Friday, June 21, 2013

Perihal: The A List



Situasi 1
Anak kau dapat berapa A? tanya Mak Jemah.


Oh! Sudah semestinya 9A! jawab Mak Jembut bangga.

Mak Jembut tersenyum puas. Kedudukan beliau ditangga social telah meningkat. Masyarakat akan mula memandang serius kepada insan yang bernama Mak Jembut. Semua orang kampung akan ingat.  Mak Jembut yang mana? Mak Jembut yang anaknya dapat 9A.

Dunia kini berubah. Tak cukup dengan berapa banyak A anak kau dapat. Status A itu sendiri telah dinaik taraf. 

Giliran Mak Jembut pula bertanya. Anak kau Jemah..berapa A?

Anak aku 9A1.  

Kesian Mak Jembut. Perhatian orang kampung sudah semestinya beralih kepada Mak Jemah yang dapat 9A1 itu.


Saturday, June 8, 2013

Crew Life 31 : Bilik Hotel Berhantu

Pasal hotel berhantu ialah antara topik yg hangat flight crew dan selalu perkatakan...selain gossip. hahaha. Ya la kan...hotel is part of our life dah. It is our second home. Selalu nya ray xamik pot sgt...just dengar jer. Bukannya apa, terlalu banyak sangat cerita...dah la banyak...versi pelbagai...Langsuir, Pontianak, Pocong semua dah buat special appearance sampai not so special lagi dah bila dah kerap sangat special appearancenya. Pendek cerita, kisah hantu among crew members lebih banyak dari lambakan cerita hantu sengal kat Malaysia ni. If my brain ni 32G, xcukup nak download cerita-cerita seram crew ni.



Banyakknye cerita! Ya lah....what do you expect kan? Crew ada 5ribu lebih.....5 ribu punya pengalaman dan 5 ribu punya versi. The airlines plak flew over enam benua kan... ini bermakna berpuluh negara dan bandar...thus banyaklah  hotel yang kami diami.  So, bila dah compile...xcukup 32G ya dik.

To be honest, from all the stories Ive heard, I believed ada cerita yang benar.. tapi cuma rasanya ianya ditokok tambah pelbagai perisa , pelbagai perencah, sesedap rasa.

The story that I am about to tell you...is my own. Telling you as it is.

Sunday, June 2, 2013

Pantang Larang Menginap Di Bilik Hotel

A friend of mine, told me that he read from somewhere about pantang larang bila check in hotel. Briefly what he shared with me..most of it macam Ray dah experienced before. So, I have decided to write about the same thing....but my version.



My version ni xdelah comprehensive sangat ya....but I think it's enough la untuk dijadikan panduan..hahahah. Ia juga bukanlah bertujuan nak menakut-nakutkan korang. Just something to think about. All the pantang yang ditulis ni bukan direka-reka tapi berdasarkan pengalaman ray sendiri.

Here are things that you should not do or elakkan bila you check in di hotel.