Monday, April 18, 2011

Crew Life 28 : Devil wears Kebaya Part 8

"You ok kannnnn? I datang nak amik refreshment! Passengers I dah start lapar i ols...hik hik hik" kata Nita

Selain merasa terharu dengan teguran Nita, Amy tak dapat mengalihkan tumpuan matanya ke arah mulut Nita. Pemerah bibir berkilat dan basah yang dipakai Nita terkumat-kamit berkata-kata, membuatkan pergerakan bibir Nita yang glossy menjadi tarikan matanya.

gambar hiasan


"Heyyy Amy! you dengar x apa yg I cakap ni?  berangan ke i ols? hik hik hik hik" sapa Nita setelah Amy gagal memberi respon.

"Ohh ! I dengar..." balas Amy walaupun sepatah haram dia x dengar kerana sangat distracted dengan bibir Nita..lol


"You know what? In the airlines...kalau ada carta top 10 bitchy...she conpem no 1! Juara carta!" celoteh Nita menyambung gossipnya. Walaupun sambil bercakap kerja Nita tetap jalan. Tangannya sibuk memunggah refreshments yg disimpan di dalam cart.

"Bitchy?" tanya Amy.

"Alaaa Amy..I know laaa it's not a good word but itulah gelaran yg kita bagi pada orang yg suka buat other people's life miserable..hik hik hik hik hik" kata Nita sambil mata memerhatikan tangga kut2 Cathy naik buat kejutan.

"Dia memang garang ke?" tanya Amy berminat.

"Aiyooo Amy...you are not the only one...as I said tadi la...kalau ada carta top 10, dia mesti menang sebab semua yg pernah kena taruhhh akan vote for her! hik hik hik hik By the way...she's 24 hours like that one....some people period got musim one but she ....period sepanjang tahun. Kesiaaaaannnn kannnnn? hik hik hik hik hik"

Baru Amy terperasan something very irritating about Nita. Her laugh yang hik hik hik tu. Dah la nyaring pastu  sepanjang masa pulak tu. 

Cathy tiba-tiba muncul. 

"Wahhhhhh! seronok kan kerja?  the airlines pay u to gossip here? bapak u punya airline nak buat sesuka hati?" bentak Cathy.

"Sorrryyy Cathy....saja je borak2 sikit sambil ambil  refreshment ni hik hik hik hik" jawab Nita tersengeh kerang busuk kerana hampir kantoi. 

Sebaik saja Nita turun, naik pula dua orang cockpit crew. Cockpit crew dari Team B yang akan menggantikan Team A yang sedang bertugas. Mereka terus ke cockpit.

Cathy mula menjeling lalu membeliakkan biji mata tanda marah!

"Kenapa x tanya dorang what they want for a drink????" marah Cathy.

Amy terpinga-pinga..sambil bertanya kembali "Oh kena tanya eh?"

"Ya laaaaaa...!!! Bodoh!!! my maid is smarter than you!" jerit Cathy.

Apa la yang big deal sangat pasal  nak tanya minum cockpit crew ni. Crew macam terpaksa dan kena beriya-iya sangat dalam hal melayan kehendak mereka yg ada RANK ni. Seolah-olah mcm takut sangat atau sesuatu yg buruk akan berlaku jika cockpit crew marah.

Amy called the cockpit, but they don't want any drinks but they requested for newspaper instead.

After sending the cockpit crew what they want, on the way balik ke galley, Amy ternampak two empty glasses. She decided to just grab those glasses. As she enters the galley, again she got scolded from Cathy for not collecting the tray with a silver tray.

"It's the bloody procedure!! Use trays to collect your glasses! Ko ingat ni kedai mamak???"

To Amy what's a big deal sangat pasal sampai nak kena ada tray to collect glasses. Dengan muka masam, Amy menarik pintu cart untuk menyimpan gelas dan kemudian menutup pintu tersebut dengan kuat. Pappp. Terkejut Cathy dibuatnya! Bukan sahaja berbunyi kuat malah Amy terlupa latch pintu tersebut.

One! you will disturb your passenggers. Two! It's dangerous to leave something unlatch. Kalau kapal menyendeng the whole cart yang berat akan terkeluar dan terus menghentam crew di galley. Those are the things  to be considered as serious mistakes.

"Heyyy look! I don't bloody care about your feelings! Do your job properly! If you don't like it. RESIGNED!" marah Cathy.

Amy quickly apologised to her. In the academy, instructors often reminded all trainees about how important it is to use magic words such as Sorry, Excuse me etc. Does those magic words work with Cathy?

Cathy replied " Sorry...sorry...your sorry don't mean anything if you keep making mistakes!!!"

Amy feel like crying but she tahan. She decided to ignore it  and  continue doing her work to distract her sadness.

Fed up with Amy, Cathy went downstairs. After few minutes, no matter how she tahan...she broke down into tears.

"Are you ok?" asked Rosley who just got back from his rest. Thank god! It's a huge relief for Amy having someone around her. Kena marah bila keseorangan berbeza bila kena marah bila ada someone around you.

"Relax ya Amy...take it easy. Your rest is next." tambah Rosley.

"Tah laaa Rosley..apa I buat semua xkena...asyik kena marah je" balas Amy.

"I know...but you need to focus...don't let her get to you. Avoid making anymore mistakes. Remember to Focus..." nasihat si Rosley.

Rosley terus menenangkan Amy.

"Amy ..kalau you ada buat salah..I will alert you first. Just listen to me, you will be fine...now you can go for your rest...tukar baju kat belakang ok...bukan kat depan...kalau Cathy nampak kena marah plak. Jangan overslept and make it on time ok" kata Rosley.

Amy went for her rest.


to be continued...

14 mulut cakap2 belakang:

Pala Maldini said...

best! best!

tapi, "bercinta" nak tunggu sambungan nya.. kena repeat baca yang lama..

:-)

[r][a][y] eusouff said...

huhuhu

mahap mahap
mmg bercinta nak habiskan ni

will try my best not to delay sambungannya nanti :)

nak kena bercuti ke London utk habiskan..kekekeke

f a t i n bt m o h d nasir said...

lagi lagi????

♥Syamelia♥ said...

berapa episode lagi ni???
u made me feel like watching des. housewives punya feeling once every episode ends by the end of this entry la...

Lili Sakina said...

that cathy, character dia mcm lecturer osha saya...marah2 kalah perempuan period...blerghhhh

edzlin007 said...

baca ni 10 kali lg best dari novel cinta. nak lagi abg ray.... :p

FaizalSulaiman said...

oh m g ray!!

sila lah sambung cecepat ye.hihihi

nak tgk sgt amy leh wat kerja sebaik2 nya

takut dia teroverslept je nanti kang:))

[r][a][y] eusouff said...

fatin...
okkkkk hahaha

[r][a][y] eusouff said...

Syamelia,

lagi dua episode je utk siri devil wear kebaya ni...

siri seterusnya...kisah amy belajar kat academy plak...hehehe

[r][a][y] eusouff said...

Lili,
Cathy tu mmg berada di mana-mana. Wanita kuku besi..hehehe

[r][a][y] eusouff said...

edzlin,
nice to know that ada yg minat baca. Selagi ada permintaan selagi itu akan adalah cerita Crew Life ini.
thnks for reading it!

[r][a][y] eusouff said...

faizal,
tgh mengarang 2 episod skrg ni. Weekends ni keluar satu episod.

Lili Sakina said...

ray, kalau dia perempuan i paham la, tapi lelaki...metrosexual plak tuh...pfffts

Adi Luqman said...

ray, cepat sambung ..nanges i tunggu..

LOL