Friday, September 14, 2012

Malaysian first encounter with Prince William & Kate Middleton


Hari ini, bersama rakyat jelata yang lain di KLCC ray berpeluang melihat kelibat Putera William dan isterinya Kate Middleton dari jarak 5 meter. 

Picture credit : Megat Eusofe


Wujudnya quick entry ini bukanlah nak menunjuk-nunjuk (ahaks) kerana penulis menyedari beribu-ribu rakyat jelata yg lain pun turut berjumpa dengan mereka sebentar tadi. Ray sebenarnya nak becerita  ringkas tentang gelagat manusia disekeliling semasa lawatan ringkas 20 minit kat KLCC park itew.




Monday, August 6, 2012

Bila Sukan Di Politikkan. Kekalahan Datuk Lee Chong Wei.

Datuk Lee Chong Wei says sorry in his twitter right after his defeat to Lin Dan.  For me, Datuk LCW put up a good fight. 

Reading from all the tweets, many Malaysians are ok with it. Some say, there's no need for him to apologise as he already tried his best.



Mungkin ramai yang rasa kecewa bila Malaysia gagal mendapat 'gold' medal tapi bayangkan pula rasa kekecewaan tuan punya badan.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Ray tidak berkesempatan menonton live match tersebut di TV semalam kerana escorting Dafi to his Ramadan Show di Plaza Shah Alam. While waiting for Dafi's turn to perform, what we did behind the stage....sibuk monitoring the tweets to find out about the game. Tak senang duduk kami dibuatnya.

Nerve racking sungguh (walaupun baca twitter) bila someone tweet 18-18 on the third final round. Few moments later, we found out that Datuk LCW kalah by few points. Aiyakkkkk. So close !

Tuesday, July 3, 2012

Airlines Walk In Interview

Haii...entry kali ini Ray nak tulis tentang 'Cabin Crew Interview' pada yang berminat nak terbang di awan biru. (sambil diiringi lagu I believe I can fly nyanyian R Kelly)




Reason Ray menulis entry ini ialah kerana ia adalah request from blog reader yang telah dihantar melalui email. Ray pelik juga tertiber je ada request...hahaha...later I found out ada open airline interview tak lama lagi gamaknya. 

As a person that have been in airline industry for 10 years doesn't makes me an expert or anything....pls look at it as sharing information. Some info I gathered here is through my experience, interview courses  that I have attended and information from  few airlines executives yang ray kenal.

Sunday, April 29, 2012

Sanggar Sanjung Series : Drama About Our Parents

Let me warn you. I am in a melodrama mode right now. Apa yang bakal dibaca berkemungkinan akan menyebabkan rasa mual atau nausea berpanjangan.


If you puke, it's at your own risk. Clean your own mess as I have already warned you. But I can assure you it's not as bad as 7 Petala Cinta..hahaha

Gambar Hiasan.



As you grow older, you become more sensitive of things. Basically, you need the attention lah. 

Sebagai anak yang 'care', we often reminded our older parents not to do any hardwork. Most of them decided to ignore you.

"Abah..jangan panjat pokok tu ..nanti jatuh susah!"

"Mak, xpayah la nak mencangkul kat belakang tu...bahaya..kan banyak paku kat situ"

Saturday, March 17, 2012

Blogging is OUTdated!

Menanah  telinga Puan Sarkonah (bukan nama sebenar) seorang blogger tegar, bila mendengar statement di atas. Statement tersebut  datangnya dari seorang pengguna twitter yang tegar. 


"More people tweets nowdays rather than blogging or reading a blog. It seems that Blogging now dah OUTdated"


Puan Sarkonah, membalas dalam tweetnya dengan hujah-hujah ala-ala perbahasan sekolah. She listed a few points in her twwets..... and here I am  expressing my view on this matter.

Ada kebenarannya statement tu. Twitting is easy and fast. Just say what you want and tweet.  Blogging on the other hand, need people to have composing skill and usually a bit time consuming.  

Saturday, February 4, 2012

Kepuasan Kutuk Artis

Manusia dengan sikap mengutuk orang memang susah nak dipisahkan. Kutukan keluar atas rasa benci, meluat, tak suka dan macam-macam lagi. Sejurus kutukan dilimpahkan, rasa lega sangat..seronok dan puas hati. Tak gitu?



Dalam kereta masa drive bila xpuas hati dengan pemandu lain.... kutuk la..apa lagi? ....xberkenan dengan jiran...yang asyik keluar rumah setiap kali kita keluar pastu duk tenung semcam je....carutan dalam hati kepadanya sudah pasti la kan? LOL

Ray tak terkecuali.....

Sunday, January 8, 2012

Ragam Minggu Pertama Persekolahan



1. Hari pertama di sekolah..ragam si kecil menangis adalah satu perkara biasa. But this time I experienced something else. It is  not what I considered as menangis. It's more like  melalak out loud. She cried out loud sampai dia sendiri xtahan dengan jeritan suaranya sendiri. Menangis dengan jeritan maha kuat sambil menutup telinganya dengan tangan sendiri. Dah kepenatan menangis, she decided to sleep.

2. Sesetengah mak bapak pada hari pertama sekolah suka main intai-intai. Bila anak dah settle down, she decided to intai the anak. When the anak saw the mother peeking...the child starts crying back. Lepas tengok anak sendiri menangis the mother decided to keluar balik. After awhile, here she goes again doing the same thing all over again. Motif?