Monday, December 19, 2011

Tindakan menurunkan bendera PM, kurang ajar atau tidak?

Kita sudah sedia maklum antara cara nak our voices heard towards the government ialah dengan cara berdemo. Berdemo di jalan, menunjukkan sepanduk, melaungkan rasa tak puas hati bertujuan menarik perhatian ramai. Sebagai tambahan dan penyedap, aksi berdemo/menunjuk perasaan ditambahkan dengan acara menurunkan bendera. Ray merujuk kepada tindakan sekumpulan mahasiswa yang terdiri gabungan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas)yang bertindak menurunkan bendera Najib di PWTC. 


Mereka sebelum itu, bergerak menuju ke bangunan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dari Masjid Jamek dengan membawa sepanduk antaranya bertulis “Mahasiswa Bukan Robot, Mansuhkan AUKU, Bebaskan Mahasiswa Berpartisan dalam Politik”. Mereka kemudiannya duduk di atas jalan raya di Jalan Sultan Ismail berhadapan bangunan Suhakam sambil diawasi kira-kira 15 anggota polis berpakaian uniform. 

Monday, December 12, 2011

Malu-malu kucing


Sebelum baca entry ni, cuba dulu layan lagu maha klasik nyanyian Hasnah Thahar ni.Membaca sambil mendengar lagu ni akan memberi kesan yang berbeza...hahaha

Pernah korang dengar simpulan bahasa/idiom  "Malu-malu kucing"? 

Maksud malu-malu kucing : Bersikap tidak menginginkannya kerana malu jikala terlihat. Dan sangat menginginkan jika tidak terlihat. atau Bersikap menolak ketika ditawarkan. Tetapi mengambil/menerima ketika yang menawarkan tidak melihat. Poning pulak den baco. Hahhh..shortpomnya "Malu Tapi Mahu"

Tuesday, November 22, 2011

Nerve Wracking Moment

It is a nerve wracking moment for me this year. Last few weeks, worried semacam je. I have been doing these events for years now...but this one in particular..seram sejuk sikit

Worried biasanya when you think that you are not prepared. You have no trust on other people (people that is working for you) and.....scared facing parents expectation. 

We rehearsed countless times....and I trusted my team. So, what makes me worried? I guess it's the expectation thing.



Few hours before event, projector dewan buat hal. Projector jenis yang build it dan dah melekat kat atas.  Checked with the technician....as he tried everything he can...nothing seems to work. Prior to that, I was told that the hall that we have booked...double booking. Not a good start kan?

Tuesday, November 1, 2011

Kawah Domas


Perjalanan ke Kawah Domas, Bandung...Indonesia

The only kawah that I encountered in Malaysia is Gulai masak kawah, Ya, gulai yang dimasak dalam kuali besar kat Bazaar Ramadan tu. Bayangkan kalo handphone jatuh dalam kawah ni...hahaha



Flash back kejap. Rewind. Another kawah experience I had in Melbourne.

It is very early morning in Melbourne. I received a wake up call from colleague of mine asking to go for breakfast together-gether (excuse my english).

"Ray! letsssss...siap and get ready. I will give another buzz once I'm ready"

I only need 15 minutes to get ready. 45 minutes later, I still haven't receive any call. Understand sangat bila perempuan bersiap. An hour goes by. Then, another 15 minutes goes by. I called her...but there's no answer. I guess that she is still in the toilet. Finally after one hour an a half....I received the call that I have eagerly waited for.

"Ray...jomsss....knock my door ya!"

"OMG ! lamanya!! Apa ko buat lama2 dalam toilet tu????"

Monday, October 10, 2011

Secret Life of Selir in Taman Sari

Bulan lepas Ray berkesempatan melawat bandar Yogyakarta, Indonesia. Dalam entry kali ini, ray nak highlight tentang Taman Sari, salah sebuah tempat dari ratusan yang menjadi tarikan pengunjung di sana.


Taman Sari  ialah sebuah tempat berehat dan permandian (istana air) permaisuri dan selir Raja Yogyakarta dahulu kala iaitu Sri Sultan Hamengku Buwono I hingga III. Ianya dibina sebagai tanda cinta raja pada selir dan anak-anaknya. Bangunan ini diperbuat dari batu dari tahun 1761-1765.


Pause kejap.  Apa itu selir?
Selir bermaksud gundik raja.

