Wednesday, February 2, 2011

Meluangkan Masa Bersama Rakan VS Twitter

Setelah penat bekerja, masa terluang digunakan untuk bersama rakan-rakan tercinta. 

Masa terluang akan digunakan untuk duduk berbual-bual. Ya la, catching up with things kan? Eye to eye....xsama dengan bercakap on the phone or chat dalam internet kan?



Masa tersebut dianggap 'value' times. Bersusah payah merancang temujanji, mengharung trafik dan sebagainya adalah sebab mengapa masa terluang tersebut dianggap sangat berharga. We need human interaction, i mean the real socializing skills bukan virtual dan terletak pada jari jemari anda.

Meeting up with friends. Spending value time with them. Setakat manakah kita menghargai masa terluang tersebut?


Sila proses data tersebut dalam CPU korang.

1- Datang lambat.
Yang datang awal, duduk tercongok menunggu. 

2- Buat hal lain
Bila bagai nak rak  berjumpa,  dah berjumpa sibuk pulak dengan handphone,BBM la, twitter la...update status FB la dan sebagainya.
Xpayah jumpa lagi baik kan? Tweet je each other sampai lebam.

3- Jumpa kejap aje
Amat difahami bila terlalu sibuk dengan jadual harian, kerja dan pelbagai temujanji sana sini amat menyukarkan. Baik jumpa sekejap dari tak jumpa langsung kan?
Tapi bila dah jumpa (sekejap) buat hal 1 & 2 yg tertera di atas?
Xpayah jumpa lagi bagus kan? Menyakitkan hati aje.

I May Leave Twitter


Ray nak bertanya, susah sangat ke nak letak handphone ke tepi seketika? Perlu ke nak tweet, update status bagai ketika meluangkan masa bersama rakan-rakan?
Kalau once in a while takpe la dekkk oiii tapi kalau dah tangan kat phone tu sepanjang masa dan bila dah  sampai ke tahap masing2 buat hal masing2 tu...tak ke mcm tak kena tu?






Apa kata....

Bila berjumpa,

Haiiiii...haiiii...muah2....
(update twitter kejap)
"Having wonderful times kat The Curve with my beloved friends @Senah @Toyah @Jembut"

(letak phone ke tepi)

Buat apa2 yg patut berkaitan perjumpaan. Makan, borak2...gossip2 etc

dalam setengah jam macam tu...

"Ok guyssss...jom amik gambar!!!"
(update twitter kejap)
letak la gambar tu utk followers korang yg berjuta tu tengok

Ok got to go!
Bye2....muah2

Haaa..lepas tu nak tweet2....sampai lebam suka hati korang laaaa...

Tweet 2x je.Acceptable la kalo mcm ni kan... Susah ke? 

Twitter as Crowdsource


Ala rayyyy...ko jeles kan? sebab I ramai followers...I kena nak layan dorang tau...nanti followers I larikk.
Hape ko ingat ko artis?

Dekk..kalau dah sibuk sangat nak layan followers u ols yg berjuta dan yg xsabar nak tau apa yg korang tgh buat..layan lah terus...xpayah la jumpa kan lebih bagus?

Please make up your mind...which one is more valuable? your time with your friends or your TWEET? Set your priority right ! tgk la keadaan dulu!

Real bird don't tweet you know


Yeahhhh..maybe I am old fashioned.(mcm burung kat gambar atas ni)  Tak mengikut perkembangan terkini nak Tweet bagai. Tapi, don't you think that by doing that...the value of the meet up is meaningless?

Ala ray...u x faham...u xde blackberry! kalau u dah ada nanti u pun sama!

Adehhhh! Kalau ray ada blackberry pown.....I won't do it la! I will only use it when I am bored..(sementara menunggu kawan2 datang lambat tu) boleh la i tweet dan carut dorang kan? by the way, walaupun xde blackberry..I can still access twitter/FB frm my phone ok.

Read My Tweets


"Lolita, jom kita jumpa" kata Peah

"Xpayah la Peah...kita tweet each other je"

"Ya x ya jugak kan? jimat masa.....jimat tenaga!"

Haaa..kan senang. 

Hahaha...adoiyaiii....big issue sgt ke ray sampai tulis dalam blog? Masalah negara ke?

Idokkk ehhh..just to write something for all us to ponder. Tolong ingatkan aku bak kata Ana Rafalli.



PS: Sambil membuang tahi nak tweet bagitau to my followers...they are dying to know!




16 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

fuh,
masalah negara ni, Ray.hahahahaha

ok first thing first, faizal agree apa yg ray tulis.let say jumpa kawan2 tapi dia sibuk ngan hanfon dia..damn, memang rasa nak carut kat situ jugak.

