Saturday, February 4, 2012

Kepuasan Kutuk Artis

Manusia dengan sikap mengutuk orang memang susah nak dipisahkan. Kutukan keluar atas rasa benci, meluat, tak suka dan macam-macam lagi. Sejurus kutukan dilimpahkan, rasa lega sangat..seronok dan puas hati. Tak gitu?



Dalam kereta masa drive bila xpuas hati dengan pemandu lain.... kutuk la..apa lagi? ....xberkenan dengan jiran...yang asyik keluar rumah setiap kali kita keluar pastu duk tenung semcam je....carutan dalam hati kepadanya sudah pasti la kan? LOL

Ray tak terkecuali.....


During my flying years, I often heard this word as part of our inflight announcement "It has been a pleasure having you onboard and looking forward to see you again soon" . How can that be true...after few passengers actually pissed you off during flight?  It's not a pleasure at all and I don't want to see you on my future flights that's for sure. All that hanya di simpan dalam hati atas nama 'professionalism'. So, what I did to release my anger is talk bad la .... behind the galley curtain. Cursing like hell..ibarat disampuk setan!

After years doing and feel that way....ray tersedar..... bilalah nak berkesudahan ni? I am already an expert on kutukan, makian aka cursing..but still xdpt apa2. Dosa je la dapat..hahaha. I ended up (trying my level best) not to take it personally. Why should I? Unless, kalau passenggers duduk kutuk abt my face (something berbaur personal) lainlah kan? So, anything xpuas hati sbb service lembab la, xpuas hati dengan airline la...I just put them in one place and ignore them and move on!

kutukan Siti x pakai tudung dah biasa sangat kita dengar


Recently, Siti Nurhaliza won an award. If I am not mistaken "voted" award lah  ni. "Artis paling Seksi".....When I heard about it.....rasa macam "huh?"....2% mcm nak kutuk. Disebabkan ray ni blooger matang (wohooo!)...I didn't kutuk la.  So I decided to read further. Lepas habis baca....ray fokus komen kat bahagian bawah....Semua komen kat bawah tu mengutuk, mengeji Siti....kerana menerima anugerah tu! Ustazah Pilihan Jadi-Jadian yang duduk bertenggek kat blog-blog hiburan menanti cerita sensasi utk memulakan ceramah berbentuk kutukan dalam ruangan komen.

Yeah...I know. It's kinda amusing kan? Tapi logiknya.... perlu ke kutuk penyanyi tu? The award was given to her.....she did not proclaimed yang dia seksi  kan? so why she plak deserve di kutuk oleh Ustazah2 sembelit tu? Kutuk nak memuaskan hati je kan?

Juara Lagu recently juga caught my attention. Right after the show, berlambak keluar kat status FB or Twitter "how satisfied" they are with the results. Bagus kan?

Yang tak bagusnya...dalam kegembiraan, berpuas hati .....kutukan pada yang kalah turut diselitkan. Antaranya "Nasib baik Yuna tak menang..lagu mcm SIAL memang x layak menang!!"...Ada yang kata "Yuna... pergi la ko berambus ke US tu"...

For the record...I am satisfied with the results too ......not a big fan of  Yuna but I still respect her for making it that far. Do you think it's easy to be a muslim (bertudung pulak tu) to make it in US market? If u think it's easy..cakap banyak xyah...get yourself a tudung...sing out loud....record yourself and post kat youtube..hahaha. cepat je kutukan masuk kan? Kutuk nak memuaskan hati je ke ?


To me...it's normal (walaupun menda ni -ve) kalau kita kutuk orang bila kita xpuas hati atau sakit hati. Tapi sangatlah xnormal...bila kita berpuas hati kerana keputusan menyebelahi kita.....menyebabkan kita sangat gembira...pastu KUTUK pulak. I would consider that person yang buat all that 'slightly retarded'. Please let me know...why the hell (orang yang berakal) would do that? My alarm goes ringing sebab bukan 1, 2 kutukan tapi banyak gila (countless). 
I guess, it's fun to see other people got defeated. Seronok tengok orang lain (yang x buat salah personally dengan you pun!) suffer. It's an entertainment. To me.....it show bad your heart is. It's so BUSUK HATI. Cool la sangat letak status kurang cerdik mcam tu kan?

