Saturday, June 8, 2013

Crew Life 31 : Bilik Hotel Berhantu

Pasal hotel berhantu ialah antara topik yg hangat flight crew dan selalu perkatakan...selain gossip. hahaha. Ya la kan...hotel is part of our life dah. It is our second home. Selalu nya ray xamik pot sgt...just dengar jer. Bukannya apa, terlalu banyak sangat cerita...dah la banyak...versi pelbagai...Langsuir, Pontianak, Pocong semua dah buat special appearance sampai not so special lagi dah bila dah kerap sangat special appearancenya. Pendek cerita, kisah hantu among crew members lebih banyak dari lambakan cerita hantu sengal kat Malaysia ni. If my brain ni 32G, xcukup nak download cerita-cerita seram crew ni.



Banyakknye cerita! Ya lah....what do you expect kan? Crew ada 5ribu lebih.....5 ribu punya pengalaman dan 5 ribu punya versi. The airlines plak flew over enam benua kan... ini bermakna berpuluh negara dan bandar...thus banyaklah  hotel yang kami diami.  So, bila dah compile...xcukup 32G ya dik.

To be honest, from all the stories Ive heard, I believed ada cerita yang benar.. tapi cuma rasanya ianya ditokok tambah pelbagai perisa , pelbagai perencah, sesedap rasa.

The story that I am about to tell you...is my own. Telling you as it is.


Kisah ni dah lama sebenarnya. Ia berlaku sekitar tahun 1999. I was flying narrow body back then...meaning mostly domestic routes.

Antara hotel2 di Malaysia...ikut cakap2 crew..nama hotel kat JB mmg kerap naik lah. Ada yang sampai nak tukar flight setiap kali dapat night stop JB dalam roster dorang. Luckily ada yang nak. The only reason dorang nak swap ialah crew2 yg hometown dorang mmg JB. Dapat la balik rumah!

Flight Ray hari tu sampai petang. Sampai je hotel, selepas debriefing...ray terus letak bag dalam bilik dan tukar baju. Kebetulan ray ada kawan tinggal di JB and the plan is nak lepak dengan dia la kiranya.

We had a great dinner and sempat la tgk nightlife kat JB. Lots of things to talk about buat masa cepat sangat berjalan. Sedar2 dah nak masuk tgh malam.  Since my flight pun sangat pagi so both of us agreed that kita kena tangguhkan dulu our flash back talk yang tak berkesudahan itu.

He send me back to the hotel and by the time we reach the hotel dah nak pukul 1 dah. He just dropped me off at the lobby and I walk... a long walk to my room.

As I enter the room...I noticed that I havent tutup langsir bilik ...I mean the night curtain.  As I am about to tutup the langsir. I saw something or someone outside. My room is on the 2nd floor and facing golf course.

Curious punya pasal...I decided to open the sliding doors to see what's up. I saw something..nak kata manusia pun tidak..., facing backwards, digging a hole with its bare hands. The  way this figure mengorek macam pelik sikit... Ray tak nampak sangat dengan jelas so ray decided untuk switch on lampu balcony.

Figure yang ray sangkakan macam binatang itu sebenarnya ialah seorang manusia. An old man....dengan susuk tubuh yang mcm pelik. ...like cacat sikit.

As I switch on the light, this old man turn his head towards me and stared at me....while still digging the ground with his hand. He also making lots of noise mcm scolding me but the problem is I don't understand him. 

"Apalaaaa orang tua ni carutkan ni?" I wonder....dan terus masuk bilik.

I decided to take a shower.

Selepas mandi, terdetik dalam hati ni..."Eh...ada lagi ke orang tua tu?"

So I decided to take a peek.

Sebaik saja Ray selak the curtain...I was shocked to see this old man, standing......and looking towards me....This time he is not angry but he smile at me. Not really a smile actually. Creepy smile as if he already had his revenge.

At that time, yang crossed my mind....orang tua ni orang gila agaknya. I ignored him, switch off the room light and terus go to bed.

Trying to close my eyes....I can't simply ignore the fact that ada orang gila kat bawah my room. Is he still smiling?...still looking towards the sliding door? atau pun dah pergi. I don't dare to find out. I tried to distract my mind dan fokus pada TV. Masa tu Madonna was on...It's MTV!

Sambil berbaring, I faced towards the sliding door. Kejap2 tgk TV. 



I realised that I haven't switch off the balcony lights. Ray boleh nampak di belahan tengah langsir ada sumber cahaya mask ke dalam bilik. My brain tells me to switch the light off. My instinct tells me, to rapatkan belahan langsir tu.

Ray akhirnya, terbaring je. Ray tak buat either one. My eyes  still ke arah belahan kain langsir puaka tu..puiii. Madonna tidak membantu langsung ya! 

Beberapa minit kemudian, Ray nampak ada bayang melintas di celah belahan kain langsir tu. Ray terus bangun dan duduk di tepi katil.

In my mind...eh! boleh panjat ke naik atas???

Masa ni...Ray dah ketaq habis dah. Ray peluk bantal erat2... Menggigil kaki ni....sambil memadang ke arah belahan langsir puaka tu.

That look towards the curtains confirms that memang ada bayang-bayang melintas. My tindakan reflects  sebaik sahaja nampak bayang tu, ialah membalingkan bantal yang Ray peluk tu ke arah sliding door tu.