I believe in quality times spending with our frens and u always did malam2 kalau faizal datang komen status FB Ray:)Quality time spending masa dgn Ray. Valuable tu!!

teknologi dah canggih, buat manusia sometimes ketagih. update twitter semata nak beritahu macam2 selang dua tiga saat,eh ada ok:))

Ashraff Mokhtar said...

pekkk taik burung kena kat batang hidung sendiri. LOL

[r][a][y] eusouff said...

Faizal,
hahaha. kan?
mmg jarang dpt online mcm tu kan tapi bila dapat i will use it well or the best i can...hehehe

addicted to Twitter jgn sampai menimbulkan masalah lain yg x perlu.
kan?

[r][a][y] eusouff said...

Acap,

tolong ingatkan aku yg tahi burung itu terpettt ke muka ku...hahaha

iyllienaz said...

ray, apa tu twitter??

hehe..

Ku Adalah Aku... said...

hi ray..

aiseh pedas sungguh posting ray kali ni...mmg terasa gak cili biarpun tak makan cili masa baca blog ni...

neway..i agreed..masa itu emas kan...time ni la nak sembang dengan kengkawan yang adakalanya susah nak jumpa sebenarnya...updating status and so on tu dah jadi mcm perkara wajib la ni...some people doing it so that they feel like to share their life and routine to their fren...

ada yang buat tu mcm nak show off la jugak...ha aku mencekik sambil jumpa best fren kat sini sana...ko ada???...hehehe...tapi itu tanggapan masing2....

kaitan itu semua hanya memoir to be remembered...ye la kan..esok lusa masa itu tak kembali..apatah lagi kenangan...moment tu akan tercalit pada layaran fb atau tweet...that is the best tout pada ty...

neway ray...masa meeting harus diketuk tangan jgn pegang hp...hahahaha

[r][a][y] eusouff said...

iyllienaz,

LOL

Twitter is a website, owned and operated by Twitter Inc., which offers a social networking and microblogging service, enabling its users to send and read messages called tweets. Tweets are text-based posts of up to 140 characters displayed on the user's profile page. Tweets are publicly visible by default; however, senders can restrict message delivery to just their followers. Users may subscribe to other users' tweets—this is known as following and subscribers are known as followers.

Credit to WIKI

[r][a][y] eusouff said...

Ty,

org ns suka masak podeh2 an? hehehe
kuek makan podeh pun yo an?

yolah den bawak ruler panjang
katok tangan yg pogang phone tu
ahaks

Anonymous said...

A VERY GOOD POST! hehe. menyedarkan org. ;))

so far, I rasa I belum sampai ke tahap nie..(xtau la mungkin ye, mungkin tidak.. tanpa sengaja.. but thanks for the reminder)

firstly, sbb i jarang jumpa my friends cause betul2 sgt busy.. secondly, if dah lama x jumpa members then bila dah jumpa, mesti borak2 sampai tak ingat dunia kan? so where got time to tweet.. but like you said, once a while in the middle of convo laa..

well, nie laa effect of social network.. hehe.. ;))

- Lina RD

Fara A. said...

Helo ray,
wow lama btul i tk drop cmnt kt your pge. well a good post :0 seriously
mmg la sapa makn cili terasa pedas. but honestly, i admit that im one of them jugak la. tweet all d time.
even my two bestfriend, Nazrin and razin pon bising sbb 24/7 im with my phone and smtimes dorg ckp.
'bolehh tk ltak phone u kt tepi?'

haha and now slowly i learnn kurang kan tweet tweet :p

Ashraff Mokhtar said...

ehh kalau ada kes bunuh di rumah, twitter and fb boleh jadi penyelamat tau.

"abang polis misai, i ade bawak bb datang balai, kau ada? ni ha bukti saya ada kat secret recipe masa kejadian. gambo, beserta video pun ada"

LOL

IMANSHAH said...

kalau sibuk ngan hp tu, tinggalkan lah dia terkulat2 kat situ..tapi selalu juga buat..belek2 hp..lol

[r][a][y] eusouff said...

Acap,

ada kes jugak yg keluarga/kawan heran sbb twitter dia sunyi sepi. Selalunya dia akan tweet sepanjang masa tapi tah kenapa tetiba x bertweet dah.

kawan2 pun buat report polis..

tup2..mmg ada tragedi pun...

itu kalo kawan kesah...kalo jenis yg xpeduli & xkesah? syok sendiri update status tp xde respond camner? lol

[r][a][y] eusouff said...

ImanShah,

phone baru ek..nak belek2?
mesti selalu tukar handphone nie!
LOL

♥Syamelia♥ said...

iyer ray...
saya makn cili...
n saya amat terasa....
wakakkaka...

but of coz i x mind...

yr post kinda menyedarkan semua yg sebok ber BB during the value time of hanging out 2geder...

but the kelakar-ness makes me gelak sorg2...

dats y we create a rule, bila jumpa BB letak tepi!!!

hehhehee

Wawa~* said...

lol ray... da lbih pdas dr azwana alia skrng ye, lol