Thursday, May 26, 2011

Sejam Dalam Komuter

My car City got sick last Saturday. Selepas 9 tahun berkhidmat, masuk bengkel untuk dibaik pulih. I don't have any 2nd car like some other people so...I've taken public transport.

Reaction that I've got is "Can't imagine that ray naik public transport and all" dan terus digelakkan.



Heyyy..macam la I xpernah naik public transport kan? Cis..

To be honest, I kind enjoy pulak naik bas, taxi, lrt and komuter ni. Ia memberikan satu perspektif baru tentang public transport nieh..hahaha

City masuk ward in Seremban for few days. Dalam tempoh tu I have taken all public transport  yang ada kat Malaysia ni. It's nn my way from Seremban to Shah Alam and back to Seremban to pick City up.

Today ray nak kongsi tentang perjalanan ray dalam KTM Komuter dari KL Sentral ke Seremban. Masa perjalanan lebih kurang 1 jam 15 minit. Jom baca!


1- Macam-macam orang naik komuter ni...termasuk orang gila. Ada sorang orang gila ni duduk jerit dan ulang setiap announcement yang dibuat dalam koc (coach) komuter ni. Mula-mula kat stesen KL sentral. Masa duk tunggu tren ada pengumuman.

"Tren ke Sungai Gadut akan tiba sebentar lagi" 

Si gila ni duk ulang perkataan GADUT..berulang-ulang kali. Dia buat menda yg sama bila dalam tren. Perangainya membuat semua orang dalam tren hilang akal macam dia jugak. Tension dan gila dibuatnya!

Masuk seorang org GILA dalam tren dan 100 orang gila bakal keluar dari tren.

Ray perasan (discovered)  perkataan melayu 'KOC' yang diambil dari perkataan inggeris 'COACH'. cehhh.

2- Seorang mat indon (Indonesia) duduk terkangkang. Bukan saja duduk terkangkang....dia duduk sampai makan dua space kerusi. Muka mamat ni selamba badak buat tak tau dan enggan beranjak walaupun ramai berdiri pada masa tu. Lagi cilaka dari muka adlin aman ramli dalam eklan yang pernah kita tengok satu masa dulu. Ray juga perasan kuku mamat ni panjang gila. Dah la panjang HITAM pulak tu. Jijik tidak terkata dibuatnya. 

Muka selamba mamat ni membuatkan ray dan penumpang lain rasa nak bagi dia makan kasut atau dijolok dengan payung kerana duduk terkangkang.

3- Tiga orang kita yang baru balik opis menyakitkan telinga kerana bermain dengan tone telefon sakai dia tu. Ia berbunyi setiap 20 saat sekali sepanjang 20 minit. 

Perangai sakai mereka, dirasakan perlu ditampar berganti-ganti oleh setiap penumpang dalam tren atau dipaksa menelan fon sakai masing-masing. Kalau boleh nak buat kedua-dua sekali kat dorang ni.

Oh ya! Libas ngan payung setiap kali fon sakai dorang berbunyi. Tambah sikit utk bagi kesedaran.

4- Bau ketiak tengik ala-ala chanel no 5 semerbak didalam tren. Tak padan dengan poster gambar iklan ubat ketiak Remy Ishak yg terpampang dalam tren. 

Remy Ishak hero Malaya ni tenyata gagal memberi kesedaran tentang betapa pentingnya menjaga ketiak masing-masing sebelum menaiki kenderaan awam.

Hukuman pada mereka yang tiada kesedaran ini ialah tolak keluar keretapi ketika keretapi sedang berjalan.

5- Mamat sebelah yang tidor ternganga tak ingat dunia sampai keluar air liur. Sekali sekala mcm nak bersandar kat bahu orang lain.

Rasa mcm nak amik batang penyapu topangkan kepala dia agar tak bergerak dan amik gabus penyumbat untuk sumbat mulut dia yang bocor itu.

As you can see, I have not encountered any problem in terms of service. But the biggest compromise that  I have to endure throughout my journey is my keselesaan. Kalau korang....Selesa ke dengan semua menda yang ray senaraikan di atas? 

When you are driving, you have your own space but bila naik public transport you have to terima hakikat yang that space will be taken away from you. There's a lot waiting too. Murah ? yes! Jimat? yup...jimat duit but not masa. Selesa? hahahaha.

