Monday, October 10, 2011

Secret Life of Selir in Taman Sari

Bulan lepas Ray berkesempatan melawat bandar Yogyakarta, Indonesia. Dalam entry kali ini, ray nak highlight tentang Taman Sari, salah sebuah tempat dari ratusan yang menjadi tarikan pengunjung di sana.


Taman Sari  ialah sebuah tempat berehat dan permandian (istana air) permaisuri dan selir Raja Yogyakarta dahulu kala iaitu Sri Sultan Hamengku Buwono I hingga III. Ianya dibina sebagai tanda cinta raja pada selir dan anak-anaknya. Bangunan ini diperbuat dari batu dari tahun 1761-1765.


Pause kejap.  Apa itu selir?
Selir bermaksud gundik raja.

Pintu Masuk  (Gerbang Taman Sari )
Zaman dulu la.... not so much of entertainment kan? No Astro, no karoeke, disco.....etc.  So, out of boredom why not build tempat mandi ala2 theme park sunway lagoon?

Taman Sari sebenarnya  terdiri daripada beberapa bahagian. Antaranya, bahagian Sakral, Pulau Kenanga dan bahagian kolam Permandian.

Al-kisah Taman Sari (bahagian kolam mandi)  ini dikawal ketat dan lelaki dilarang masuk sama sekali. Hanya wanita (selir & puteri) dan raja sahaja yang dibenarkan masuk. Alkisahnya lagi, kalau dah masuk Taman Sari ni, no admission fees tapi kenalah menanggalkan semua pakaian. ( no swimming attire required - that includes 'berkemban'). Nasib baik sekarang xperlu lagi nak tanggalkan pakaian sebelum masuk.

Dari segi binaan, ray perasan tembok tinggi. ini menunjukkan betapa "private" nya tempat tersebut. As if there's something hidden inside. A secret......Dibahagian depan bangunan ni , ada kawasan rehat. Disini alat muzik gamelan diletakkan. So, anak2 raja bosan yg nak jamming sambil asah bakat dalam bidang muzik bolehlah lepak kat sini.

Masuk je ke dalam bangunan terdapat 2 kolam. Disebelah kanan ialah kolam untuk selir mandi dan sebelah kiri untuk puteri2. Paling kanan kolam, ada menara tinggi. Menara tinggi yang ada tingkap ini ialah untuk raja skodeng selir2 yang mandi @ berenang kuak lentang di kolam.

Kolam Selir Mandi
Raja tengok dari atas menara ni
View Raja tengok selir mandi
Setelah Raja melihat dari menara, jika ada yg berkenan di hati raja..  selir pilihan hati akan dipanggil untuk ke kolam ke 3 yang lebih privacy. Hanya  selir  terpilih sahaja yang dapat previllage  mandi di kolam ke 3 ni bersama Raja.

Tak boleh bayangkan perasaan selir yang xterpilih...hahaha. Mesti sakit hati dan dengki dengan the chosen one tu.

Kolam Private - selir terpilih mandi bersama Raja di kolam ini. Imagine two person for the whole kolam.


Souces dari internet mengatakan cara raja memilih selir ialah dengan menggunakan sapu tangan ..xlogik kan?...buang sapu tangan dari tempat tinggi..xke melayang ditiup angin. Nanti bukan jatuh ke dalam kolam selir tapi jatuh pulak kat rumah Achik Melah belakang istana air...xke naya..

Ada juga ada yg kata raja tabur bunga..dan siapa yg dapat bunga tu...she is the chosen one. Tak dapat Ray nak pastikan kesahihan maklumat tersebut.  Pak Agus (guide kami) tidak pula menyebut tentang perkara ini. Pak Agus hanya kata "Raja tengok dan raja akan pilih yang mana dia suka".

"Gatal la raja ni!" jawab Farah ( a dear friend of mine ) setelah mendengar sinopsis tentang Taman Sari. One of antara a few reaksi spontan yang Ray terima bila menceritakan kisah Taman Sari. Most of them juga xmenyangka tempat sebegini wujud di rantau ini. Bila ray bercerita, they give their full attention dan mendengar penuh tekun.

