Tuesday, March 15, 2011

Mengutuk blog orang lain

Kita suka melabel orang. Ya, bukan ubat batuk klinik HARUN je yang ada label ya. Orang pun boleh dilabel. Dari melabel orang terus ke kutukan. Sebagai blogger..kita juga suka bebeno melabel aka bahasa kasar MENGUTUK blog orang lain.




Mengapa kita suka sangat mengutuk blog orang lain? mesti banyak sebab kan? The only sebab I can think of is  sebab DENGKI..hahaha. Can u guys pls let me know what other reason, kenapa orang suka buat camni? 

Jom kita go through jenis2 kutukan yang biasa kita dengar.




1- Sedehhh! Blog selalu diupdate tapi xde siapa pun nak drop komen.

Blog yg xde orang drop komen sering dilabel sebagai blog tidak popular. Kesian...penat2 tulis tapi alahaiiii...komen satu pun xmasuk. Pi berniaga karipap laaaa.lagi baik. dapat gak duit. Tapi ada jenis blog yang xde orang drop komen but still hebat dari segi traffik. 

Pembaca blog ada 3 jenis, satu yg suka baca (silent reader), yg kedua ... yg suka drop komen. Yang ke 3 yang suka buat kedua-duanya sekali. Seorang penulis blog yang bagus akan membuatkan pembaca xtau mcm mana nak komen sebab kandungannya sangat detail, nothing to add or to argue about. 
Tapi kalo tulis mcm cipan pun...orang pun still  xtau mcm mana nak respond...hahaha

Sebagai contoh, cerita pasal period pain. How do you respond to that? LOL

Yang drop komen, ada yg dengan jujur bertujuan nak interact dengan penulis dan ada juga yg semata-mata nak promote blog. Bila komen kat blog orang, bila ada orang yg masuk blog orang tu nanti kan terlihat komen tersebut dan terus masuk bloh korang. Ya la kan..strategi masing2 kan...xsalah dan terpulanglah kan?

Minimum berapa komen yang perlu diterima oleh sesebuah blog utk mengelak dari dikutuk oleh blogger lain? Ada standard atau piawaian tertentu ke? Habaq kat ray kalau ada.


2- Sedehhh! Followers yang teramat sedikit.

Jumlah followers sering diletak sebagai penanda aras populariti sesebuah blog. Tapi tidak semestinya.

Ada  teori yg kata mcm ni, ko follow blog orang & orang akan follow blog ko. So, just masuk mana2 blog and follow dorang dan dorang akan buat menda yg sama. Kalau nak blog ramai follower, buatlah mcm ni.
Adakah anda blogger kategori ini?

Blogger, sila tanya diri anda sendiri...berapa banyak blog yg anda follow? dan berapa banyak dari blog yang anda follow tu yg  betul2 korang bukak? Bila korang sendiri bersikap mcm ni, ini bermakna follower blog korang pun juga ada berkemungkinan buat menda yg sama. Jumlah followers seperti ini kah yg kita nak banggakan?

Biarlah followers yang ikut blog kita tu...yang mencerminkan mereka2 yg betul2 membaca blog kita. Walaupun sikit tapi Followers sejati gituhh..hahaha


3- Sedehhh! Blog jarang berupdate!

Kesibukan masa membataskan seorang blogger mengupdate blog masing2. Blog dibiarkan bersawang. Selain sibuk, ada kemungkinan atas alasan tiada idea, malas dan macam2 lagi.

Ada blog yang kerap diupdate. Tapi isi tah pape tah. Hari hujan pun jadi bahan blog. Tapi, ramai jugak yg nak tengok laporan cuaca kan? selera masing2 kan? what can I say? Suka hati la...hahaha.

Ada yang jarang update, tapi bila sekali diupdate tu diaaaaa...sangat bagus dari segi penulisan, banyak komen dan meletoppp traffik. 

Wajarkah kita mengutuk blog yang jarang diupdate?

Cukup la ray bagi 3 label sebagai contoh. Banyak sebenarnya tapi Xpayah lah banyak2...just to make a point.

