Tuesday, November 1, 2011

Kawah Domas


Perjalanan ke Kawah Domas, Bandung...Indonesia

The only kawah that I encountered in Malaysia is Gulai masak kawah, Ya, gulai yang dimasak dalam kuali besar kat Bazaar Ramadan tu. Bayangkan kalo handphone jatuh dalam kawah ni...hahaha



Flash back kejap. Rewind. Another kawah experience I had in Melbourne.

It is very early morning in Melbourne. I received a wake up call from colleague of mine asking to go for breakfast together-gether (excuse my english).

"Ray! letsssss...siap and get ready. I will give another buzz once I'm ready"

I only need 15 minutes to get ready. 45 minutes later, I still haven't receive any call. Understand sangat bila perempuan bersiap. An hour goes by. Then, another 15 minutes goes by. I called her...but there's no answer. I guess that she is still in the toilet. Finally after one hour an a half....I received the call that I have eagerly waited for.

"Ray...jomsss....knock my door ya!"

"OMG ! lamanya!! Apa ko buat lama2 dalam toilet tu????"


"Cuci kawah!"


Sayyyy whatttt???

I was stunned. What is that supposed to mean? I was laughing out loud and start imagining what she meant. I will leave that to your own imagination now.

Ok...before korang memandai buat takrif maksud kawah sesuka-suki. Let me quote the meaning dalam kamus dewan bahasa yg standard.

Kawah ialah

1- Kuali besar, Kancah  ( I know that already!)

2- mulut gunung berapi, lubang kepundan



Lubang kepundan? LOL

Apa menatang tuuu? meyelak muka surat kamus dewan sekali lagi. Kepundan simply means lumpur (abu, lahar) dari kawah gunung berapi.  Ya..adek2..kepundan is a word. A malay word. Since there's no gunung berapi in Malaysia.....lubang kepundan is so awkwardddddd! hahaha.

My visit to Indonesia recently, give me the opportunity to get closer one of those lubang kepundan. A very close one...I even put my feet in one. lol

It is not an easy trip ya. To see one of those, you have to work really hard ya..really really hard. Not as easy as bukak pintu van terus ada lubang kepundan tu depan mata. hahaha

Macam set filem Puteri Gunung Ledang la pulok


We took a van ride from Bandung up to Tangkuban Perahu. Di atas puncak ini, kita akan nampak semua lubang kepundan yang ado dari jarak jauh.  Sampai je kat lokasi, kami diserbu penjual cenderamata hardcore. A friend of mine feeling2 dia Justin Bierber yang diserbu peminat. As if!


Kawah RATU


Despite gangguan peminat, we did enjoyed the scenic view. Macam sangat jakun bila ambil gambar. The most breath taking (walaupun bau belerang/sulfur kuat nya amat) view that we can see is the biggest kawah (still active) yang diberi nama Kawah Ratu (Lubang Kepundan Ratu). We can also see, gunung yang berbentuk seperti perahu terbalik yang ada cerita lagendanya yg tersendiri....tapi lain kali la Ray cerita ya.



Our guide, Pak Herman brought us to the information centre. Kat sana, the staff briefed us about everything. After the short briefing, they offered us another guide to bring all us all the way down to one of the kawah. Peluang melihat kawah dari jarak dekat! Another guide simply means another ribuan rupiah kena keluar. Ala2 dah sampai....why not la kan? Sebab there are 11 of us...it only cost us 50,000 Rupiah seorang.

We are going to kawah Domas. One of the lubang kepundan kecil yang dibenarkan untuk dilawati pelancong. The biggest lubang kepundan there iaitu Kawah Ratu is strictly prohibited...and to be considered dangerous.
Domas pun Domas la.



To get there, we have to walk. Berjalan menurun bukit sepanjang 1.5 km jauhnya. I was told it's 1.5 km tapi rasanya macam berpuluh2 km. The view was spectacular sangat. Pokok2 kat kawasan gunung berapi sangat unik ya. Ianya hanya hidup dikawasan gunung berapa saja. Melopong jugak tengok. Good thing is..xpanas. Cuaca Chill je ala2 kat genting.




 view...xpercaya??



Kan? mcm amik gambar dalam studio cina  je kan? lol..ala2 berangan amik gambar kat europe during musim luruh gituh
On the way, ada sorang makcik jual kepundan (lumpur) gunung berapi yang telah dibotolkan. Lumpur gunung berapi ini dikatakan bagus untuk kulit. Lumurkan pada kulit dan kulit akan jadi cantik. Ia dijual dalam botol mineral. Dalam sebelas orang tu..ada la sorang yang beli. Everyone else think that their kulit is licin enough and do not need any LUMPUR to make it better. Dua orang lagi terjebak beli selipar..sebab pakai kasut yg kurang sesuai utk berjalan menurun bukit.