Dalam bangunan yg ada menara tersebut, ada beberapa bilik. Selepas raja memilih selir pilihannya untuk mandi bersamanya di kolam yang lebih privacy, raja akan proceed ke salah satu bilik iaitu bilik untuk raja beradu seperti gambar di bawah. Kalau korang perasan ada lubang bawah katil. Itu ialah tempat letak bara api untuk memanaskan tempat tidur. They also put scent untuk dibakar sbb nak bagi bau wangi seluruh bilik.


Model tiada kena mengena dengan Taman Sari


I was told that ..masa dulu tak guna papan (seperti dalam gambar) but buluh sebagai pelapik tidur. Can't imagine sleeping on bamboo...hahaha.




Di bilik yang bertentangan, ialah bilik persalinan. I was told that pada zaman tu cermin xde, so all the selir will use bayang2 (refleksi air) utk melihat wajah mereka..hence...gambar di atas ialah bekas air utk selir melihat wajah mereka yang terdapat dalam bilik persalinan tersebut. Imagine..selir nak touch lipstick, popok bedak guna talam air..hahaha. Xkena caranya....abis muka. Bukan senang ya...hahaha

Basically, that is how the raja entertain himself doing that period. Build a swimming pool utk gundik dan puteri raja to have fun. No doubt that the raja lah yang have the biggest fun of all kan? haha




Uniknya, selain dari kawasan permandian raja...bahagian-bahagian lain di Taman Sari dihubungi oleh terowong-terowong. Very cooling!  It's like a maze. Without a guide ada chances utk sesat actually. haha. So, kalau nak kesini jangan kekwat sangat..nak decline guide. Just tip them dengan upah yang berpatutan for their service....


As you can see..it is just a dinding with no ukiran whatsoever. Begitu juga dengan bilik-bilik lain kat sini.  Quite a simple structure I would say. I was inform that dinding pada zaman tu diperbuat dari kulit telur (memandangkan simen tak wujud lagi masa tu). Certain part yang rosak, telah diganti menggunakan simen biasa but you can see the difference very clearly.

This is the toilet. Can u figure out where's the lubang? Yang bahagian paling bawah tu kolam air.
Ruang dapur utk memasak
Tempat buang ayaq besar & ayaq kecil siap ada kolam air dihadapan tempat mencangkung. Kolam tu airnya mcm ombak sbb nak bagi elemen bunyi thus menenangkan jiwa pengguna toilet while doing their business. Imagine...doing your business infront of a pool of water and with ombak effects. Mampu?

Pak Agus yang guide kami kata...he is the fourth generation yg menjaga tempat tersebut dan bertindak as guide. He even show us where he stays. Still within the compound of Taman Sari. 

It's an interesting place to visit. If you happen to drop by to Yogya....put Taman Sari in your list. Experience the secret life of (bukan secret life of Nora Zain) the ruler (pemerintah) within that period. 

Selir is a new word for me. To keep myself reminded of this new word, I use this word quite often nowdays.

"Ray..hari Saturday free?" ask a friend.

"Nop....I am going menyelir kat PD on Sunday!" simply means, anything that is related to water is a 'selir' thing for me ..lol.





8 mulut cakap2 belakang:

Silbiabigail said...

ray, nanti nak buang air kecik.. " jap ea.. aku nak seliran jap.." hahaha..

[r][a][y] eusouff said...

silbi, hahaha. good one. atau apa ko buat tadi silbi ? "menyelir" lol

FaizalSulaiman said...

hahahahaha


raja zaman dulu ada kuasa, semua nak buat.

ok ray nak menyelir kejap.haha

edzlin007 said...

Inilah antara sebab utama saya suka baca blog abg Ray. Selain dapat ilmu, dari mula hingga akhir ku keje tahan ketawa aja.

p/s: kalau nak minum air, sebut selir juga ke?

[r][a][y] eusouff said...

faizal...

sesiler..sesiler
hahaha

desperate housewives versi selir ! haha

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
hahaha
kalau kentut tidak ditahan inikan lagi kalau nak ketawa
moral - xyah ditahan ketawa iteww

air?
cannot...hahaha
hanya perbuatan je yg boleh diSELIRkan

♥Syamelia♥ said...

sleping on a bamboo is one thing...

but... 'making out' on a bambooo... *garuk pala jap*


niceeee....
nak pegi jugakkkk!!!

[r][a][y] eusouff said...

yup amy...dorang x tido ya...they make out on it...hahaha.

They sleep kat bamboo lain yg ada kat istana hinggap lain.