As you can see....now it's my turn mengutuk pulak!  hahaha. Bila nak habis mcm tu? wakaka
Kutuk nak memuaskan hati je kan?

Gambar yang mengundang kutukan (kontroversi)

I am not saying that I am so good...goody2 sgt! If you are sick...how sick/worst can you be is the question....I mean...we do make mistakes but how soon do we feel regret after making one?  Immediately, few moments later or not at all? You ended up  beterusan xsedar diri and continue making another?


Lagi satu yang pelik.....I saw this mamat asyik kutuk orang je kat FB dia kalau dia tak puas hati ngn artis yang dia mmg x suka. Tapi...bila artis A list dia dikutuk..beriya-iya benar dia membela..kalah lawyer! If you think your favourite penyanyi x deserve dikutuk tu yang hang pi kutuk artis lain tu kenapa? Apa yg buat you special sangat sampai yang orang have to respect your opnion je? huhuhu.
Kutuk nak puaskan hati je kan?

Here I go again.

mengutuk orang yang mengutuk orang lain.. LOL

As muslim, kita percaya rezeki tu Allah yang bagi kan? Dah tu..kalau one person win something..kita tak puas hati. dan kita rasa artis feveret kita patut dapat hadiah tu....apa maknanya?  Suara Cik Jah sengau....kita kutuk suara dia...tapi siapa yang jadikan suara dia mcm tu? lainlah la dia pura2 sengau..huhuhu.

kau suka..ada orang lain x suka...
kau x suka..ada orang suka...

renung-renungkan lah...huhuh

PS: conpem ada orang yg akan kutuk ray lepas baca entry ni.


6 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

boooo.. entry tah apape ntah. poyo!



lol! betul tu bro. It's not easy to please everyone/everybody, tambah2 kalau dah jadi public figure. Selalunya yang kutuk lelebih ni, in real life pun, diorg buat the same mistake(s) juga.

Itu namanya manusia. We are not nabi or malaikat yang dipelihara akidahnya dan tidak melakukan dosa. Sama juga dengan mereka, kita, aku dan kamu.

:)

[r][a][y] eusouff said...

cis..org pertama kutuk ni. bedebah sungguh! wakakaka

Joey said...

is a human thing to talk trash about someone else.

rasa macam pelik kalau manusia itu terlalu baik sangat. After all, human need a little bit of jahat. Bak kata nukie@amir, kalau mcm tu kita malaikat namanya. bukan manusia.

p/s yeay sangat best bila Yuna x menang. Kinda like team paling lembap (underdog) menang Amazing Race. lol

[r][a][y] eusouff said...

Joey..what u said is true...

what I meant to say is what would happen if something that we considered as normal went out of control or being too much?

Contohnya...dari mengutuk org menyakitkan hati yg kita telah dianggap normal....ke mengutuk orang yg xde pape salah kat kita juga dianggap normal...until some of us went too far tanpa "beribu sesalan pun" hahaha.

even worst...mengutuk orang jadi one of our proudest moment plak...huhuhu

We keep using excuses such as 'we are only human not malaikat' without actually trying to become a better person. (not to become a perfect person).



Where or when should we start if we keep giving excuses ?

FaizalSulaiman said...

orang yang kutuk2 ni kadang2 main tulis je. selalu sangat baca kat blog2 hiburan yang ada komen2 kutukan dari pembaca. mostly dari ustaz dan ustazah jadi jadian ni.

Tak semua benda yang kita lihat, akan cantik di mata kita. Mereka yang konon2 criticize akan jadi pengkritik. yang kurang bijak, menulis secara melampau.mana yang lalang pulak akan ikut mana yang lebih.

tapi selalunya I akan jadikan kutukan especially yang baca di blog hiburan tu sebagai benda lawak untuk bergelak-gelak.hahaha

[r][a][y] eusouff said...

faizal...dorang tu mcm dah stdby kat blog2 hiburan...hahaha
ntah2..mmg propa penulis blog..create few komen with indentity berbeza dan komen nak memanaskan keadaan.

bila yg baca pun panas..drop komen jugak n join sekali.

allahualam..