Saturday, March 17, 2012

Blogging is OUTdated!

Menanah  telinga Puan Sarkonah (bukan nama sebenar) seorang blogger tegar, bila mendengar statement di atas. Statement tersebut  datangnya dari seorang pengguna twitter yang tegar. 


"More people tweets nowdays rather than blogging or reading a blog. It seems that Blogging now dah OUTdated"


Puan Sarkonah, membalas dalam tweetnya dengan hujah-hujah ala-ala perbahasan sekolah. She listed a few points in her twwets..... and here I am  expressing my view on this matter.

Ada kebenarannya statement tu. Twitting is easy and fast. Just say what you want and tweet.  Blogging on the other hand, need people to have composing skill and usually a bit time consuming.  



A friend of mine told me that reading a blog would also required time. No fun, reading a blog in a hurry. It's no fun to read a blog on the phone either. Kena baca blog dalam suasana yang aman dan tenteram. 

Since people nowdays, sangat la busy and always in the hurry....blogging atau pembaca blog semakin dipinggirkan. That's how I feel lah.

So dimanakah kekuatan blogging jika benar blogging sekarang dah outdated? Is it bad for us?



Blogging now has become more exclusive. Ray rasa blogger yang masih bertahan ialah blogger sejati dan bukan trend blogger yang blogging sebab it's the IN thing. Blogger sejati akan terus menulis regardless it's a trend or not. Blogger sejati juga akan terus menulis walaupun pembacanya tak banyak mana. In the name of 'passion'. 

Dengan kurangnya pembaca blog, bloggers sejati have to work harder to attract readers thus meningkatkan kualiti penulisan masing-masing. Content has to ne tantalizing and has its own niche. Bloggers have to publish their content on other social network ing sites such as Twitter and Facebook.


Satu masa dulu ray pernah terbaca blog yang update blognya dengan entry yang sangat ringkas...contohnya, pasal cuaca..dia tepek gambar hujan and telling everyone it's raining. hahaha. Bila mood dia mcm berbunga-bunga dia letak gambar bunga and tell readers how happy dia rasa. Teruja sangat nak tahu apa yg dia rasa day to day basis.. (mata terbeliak ke atas...tangan di dada) lol


As you can see, dengan adanya twitter..blogger sebegini mendapat ruangnya tersendiri yang kena tempat dengan mereka. So, all of them went berkampung to twitter and keep updating kajicuaca untuk follower-follower mereka. Dengan penghijrahan mereka, maka kuranglah blogger asal boleh di muka bumi ini.

I would like to thank you my readers who is still here reading my blog walaupun tak berupdate for quite sometime. It's has been  quite a busy months for me lately. Jangan kata blog, nak hupdate cuaca kat twitter pun tak mampu. FB status pun dah keluar bunyi cenggkerik kepala tiga. Mutation sebab banyak beno toksik. 

I am writing this topic as a reminder for myself on why I blog on the first place. Not to self proclaim that I am blogger sejati ya. It's to keep the spirits up!

Appreciate and support each other!


Let's do it.






15 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

eleh. ayat rendah diri blogger sejati.


hahaha. nice to know that people nowadays dah more interested to twitter. and Blogging maybe akan jadi seperti dulu - eksklusif, seperti yg kamu kata.


:)

[r][a][y] eusouff said...

uik..nukerude

even im older than you, ur blogging experience longer than me kan? hahaha. blogspot x wujud lagi u dah blogging kan? hehehe

u deserved an award la

blogger CITRA award..lol

(tunduk hormat)

Zamri A. said...

To me blogging is more to kepuasan. More to say in a given frame of space. I'm not into tweet that much coz it's too limited n can't really spell out my ideas as a whole. Pernah jgk terbaca some tweet: blog is more to please the writer itself, rather than other people.
Nway, great blogpost though. Jd reminder to me jgk. :)

[r][a][y] eusouff said...

tq for dropping by zambri
what u've said ..so true!

i usually use twitter to promote link abt blog post/web yg ray rasa best dgn tujuan berkongsi with others yg interested nk baca. promo my blog pun ya jugak...hahaha

:)

Ri said...

so true..
the blog is a misused medium.

dgn adanya fb dan twitter utk interaksi sosial, hrpnye medium blog akan kembali sbgmana dahulu

FaizalSulaiman said...

penggemar tulisan ray, dulu kini dan selamanya.

few bloggers yg ala2 trend ni banyak dah saya lihat.blog ikut musim. ko nak blog, aku pun nak ada blog sort of.bila tiba musim mengawan (oppsss) setahun terus tak hapdate.hehehe

[r][a][y] eusouff said...

Hi Ri..
thnks for dropping by ya

yup..ray pun harap begitu.
like the old days..:)

[r][a][y] eusouff said...

Faizal!
terharu nieh...isk isk (tissue pls)

thnk u so much...

musim mengawan tu bila ek? selepas or sebelum winter? fall? hehehe

Iman's Umi said...

mmg best bc post ray...

[r][a][y] eusouff said...

Iman's umi,
thnks for dropping by :)

Anonymous said...

Berbanding dulu & skrg, mmg jarang dah baca blog tapi masih mengikuti blog tertentu atas sebab sy amat menggemari dan tertarik dgn topik & gaya penulisan blog tu. Bila xsibuk dan ada mood nak baca, blog tertentu terlintas di fikiran. blog ray salah satu drpd blog yg sy suka baca.

[r][a][y] eusouff said...

Anonymous,

thnks :)
kembang kjap

Anonymous said...

i baca laaa blog you!!! hehehe.. blogger yg sampai skrg bertahan ada Redmummy.. itu jer yg i kenal.. :p

- Lina RD

[r][a][y] eusouff said...

redmummy...the sifu
hahaha

thnks lina

Edzlin said...

Tetap suka baca blog dari Twitter. Twitter selalu buatku ketinggalan sebab banyak sangat yang keluar di tweets.