Monday, August 22, 2011

Raya yang tiada

Hari raya membawa makna yang berbeza pada setiap orang. Tiada kayu ukuran atau penanda aras dimana letaknya kemeriahan raya yang diraikan. Raya tahun ni berapa STAR ko nak bagi JAH?? Nak dapat lima star kena semak checklist. Ada ke gitu?? hahah



Satu ketika dulu, raya itu mula dirasai apabila si JAH gigih membuat persediaan. Antara persediaan yang dilakukan ialah membeli kain untuk baju raya , membeli alat-alat kelengkapan dan bahan membuat kuih raya. Bila raya semakin dekat, rumah dipercantikan....dinding, pagar, pintu dicat agar nampak baru. Pendek kata dari segi suasana rumah mestilah berbeza dari kebiasaan. (ala-ala make over). Tak perlu semuanya beli baru, tukar dengan stock lama pun ok gak.

Segalanya persiapan hendaklah dilakukan secara bersama. Saling bantu membantu. Si kakak mengacau mentega dengan gula dan dibantu oleh si adek memukul telur. Berkecah dapur kerana hendak membuat biskut raya.  Si ayah pula sibuk mengemas laman dan mengecat.


Saturday, July 30, 2011

MasterChef Malaysia

Tak sabar rasanya nak menonton MasterChef Malaysia. Tengah duk imagine mcm mana la agaknya nanti MasterChef Malaysia ni. Lebih-lebih lagi jika jenis makanan utk versi Malaysia ini lebih Malaysian....and not so western as we seen on other MasterChef.



Tadi ray tengah2 layan channel kat Astro ni. Kebetulan masa iklan..pasal MasterChef Malaysia...AKAN DATANG katanya. Ya, Masterchef USA, MasterChef Australia, Junior MasterChef Australia yang sangat-sangat popular di saluran Astro World tu akan dibuat versi Malaysia lak!

Masa kecik2 dulu cukup pantang tengok rancangan masakan. Bored gila. Ya..puan-puan...masukkan gula setengah cawan...bla bla bla. Pastu kat hujung rancangan, dia keluarkan resepi...yang bengongnya kejap gila tak sampai 10 saat dan expect penonton boleh salin laaaaa..haram. Kalau bulan puasa, petang2 waktu tu la tayang rancangan masakan...menguji iman sungguh! After awhile, Chef Wan muncul membawa sedikit kelainan dalam rancangan masakan di Malaysia.  Not a fan but other people seems to enjoy tengok keletah Chef Wan. Idok ler skema dan membosankan.

Friday, July 1, 2011

BERSIH

Tuan Hj Saadon dan Ustaz Ramly adalah calon YB di kawasan DUN, Setanggi. Dalam pilihanraya yang lepas  Tuan Hj Saadon menang pilihanraya (bermakna dia the current YB lah).


Bila Tuan Haji menang, keluar macam-macam cerita. Ada yang kata, Tuan Hj ni main politik wang. Ada juga yang kata banyak undi hantu kat kawasan tu.Media buat fitnah tentang parti lawan dan laporan berat  sebelah. Pilihanraya dikatakan tidak BERSIH.



Tuan Hj x layak ! parti yang diwakili Tuan Hj Saadon...tak layak memerintah. Ustaz Ramly dan partinya  yang paling layak.

Setelah tiba pilihanraya yang seterusnya, Ustaz Ramly pula menang besar. Tersengeh penyokongnya. Tiada isu yang  dibangkitan oleh penyokongnya. Statement Ustaz Ramly "Kemenangan saya adalah tanda kepercayaan pengundi kepada saya...terima kasih SPR" Eh! orang dah menang kan? ada ke pihak yang menang nak complaint?

Tuesday, June 28, 2011

Melanggan

Sekarang ni memang zaman melanggan kan? Sampai je hujung bulan, terus melihat segala bil langganan yang ada untuk dijelaskan.

Semakin moden kehidupan kita, semakin banyak bil keselesaan yang perlu dibayar.

Ada yang mungkin tak biasa dengan perkataan "melanggan". Rasanya  ramai yang lebih biasa dengan word "subscribe".

Rewind. 