Minyak semakin naik dan orang mula merungut. Mentally you have to prepare yourself ....dari segi kewangan...bila tak mampu nak ke sana sini naik kereta, naik public transport is an option but bab2 keselesaan it's a big deal rasanya. Keselesaan dari segi facilities or kemudahan boleh dibaik pulih tapi kalau keselesaan melibatkan manusia ni agak payah la sikit. How can you control that factor kan?

Pape pon, City dah sehat and berbakti semula untuk tuannya. It makes you appreciate travelling by car even more now. Don't mind paying more for comfort. But if kalau dah terdesak, nak buat camner kan? kena la hadap jugak..hahaha

In order to afford travelling in style, comfort and own space...RM kena keluarlah jawabnya. Just need to work harder so that you earn more to catch up with the oil price increase....hahaha. Setiap kali minyak naik...work harder! tapi bila tak boleh nak catch up...naik je la public transport...tak mati pun...cuma kurang selesa saja.

Penumpang wanita ada koc sendiri  dah sekarang bila dorang naik komuter. Kalau xde ....i can't imagine la apa yg terpaksa dilalui oleh penumpang2 wanita ni. Lima cerita diatas ditambah lagi satu gangguan sexual pulak nanti an? hahaha



12 mulut cakap2 belakang:

Cik JuneD said...

hishhh..
seksa tau kalau nak g midvelli walau cuma rm1 je tiket dari bandar tasik selatan.

kalau koc wanita penoh, terpakse lah g koc biase, sesak kemain, pastu fobia dah nak naik komuter tu lagi.

iskk..sadis ek, tak g midvelli pon takpe lar.. :)

[r][a][y] eusouff said...

Cik June...
pengalaman ni membuatkan ray lebih memahami...ecehhh..hahhaa

thnks for sharing!

Muhammad said...

bahahahahahaahhaa
pecah perut gelak.

sebab me ada sama waktu tu.
hahahahahahhahahahahahhhhhhahha
ahahhahahahahahahahaha


ray,awaq hang tak citer
pasal handpone pakcik yang bunyi call
"macam bunyi nyamukkk denggis tu ??".

kan
bunyi nyamuk dah mmg semulajadi,menyakitkan hati.Ado pulak laie..orang yg buat jadi nada dering phone.Apo ko nak mampuih kene denggi ko apo ??.

[r][a][y] eusouff said...

M,

kan? how can bunyi nyamuk dijadikan pilihan?

pakcik tu warga emas. hahahah
so dia ada immunity. wakaka

kebal dari dicarut
kalo dicarut dikatakan kurang ajar plak nanti

Aman Ibrahim said...

suke! setuju sgt dengan situasi2 yg ray bagi..

macam2 ragam ada and whattodo? kene la sabar and deal with it. kalau nak selesa bwak kete sendiri, kene la kluar duit. thats it

[r][a][y] eusouff said...

Aman,
kan? imagine la apa yg harus dilalui mereka yang commute hari2 naik public transport.

ages ago..once upon a time...rasanya menda yg sama berlaku masa ray naik public transport.. cuma bezanya...i don have a car so that I wouldn't know the difference and terpaksa hadap ...and can't complain much...mcm dah biasa..hehehe

Aman, thnks for drping by!

mIE said...

wahhh sgt ganas imginasi mu ray wakakaka...nk libas ngan payung ke..konfirm tobat dh mat indon tu naik train hahaha

[r][a][y] eusouff said...

mie...
feeling2 berimaginasi ala2 ally mc beal ...hahaha

mIE said...

wakakaka byk lah Ally McBeal ... tu yg dpt ringtone bunyi nyamuk tu..ally mcbeal selalu ada muzik or org nyanyi...ko dpt dgr ringtone nyamuk huhuhu

[r][a][y] eusouff said...

kan? hahah
jgn sampai aku buat glee dalam tren tu nanti..wakakak

FaizalSulaiman said...

ray kena masukkan sekali 'budak-budak sekolah yang ketawa macam syaiton nirrojim di belakang coach'

rasa macam nak lempar dengan fon sakai tadi tuh.

[r][a][y] eusouff said...

Faizal...
hahahaha

naseb baik time ray balik seremban tu bukan time budak balik sekolah so xde budak2 setan mcm tu..keke