Sunday, April 29, 2012

Sanggar Sanjung Series : Drama About Our Parents

Let me warn you. I am in a melodrama mode right now. Apa yang bakal dibaca berkemungkinan akan menyebabkan rasa mual atau nausea berpanjangan.


If you puke, it's at your own risk. Clean your own mess as I have already warned you. But I can assure you it's not as bad as 7 Petala Cinta..hahaha

Gambar Hiasan.



As you grow older, you become more sensitive of things. Basically, you need the attention lah. 

Sebagai anak yang 'care', we often reminded our older parents not to do any hardwork. Most of them decided to ignore you.

"Abah..jangan panjat pokok tu ..nanti jatuh susah!"

"Mak, xpayah la nak mencangkul kat belakang tu...bahaya..kan banyak paku kat situ"
Nenek! jangan merempit please....


Pesanan demi pesanan.

Then you found out that your dad ignore your advice and then jatuh pokok. Ended up, you have to send him to the nearest hospital.

Dalam hati "Degil nya abah ni!!"

Mak plak pergi jugak mencangkul kat belakang rumah, ended up terpijak another paku. So, berkejarlah ke hospital utk mendapatkan suntikan.

Dalam hati "Nak jugak mencangkul mak ni! Bukan xpernah pesan..kan dah kena"

Ada anak yg x dapat kawal perasaan ended up scolded their parents tanpa rasa bersalah. "It's for their own good " they said. 


Terdetik tak di hati kita..kenapa mereka sangat degil?

I will tell you why.

Bila dah tua, there's nothing to do. They wanted something for them to do. 

You expect them to relax. Honestly...relax without doing anything 24/7? 

Lebih-lebih lagi when you are not staying with your parents. Orang tua pun tahu apa itu BOSAN ya. BOSAN bukan hak mutlak orang MUDA sahaja ya.

Imagine yourself in their shoes. Sehari dua xbuat apa2, you can call that relaxing tapi kalau dah berminggu-minggu or berbulan-bulan xbuat apa-apa....? 

Let's rewind the scenario ke zaman masa kita kecil.

Abah pesan.."Jangan panjat kerusi tu...nanti jatuh!!"

Do you care? You ended up memanjat the kerusi and ended up ...jatuh.

Abah then later pujuk you and say it's ok..

Kaki luka, then abah letakkan plaster. As kids, we kinda like the idea of getting hurt as we are getting the attention that we wanted. Yeyyyy!

It's the same with orang tua. Kalau itulah yang dapat membuatkan anak dia balik, they don't mind adding up some stunt or added value drama for sake of good story telling. lol.

Let them do whatever they want. Xsalah jika kita berpesan (caution). Even better, jika kita buat bersama mereka. Rancangkan sesuatu yg lebih selamat utk mereka lakukan. Pastikan juga persekitaran mereka selamat. If you can't stand the drama...join the drama. Tapi jangan ambil role jahat. Ambil role "NUR" dalam drama Nur Kasih tu..hahaha. It's ok to fake it rather than being too direct dan ended up melukakan hati org yang kita sayang.

megelakkan rasa bosan..atuk join sukan bina badan


Ada pepatah mengatakan " Seorang Ibu boleh menjaga ramai anak..tetapi belum tentu seorang anak boleh menjaga Ibubapa mereka". Katakan TIDAK kepada pepatah itu.

My personal experience bila driving through kampung...I have noticed that many older parents suka menebeng/melepak depan rumah (atau dianjung rumah) melihat kereta lalu lalang. Bila ray lalu je...ada la kepala-kepala pakcik makcik  yang terjenguk melihat kereta ray  lalu. Looks like they are very busy body!

I also noticed that dorang suka buat tempat duduk depan rumah. Sambil berehat, sambil melihat kereta lalu lalang. 

I investigated and here are my findings.

They wanted to relax dan menghirup udara petang yg segar. Yes! we know that one!
Yang kita tak tahu ialah....... itulah waktu sosial dorang!


Lebai Dollah lalu. Angkat tangan. Anak Wan Maimunah lalu....angkat tangan. Janda Ramlah lalu....tegur. Dari ramai yang angkat tangan tu, akan ada yg singgah dan bersosial seketika..hehehe.

Ala-ala facebook. Drop comments on my wall pls...gitu! lol. Fazura tulis kat wall..tekan LIKE. Dafi update status ...klik LIKE. Haaaa.. camtu? wakaka

At the same time...dorang melepak kat depan rumah petang-petang...expecting US to return home. They love surprises and expecting one!

Most rumah mesti ada anjung mcm ni kan? older people "likes" this.


Masa kita kecik pun ...kita juga selalu tunggu abah balik kerja depan rumah..mana la tau ada bawak jajan kan? Something that we look forward to every evening.

Berbalik pada issue sensitive.

Yes...makin tua makin sensitif. Itulah hakikatnya.

Jangan la mengong pergi keluar statement..marahkan mereka....mempersoalkan kenapa mereka sensitif sangat. As I said..itu hakikatnya.

You will get old one day and you will feel the same way.

So children, hari Ibu dan hari Bapa dah dekat. Xpayah la tunggu hari -hari khas itu. Setiap hari is a father and mother day for all of us.

Pada anak-anak yang sangat memahami apa yg ray tulis dan dapat mengelakkan 'rasa' negatif tersebut...bagus!

I hereby awarding you "ANUGERAH SANGGAR SANJUNG"..haha



PS: Jika buat rumah tu, consider buat anjung utk tempat melepak di hari tua.

6 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

it makes sense now.

i mean, all that u wrote la. about stealing their kids' attentions,

and also about the anjung rumah.

haha.

[r][a][y] eusouff said...

Yeah...nuke. If u beli rumah nanti, make sure ada anjung that looks like a guard house...senang nak 360 degrees view on everything. You gonna love it bila kertu nanti..hehe

FaizalSulaiman said...

nice entry, ray.

Mujur buat masa ni I masih stay ngan family. Thank God tempat keje dekat. Ada juga pesan sekali dua, tp mcm ray cakap la, depa akan buat juga.Betul, semakin tua, semakin sensitif. mereka mahukan perhatian dengan anak2. Anak2 pun kenala sporting sikit.

eh word notification is neopla lietwayl. perkataan pertama kufikir nealofa itu!hahaha

Ri said...

it's true.
sad to say, i'm not up to their expectations nor to the spirit of this excellent topic.

hmm.. mungkinkah sbb anak tunggal, perasaan selfish tu sentiasa mempengaruhi diri?

[r][a][y] eusouff said...

Thnks faizal.
Nealofa? Hahaha. Peminat eh? Haha

[r][a][y] eusouff said...

Ri, your parents are exclusively yours. No need to share...hahaha