Sebaik sahaja bantal tu terkena kat langsir tu.....Ray dengar bunyi ketukan kuat dan bunyi cakaran pada gelas sliding door tu....diikuti dengan bunyi perempuan mengilai.

Agak-agak korang apa yang Ray buat? 



On my mind masa tu...ini bukan manusia lagi dah! Mana logiknya? Panjat ke tingkat 1? Orang tua tu mengilai ke? Main cakar2 plak tu!

Ray lari keluar dari bilik...dan lari....

With no particular direction...ray lari. I have no idea where I am heading to. In my mind Ray nak terus berlari...sambil mulut membaca ayat kursi.

Ray dapat rasakan seolah-olah ada benda yang ikut dan mengejar Ray pada masa tu. That's how I feel at that moment lah.

I ended up...berada di lobby and heading towards the reception. 

Seorang receptionist lelaki, memandang ke arah Ray pada masa tu dengan muka pucat. Sebaik sahaja Ray sampai depan dia...I ....FAINTED! 

First time in my life I FAINTED!

Bila Ray sedar, ada few people in front of me.  Seorang pakcik...berpakaian security...bertanya..."Encik Ok? Kenapa ni encik?"

Ray hanya menjawab "Ada orang di luar bilik saya dan mengganggu saya"

Muka pakcik tu pun macam cuak gila. They offered me a glass of water. They also ask me sama ada nak pergi hospital atau tidak. I said that I am ok and just need to lay down. 

Jam masa tu dah around pukul 3.30 pagi. Shortly will be my call time. I have to get ready to work. With all my things in my room, I need someone to accompany me to the room to get my things. I also call my set ( a stewardess) as I am the only steward dalam team ni. I nak tumpang mandi and get ready to work.

Three staffs actually followed me to the room. Two security guy and one reception guy with an extra key to open my room. On the way to the room, everyone senyap jer.

As I entered my room, my lutut rasa lemah semacam bila ray tengok...langsir yang tertutup rapat terbuka dengan luas sekali. Ray terus bertanya pakcik tu "Ada sesiapa masuk bilik saya ke tadi?"
Pakcik tu menjawab "Tidak..." dan terus memeriksa keadaan bilik tersebut. 

Pakcik tu pun menambah...."Encik pengsan tadi...saya tak tahu pun no bilik encik"

Ya..tak iya jugak kan. As if ada cap no bilik kat dahi ray ni kan.

"Ada barang hilang tak?" tanya pakcik security tu.

"Xde" 

It is easy to pack my things as I put everything in one place. After that Ray terus ke bilik stewardess yang Ray call tadi untuk tumpang bersiap.

"Kau OK beb?" tanya dia

"OK.." jawab ray ringkas "Sorry ya ganggu...I don't have a choice"

"Beb..dont tell me anything...not now" she added.

Selepas bersiap terus ke lobby and menunggu transport to the airport.

My leading stewardess datang ke lobby shorty before the transport sampai. Since dia orang JB, my leading xtinggal kat hotel malam tu. She came straight to the hotel that morning....

Someone whispered something to her ears telling her that something had happen to me last night.

Luckily lah hari ni only one sector flight. JB-KUL. My leading stewardess (orang JB) with a curious face....placing me working with her in front  ...as business class no passengers....senang dia nak interview kot
..hahaha. 

During the flight, I told her roughly what had happen.. I am still traumatised ya...so I told her sikit2 je.

I ended up demam after balik flight and on MC the next day. Habis my six days trip sbb MC ni. After dah sihat and start flying, Ray ada cerita kisah ni kepada beberapa orang crew yang lain. Little that I know, my story went viral and everyone knew about it.

The funny thing is, I only found out  after few years of flying.... Ray terdengar cerita ini semula dari mulut crew lain semasa lepak di crew room in Paris. Of course la dorang xtau it's me. The story somehow dah jadi lain sikit...versi berbeza...ditambah-tambah. Some say, I jadi gila laaa....jumpa tanah bersepah kat bilk. Ada percikan darah pada tilam dan macam2 lagi. Ada juga yang kata I mati.

Ada juga yang buat kesimpulan sendiri. My mistake was not to be busy body..nak tau sangat! 

Lebih kelakar, ada cerita prequel....kisah terdahulu dari cerita ray ni. Asal usul orang tua cacat yang menggali tu....
Ada yang kata orang tua tu membela setan....dia memang tinggal kawasan berhampiran dan selalu merayau-rayau waktu malam. Nak dikaitkan dengan my story, I somehow mengganggu orang tua tu punya ritual (menggali as like tanam something). So he is angry and send me setan belaan dia tu.

Tu diaaa...dah macam filem Indonesia DUKUN SANTET dah cerita ray ni. LOL







4 mulut cakap2 belakang:

Katak Comel said...

gle seram..huhu

FaizalSulaiman said...

Pergh ray. Seramanya!!

[r][a][y] eusouff said...

Katak Comel dan Faizal...
naik bulu roma ni just thinking of it .
huhuhu

NUke_Rude said...

nasib baik aku tak baca entry ni malam2. the middle part tu mmg terasa as if it's happening right in front of me. but u're good in neutralising readers' moods with ur funny stories about it at the end part of ur entry.


seram siot...