Saturday, March 19, 2011

Lat Kampung Boy - The Musical

Would I be watching it again and again?

Yes..I would. Somehow, I rasa that I am totally "Satisfied". Suka teramat sangat. Sampai  nak bagi markah penuh rasanya. Mcm bias la pulok..as if I am part of the production and so damn proud of it.



After watching it, I asked Megat...how many stars do u give?

He answered "It's an insult to give ratings utk karya masterpiece..ray!"



I got what he means. You don't go to see potrait of Mona Lisa at Musée du Louvre in Paris and simply rate it..hahaha. Achik Yah from Ulu Bendul went to Paris and shouted "3 bintang akak bagi!!!" lepas tengok Mona Lisa. Tak ke mcm menghina tu..hahaha. Ada ke dorang kesah berapa bintang ko nak bagik Achik Yah oiiiiii.

There are two ways to look at it. If you grow up with Datuk Lat's work, knows the characters very well...you won't be the one who rate it. How can you rate something that is part of you? That is why bagi ray karya yang dipentaskan tersebut seperti tiada cacat celanya. Sebab karya Datuk Lat is part of me. Sebab tu rasa bias semacam. The other way, figured it out lahh..lol

Nie lah rupanya cover buku LAT yg ray ada dalam tahun 80an...

In the 80's, I don't really buy  comic books. Bujal, Wak Doger, Gila-Gila komik yang hawt pada masa tu... to name a few. Pinjam member punya jer...nak beli xde duit. One book in particular memang my dad beli. Yup! it's LAT THE KAMPUNG BOY. Boleh dikatakan that's the only non academic book yang my dad pernah beli. Agak mahal la jugak. Please take note that my dad x beli the book for me. It's for the whole family.  Punyalah seksa nak tunggu giliran utk baca...hahaha. Terpaksa berebut....but it's worth it la. Since then, I am a big fan of Datuk Lat's work.I never get bored of "reading" it over and over again.



At first , masa duduk tunggu teater start...I don't know what to expect. My mind try to imagine Awie as Datuk Lat...and all the cast members mentioned in the website. Siapa pulak yang akan pegang watak Mrs Hew yang terkenal dengan kegarangan dan rambut tingginya itu? ahaks...x sabar rasanya.


Credit to http://bryanlyt.com


The two-and-a-half hour musical tells the story of Lat’s early years where he grew up in a small village in Kota Baru till the peak of his career as a cartoonist. So, ada parts yang kita tak tahu dan yang xde dalam buku komik Datuk Lat tu. Dalam teater musikal ni, kita akan dapat mendalami serba sedikit tentang Datuk Lat yang tak pernah kita lihat dalam bukunya.


Credit to http://bryanlyt.com


Karektor yang menarik perhatian ray selain watak utama oleh Awie ialah watak yang dilakunkan oleh Douglas Lim sebagai kawan baik Datuk Lat, Frankie ( a big fan of him now sbb he is so very the kelakar ok) ....watak ayah lakunan mantap Jalil Hamid dan watak BOSS/editor, Pak Samad...(Devils wears Prada versi dulu2) lakunan Omar Abdullah. Juga watak -watak lain seperti watak Mrs Hew (cikgu sekolah Lat) dan yang lain-lain. Penyanyi Atilia memegang watak sebagai isteri Datuk Lat. Tak usah la dipertikaikan keupayaan vokal Atilia dalam menyampaikan lagu-lagu dalam teater musikal ini.  Tapi...bolehkah Atilia berlakun? Ya, sangat boleh.

Credit to http://bryanlyt.com
Ada few babak yang buat mata bertakung..hehehe. (berani mengaku nieh)..bertakung je ya...x hujan lagi. Ray dapat rasa sangat the love antara Lat & bapaknya. Tetiba teringat to my dad! tu la sebab rasa sedih semacam kowt..hahah (alasan).