Harus diingat, bukan semua blogger nak glamer. Bukan semua blogger nak followers ramai. Bukan semua blogger nak traffik meletop! Bukan semua blogger nak komen banyak. Ada juga blogger yang menulis hanya kerana minat dan untuk mengisi masa terluang. Walaupun dibaca hanya oleh 4 orang sehari! 

Dalam kita sewenang-wenang membuat statement dan melabel/mengutuk blog seseorang....apabila terkena batang hidung sendiri...(orang melabel blog kita) kita melenting! Jerit kat semua orang "Blog aku! Aku punya suka LAH!!" HIPOKRIT sungguh kan?. 

For me sangat simple....xpayah la nak kutuk2 or label blog orang lain. For me, blog yang ray xsuka baca, ray xmasuk langsung !! kan senang? xpayah la nak label2 or kutuk bagai. For whattt? Kalau buat jugak..nampak beno sebab busuk hati! and  I am still wondering...what other reasons selain dengki yang membuatkan orang tu mengutuk blog orang lain.

As for me, I am happy with my blog. I have my own readers.Walaupun tak beribu sehari but still ada jugak pembaca kan? 

Note: Ray tulis entry ni sebab my friend punya blog dikutuk dan dilabel. If the pengutuk tu terbaca apa yg ray tulis ni...xpayah la nak meroyan mcm2. As I said, since you can do that...what makes u think that others can't do the same thing to you?  Siapa yang SEDEHHHH sebenarnya ni? LOL

23 mulut cakap2 belakang:

Qarl said...

Ray...

finally! write-up yg sgt2 best! i pun cm nk tujukan kat few nih. haha

almost 3 yrs i berblogging, followers adelah jugak, komen2 adelah jugak tp i happy blogging coz blogging ni like u said, tuk fill in my leisure time + way to express my thoughts. i xkesah org baca ke x. kalau nak sibuk kira org baca, org komen sure la i xupdate almost everyday kan? hiks

keep on blogging ray! blog ray yg sudah almost 3 yrs juga qarl baca sejak kenal dunia blogging ni!

[r][a][y] eusouff said...

hey Qarl...

same goes to u...keep on blogging !

suka dengan ur positive attitude and happy to hear that u enjoyed blogging so much. I can see that frm ur entries!

kan? dah 3 years...going to 4 years dah...

Muhammad said...

Ray...

Biasalah
Manusia hati busuk nieh..bersepah-sepah.Tak senang vontot dia,tgk orang lain senang.Hati kalo dah khaldu tu...cuci pakai clorox pun,blum tentu jadi jernih sesuci salju..hahahaha

for me kan

ko tulis blog.
fames camner pun...selagi tak masuk paper,or tak jadi penulis jemputan...tak yah lah nak berangan.

setakat tulis post,bout makan kat secret recepi..yay !! beribu riban orang lain,makan kat situ gak.
so takder lah ada nilai sangat hasil penulisan ko.

penulis blog yg bagus.
menulis something yg ori.
tak kisah lah ader pengikut @ x.
janji ori !!!!

AshraffMokhtar said...

tengok tuu, blog saya tu takde orang komen pun. mereka pasti hairan 4 post ada 155 followers. LOL!

ps:terkena lagi, pernah laa label blog orang, tapi tak secara terus macam blog ni macam ____. umum lah selalunya :P

[r][a][y] eusouff said...

Megat...

tu la tu...belum apa2 dh berlagak semacam dan start merendahkan blog org lain.

Acap...
orang x komen xbermakna org xbaca an? hahaha
fyi, i followed ur blog and read it as well.

terkena? hahaha
biar org kutuk but don't put yourself at their level by doing the same thing because u are better than that! Just keep on writing and do what u love best.

FaizalSulaiman said...

for me myself, as u said, blogging sbg cara mengekspressi diri. tak adalah update pasal makan apa, buat apa sort of. ray pun tau kan, saya update almost everyday.hahahaha..but i am hardly trying untuk buat post @ entry yg tak membazir dibaca. readers dah put almost 2-5 mins nak baca.

ray jarang update.sekali update, isinya bermanfaat!

Pala Maldini said...

Aku bukan subject matter expert... to write something that may change people life or view..

I wrote about my experience and daily experiences..

some of our experience in life might be useful to others..

wallahu'alam..