Apa yang menarik perhatian ray dari benda2 yang dijual  ialah sejenis kayu. Kayu Lemo diberi nama. Kayu ini dikatakan sangat powerful dan dikatakan boleh menghalau binatang perosak seperti tikus dan nyanuk. Bila dikoyakkan sedikit kulit kayu lemo ini, ada satu bau (scent), a strong citrus smell that is very refreshing, revitalising and rejuvenating! Beriya-iya embok ni pomot. Boleh percaya ke?

"Berapa lama tahannya?"
"Ohhh..bertahun-tahun tahannya pak" 
Confident je achik ni. Dalam hati ray berkata "I know where you live woman!" "U better don't lie to me!"

Thinking that my house ada nyamuk, so I bought one. Xde la harapan tinggi...just curious je. Terpedaya gak sikit dengan muka confident acik tu.  I bought one and got another one free. Hahaha. Come to my surprise..it works !! Since I put one in my apartment....until now....there is not a single nyamuk. Nyesal pulak tak beli 4-5 batang..hahaha

Kalau tak haruslah upah my friend amy untuk jadi mak esah, bomoh halau nyamuk dengan tongkat sakti...hahaha.

Di kikis untuk mendapatkan corak yg cantekk


Walaupun menurun bukit, it's challenging jugak...especially pada orang yang dah lama benar x buat aksi lasak berjalan ni. Termengah2 juga dibuatnya. Our next stop is where a few people tengah demo mengikis kulit another sejenis kayu. Bila dikikis terhasillah corak seakan-akan batik yang cantik.

As we walk  further down, ada sebatang pokok yang berlubang di tengahnya. Ia menjadi 'tourist attraction'. What they will do is, dorang masuk dalam batang pokok ni and take pictures. Not everyday you can masuk dalam batang kayu berlubang ok. 

Our model Fara, will show of you how.

CAKKKK !!


Pergi beramai-ramai have its advantage jugak la. Kalau x, mau lagi lama rasa perjalanan tu. In our case, I think we are antara yg the longest amik masa untuk turun ke kawah domas....sebab every single step berhenti taking pictures. Tiada istilah penat dalam konteks mengambil gambar ya.

Turun dengan penuh kesopanan





After a while, we heard jeritan "Dahhh nak sampai". Mendengar kata2 tu...langkah dipercepatkan.



Keji kan? pose bagai nak rak sampai melafazkan kata "KAWAH DOMASSS!!"



Macam nak sampai tapi tak sampai2 lagi sebenarnya. At this point, kawah domas dilihat seperti gambar di bawah. It's still a long way to go.




We decided to take a short break. Break duduk diam aje xde maknanya bagi kitaorang ni. Break kitaorang bermakna mengambil gambar. Amy and Sham pergi ke gerai berhampiran membeli beberapa biji telur untuk dimasak di kawah domas nanti.

Peniaga ayam penyettt sangat


Menuruni bukit can be very tiring after sometime and  quite tricky. Some of us say...this is the hardest 1.5km walk they ever did. One of us (you know who you are) menjadi mangsa kawah domas yang pertama. On the way turun...terjatuh lalu tersembam ke tanah. Luckily xpape cuma terseliuh sikit. Pak Agus come to a rescue and mengurut kaki yang terseliuh.

Nasib juga kerana dah dekat nak sampai dah. Kalau x bayangkan berjalan dengan kaki terseliuh for 1km!

Pak Agus our guide (cuba teka yg mana satu Pak Agus?)

Kawah dari jarak dekat.


Sampai je....benda yg sangat kt orang perasan ialah bau belerang yang sangat kuat. Pak Agus show us one of kawah yang airnya sangat panas. Wap naik sangat tinggi. Disinilah tempat telur yang amy dan sham beli tadi direbus dengan bantuan Pak Agus.


Pak Agus kemudian membawa kami ke kawah yang berlumpur. Di kawah ni, kebiasaannya pelancong akan membuka kasut dan merendam kaki mereka ke dalam lumpur. Ada juga beberapa perkhidmatan kaki urut kaki dengan bayaran tertentu sebagai upah. None of us interested untuk diurut as Amy mengeluarkan kata saktinya "MAHAL"


Tenyeh lagi...tenyehhhhhhh......kasi mati sel2 kulit lama tu

Kenapa muka budak sorang tu x berapa nak ceria sangat??