Ada few ad-lib (skrip tambahan) yang secara sengaja ditambah oleh pelakun. The audience simply know it sebab xde compared to the english translation yg terpapar di bahagian paling atas pentas. Sabagai contoh nama Usop, Kak Limah, penari kebudayaan, ceciter ceciter  yang mengingatkan kita pada filem Mamat Khalid "Hantu Kak Limah Balik Rumah".

At the end, masa introduction of cast...rasa nak berdiri je bagi penghormatan..heheh (tapi malu sbb orang lain xberdiri pon) nanti halang view org belakang plak ..dah la ko sorang2 berdiri..hehehe. Walaupun org x berdiri tapi tepukan sangat hebat diberikan.

TEPUK SEMANGATTT!!
puk puk puk puk puk puk puk puk puk puk...LOL

Credit to http://bryanlyt.com


I have to say, that I am very proud of Lat Kampung Boy - The Musical. Karya 1Malaysia yg hebat! Harith Iskandar and Hans Isaac has done a great job directing it. A good script, excellent choreography and simply entertaining!


LAT Kampung Boy The Musical currently staging at Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur from 16 March till 5th April 2011, so grab your tickets quickly at http://ticket2u.biz or at Istana Budaya’s Box Office. Sangat2 recommended!!



This picture was taken kat lobby Istana Budaya. Ada banyak background kartun Datuk Lat yang sesuai utk bergambar. A bit payah sebab teramat ramai orang yang nak bergambar, Orang duk lalu lalang. Lagi sebab semua orang duk stared at u while taking ur pikca.  Muka nak kena tebal!

ish budak2 ni!!! ahaks ;P 


14 mulut cakap2 belakang:

solo molo said...

sangat tak sabar nak teng0k !!~

Muhammad said...

Betul tu !!!
If Cik Yah tak caya,betapa hebatnya citer nieh.
Nanti me seret dia sekali pergi IB.

Hahahahahhaahhahahahaah
produk yg hebat.
mana boleh nak bagi star.

Ko memang hati tahi segar.
jika berani nak bagi bintang2 bodoh tu.

Masa baca karya dato lat.
tak do pun ha...kome nak bagi2 star.

tak der apa yg nak dibebelkan lagi.
Lat the musical...mmg terbaik woooo !!!.

[r][a][y] eusouff said...

Solo molo,
yup..u xkan regret
worth every RM spend

Megat,

ya la kan
pergi paris tgk mona lisa mampu
xkan pg IB tgk lat musikal xmapu kot
hahaha

FaizalSulaiman said...

last time tgk atilia ms musical p ralee:)

tingin nk tgk ni.tgk masa kang:)

nice rebiu:)

[r][a][y] eusouff said...

Faizal..
teringin?
find time to watch it
i know that u are going to love it

Abir Abhar said...

ray, kurusss

[r][a][y] eusouff said...

Abir,
badan turun & naik mcm pasaran saham ;)

iyllienaz said...

yup2..dah pegi tengok last saturday..tak sangka haziq pon sedap menyanyi..

mr.syazwan said...

nak g time nak dekat last2 nnt kot cos lg best rasanya

sbb sebelum ni g 3 2 teater awal byk problem

so xmau ugi.. heheh

props dia gempak kan

Pala Maldini said...

belum pernah ke istana budaya...

belum pernah nengok teater..

teringin juga

[r][a][y] eusouff said...

syazwan...

jgn lupa booked the tickets early as it is selling like hot cakes now...

yup..props and set gampak.
ive heard makan million jugak belanjanya.

[r][a][y] eusouff said...

Pala..

u should go. different experience. sekali sekala...
lebih2 lagi bila karya tu dekat dengan kita...u will enjoyed it even more.

my first time dulu...after tgk WOW! and terus jadi fan of teater.

jgn fikir2 sgt..just terus buat
sbb bila pikir2 sgt terus xjadi...hahah

edzlin007 said...

tak mampu nak gi sana tgk teater, tp sangat2 meminati karya dato lat. masa kecil2 dulu, dari buku2 nya saya tahu apa itu ais kepal, begedil, dan beberapa perkara lg.

mancai said...

salam singgah... wah mesti best ni... teringin nak tengok ni...