Joey said...

as much as I concern, I write base on what happen to myself, kinda like diary, open diary.


p/s I dont care much about following but I do respect somebody coming to mine.

si kacak bergaya said...

sangat betul hokeh!!! Ni la contoh blogger yg sekali post.. "Ha.. betul jugak.." meletop sgt. I like.

Sy tak suka org label kan sy blogger sopan sbb amek syariah. duh! ikut i la kn bahasa nk ala abang2 mat rempit pun.. huuu

NUke_Rude said...

stuju dengan part yg blogger dilabel semula / tkena btg hidung sndri; and then melenting "blog aku, suka hati aku la..."

nyampah gak.

[r][a][y] eusouff said...

Faizal,
ya rajin betul faizal update blog lately...syabas! hahaha


Pala,
I enjoyed reading your blog.
yang paling ray suka
RESEPI KEK DARIPADA BUKU HIKMAT 'CIK MORI

[r][a][y] eusouff said...

Joey,
as mentioned by Pala Maldini in his comments,
"some of our experience in life might be useful to others"

walaupun just an open diary blog!


Si Kacak bergaya,
tu la pasal...hahaha
kalo x suka perlu ke nak kutuk2 an? Tah apa motif tah an?

[r][a][y] eusouff said...

Nuke,

kan? hahaha
ko menyampah aku plak meluat

aku nak buat aduan kat encik amier utk tindakan lanjut..keh keh keh

♥Syamelia♥ said...

"Harus diingat, bukan semua blogger nak glamer. Bukan semua blogger nak followers ramai. Bukan semua blogger nak traffik meletop! Bukan semua blogger nak komen banyak. Ada juga blogger yang menulis hanya kerana minat dan untuk mengisi masa terluang. Walaupun dibaca hanya oleh 4 orang sehari! "

-guess i'm one of those...
i don't update often, nor receive much comment, gets high traffic...

coz to me, life is MORE than juz blogging...

n i love my life...
i don't get too contented with only one thing...

nuff said...

Wawa~* said...

huuuu ade la terkena sikit2 batang idung lmao. tp i baru teringat masa dulu2 knapa i blog = for fun! dokumentasi kejadian hidup + share my thoughts. walapun. hehehe...

mungkin pnulisan i tak hebat, tp i wanna enjoy doing it :)

org lain ada priority lain. some ppl blogging bsungguh2 sbb mmg minat bkawan kt dnia cyber, ada yg gunakan alam maya sbg getaway dr life dia... tpulang pd masing2. all we can do. respect. asal jgn jd mcm mereka yg x tau hormat priority n hidup org lain...

yup, kalau x komen x bererti x baca.

nice writeup, as usual :D

[r][a][y] eusouff said...

Amy,
and I am one of those people who reads ur blog everytime u updated it.

bak kata Qarl...
Keep on blogging!


Wawa,
it's so true.
terpulang pada masing2 utk tentukan how they want to blog. As everyone ada pembaca masing2.

as i said, kalo x suka xpayah la baca...perlu ke kutuk2? Motiff??

nampak beno BUSUK HATI an?

Effandey Surani said...

suka post yg niehh ! like 1000x.

[r][a][y] eusouff said...

Effandey...
like 1000x tu...hahaha
banyak bebeno

thnks for dropping by

Zuewairy said...

salam ray,

wowowowowow!!
sejak-sejak ble letak iklan kat blog ni yang timbul macam-macam masalah.. nak ligan traffic n followers la..

relaks suda.. seribu followers pun belum tentu 100 followers masuk sehari.. yang penting nawaitu berblogkan..

ada pembaca walaupun sedikit pun bersyukur, kalau ada komen itu merupakan satu bonus..

happy berblogging ray!
usia blog kita mengikut tahun sama.. 2007 :)

Anonymous said...

I LOVE THIS POST!!!! It's so straight-forward !!

p/s: i used to have a blog but since dah tkda time nk update, might as well close it down.. :p

Anonymous said...

- Lina RD ;)

[r][a][y] eusouff said...

Zuwairy...

yehhh..sama since 2007...hehehe
teruskan berblogging

[r][a][y] eusouff said...

Thnks Lina ;)