So, we decided to urut our kaki on our own. Main urut satu sama lain kang...lain pulak jadinya..hahaha. Urut la kaki sendiri dengan harapan perjalanan darah kaki berjalan lancar dan kulit kaki menjadi sangat cantik.

Air lumpur ni suam2 je. Xde la panas pun. So..al kisahnya merasa la merendam kaki dalam kawah @ lubang kepundan ni...ko ado? 

Masa rendam kaki tu ..ray teringat kisah yg ray cerita pada awal tadi. This one tough kawah to clean. With all the mud! Hours to clean nampaknya...hahaha.

Another tragedy strikes again. (kamera bergegar tanda suspen)


Apa? ada orang jatuh kawah? 


No la ...not that tragic la...separa tragic. One of us dropped handphone Blackberry ke dalam lubang kepundan kawah domas ni. Muka manis dah jadi masam mencuka. Lebih2 lagi bila tragedi ini terjadi pada seseorang yang tak pernah berenggang dengan handphone nya.

Kes jatuh phone dalam lubang toilet, lubang longkang biasa sangat kita dengar. Pernah dengar phone jatuh lubang kepundan? wakaka. It's history in the making. One of its kind. It drops and immerse in mud for few seconds. That's all it takes to rosak.

Lesson to be learned : Phones and lubang kepundan doesn't work well together. If u drop by Kawah Domas...keep your gadgets away from any kawah over there.

Selepas merendam kaki ala2 spa, kami berhenti minum di kedai minum berhampiran. The good news is....we don't have to climb all the way up. There's another alternate way untuk keluar. Alternate exit ni is where our transport and our travel guide Pak Herman menunggu.


Bad news is...we still have to walk and ada beberapa bahagian mendaki....but not as bad as mendaki bukit jalan yg kami turun tadi.


So...is it worth it? worth ke bersusah payah turun hanya untuk melihat kawah lubang kepundan Domas ni? Licin sangat la kulit kaki tu ko lepas rendam kaki kat dalam kepundan gunung berapai tu?


My answer is YES.


The value is the experience and sharing that experience with friends is a BONUS. As I said earlier, to see a real Kawah is not as easy as bukak pintu van dan terus ada lubang kepundan tu depan mata.


You have to work hard to see one..lol


12 mulut cakap2 belakang:

Shafiq Noh said...

Suka ayat ni 'As I said earlier, to see a real Kawah is not as easy as bukak pintu van dan terus ada lubang kepundan tu depan mata.'

Hahhahahahaha :P

Ri said...

pergh! view mmg superb aa.. ni yg wat teringin nk gi ni!

[r][a][y] eusouff said...

Capeq...

kan? kat shah alam ada ke lubang kepundan sebesar tu? lol

[r][a][y] eusouff said...

Ri...
insyallah sampai nanti tu

Indonesian trip skrg antara yg terendah costnya compared to other international destination.

air asia skrg lebih kurang RM400 tiket kapal terbang pergi balik. lagi awal book lagi murah kot.

fara Adiba said...

Hehehehhe omg i like it! i jd model utk blog you ;p
anyway! kawah domas is the best, other than dinner at kampung daun, the experience is priceless and i suka sgt mendaki bukit dgn korg. <3

Ku Adalah Aku... said...

yeaa...kita la orang yang jatuh mcm nangka busuk tu..hehehe...sungguh kalau tak kerna nak tgk kepundan domas tu...tak ku sanggup redah sejauh itu...berbaloi ke tak??...hoh...berbaloi la biarpun terseliuh...napas kobau pun tak ku hirau sebab pueh hati...pergi sekali lagi?..hehehe...kena pasang strategi...cuma lupa nak beli telur byk2...leh buat telur mata kobaw...

Nad Hazwni said...

Hmmmmm kenapa bila baca tragedi kedua tu mcm rasa nak tampar diri sendiri je ? HAHHAHAHA glad having those experience ngan korang. Best gilaaaaaaaaaaa kawah domas (suka gambar teka mana satu pak agus HAHA) :D

edzlin007 said...

so apa maksud lubang kawah kat melbourne tu? heh, slow la aku ni.

Betul2 indah permandangan sana :)

Fadzli Amir said...

salam kenal...air panas dia sama tak ngankat malaysia...hehehehe..best gak kan..

Adi Luqman said...

bestnyee...confirm banyak gambar yg letop kan. am going to bandung this coming dec. harap2 dapat pegi sini.. hiks

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
kawah tu bath tub kowt =D

Fadzli...
mmg x sama
air panas gunung berapi

Adi..
wah...
enjoy yurself k

Zuewairy said...

wowowowow! bestnya..

g mane lagi ray?