Langganan pertama Ray ialah semasa berumur 10 tahun. It's a magazine for children. Korang pernah dengar nama majalah KUNTUM? hahaha. Ya...jangan tak tahu, yang Ray telah melanggan majalah KUNTUM seawal usia 10 tahun lagi. Setau Ray, majalah KUNTUM masih ada lagi sampai sekarang.I remembered that, kat sekolah dorang distribute borang langganan...balik terus  bagi kat bapak...pastu somehow my sister ended up filling the form for me. She even  beli wang pos lagik. Masa tu mmg lepas raya, so duit raya yang diterima disalurkan untuk menanamkan minat membaca. ecehhh.Mat KUNTUM la sangat an? lol.  Langganan itu hanya berkekalan selama 6 bulan sahaja. 

Friday, June 17, 2011

Lawak Sengal : Hipotesis Kentut



Pelbagai jenis manusia dalam dunia ini. Tapi agak sukar untuk kita mengenal dengan pasti , jenis-jenis manusia tersebut.  Dalam satu eksperimen berskala besar , mendapati jenis-jenis manusia dalam dunia ini boleh dikaitkan dengan Kentut.

"Dengan membuat pemerhatian cara seseorang itu kentut sahaja, kita boleh mengetahui jenis manusia apa manusia itu..sungguh mudah" "Hasil pemerhatian saya selama dua bulan melihat dari gelagat 200 orang manusia, saya telah dapat mebuat satu hipotesis"

Dr. Amy Christina dari Universiti Cardoba membuat kesimpulan di atas yang agak kontroversi apabila mengumumkan hasil kajiannya di Shah Alam baru-baru ini.

Monday, May 30, 2011

Teater Muzikal Kenangan Mengusik Jiwa 60an

Berpeluang menonton Teater Muzikal Kenangan Mengusik Jiwa 60an  (KMJ) semalam. Ray pergi bersama two of my best friends. Two toughest crictic yang pernah ray kenali. Throughout more than 20 years of friendship, I have heard lots of critics from these two people. Tough critics but yet very sincere.



I am not a fan of irama lagu 60an ni, but I am there to support another dear friend who happens to be the main cast dalam teater ni. Tak lain tak bukan, Gadaffi Ismail Sabri (Dafi).


Here are few points about KMJ. (pendapat peribadi dan my two friends)

Thursday, May 26, 2011

Sejam Dalam Komuter

My car City got sick last Saturday. Selepas 9 tahun berkhidmat, masuk bengkel untuk dibaik pulih. I don't have any 2nd car like some other people so...I've taken public transport.

Reaction that I've got is "Can't imagine that ray naik public transport and all" dan terus digelakkan.



Heyyy..macam la I xpernah naik public transport kan? Cis..

To be honest, I kind enjoy pulak naik bas, taxi, lrt and komuter ni. Ia memberikan satu perspektif baru tentang public transport nieh..hahaha

City masuk ward in Seremban for few days. Dalam tempoh tu I have taken all public transport  yang ada kat Malaysia ni. It's nn my way from Seremban to Shah Alam and back to Seremban to pick City up.

Today ray nak kongsi tentang perjalanan ray dalam KTM Komuter dari KL Sentral ke Seremban. Masa perjalanan lebih kurang 1 jam 15 minit. Jom baca!

Monday, May 23, 2011

Crew Life 30 : Devil wears Kebaya (Finale)

Jarak yang sepatutnya sampai dalam masa beberapa saat, terasa tersangat lama.

“Excuse me, Adib...you want to see me?” tanya Amy dengan suara terketar-ketar. Pelik pulak rasa Amy bila memanggil nama bossnya yang jauh lebih berusia darinya. It’s a common thing to call your supperior simply by calling them with their names only. Without the Mr/Mrs or Abang/Kak. Yang peliknya, management people yang kerja on ground you have to address them apropriately but not your superior onboard.

Gambar Hiasan


“Yes, Amy. Do you know why I called you?” tanya Inflight Supervisor yang digeruni kerana mukanya yang sangat garang.

Amy hanya berdiam diri.

Thursday, May 12, 2011

Ragam di hari sukan si kecil

Sukan datang lagi. It's a yearly sports event for si kecil at RSK. Sebahagian daripada kurikulum yang mendedahkan si kecil  pada semangat kesukanan, persaingan..bla bla bla



Yang paling excited dah tentulah si kecil yang dah practice berbulan-bulan lamanya. At RSK, si kecil dibahagikan kepada tiga rumah (rumah merah, kuning dan biru). Ada 10 games dan each game akan memberi mata. Mata akan dikumpulkan utk menentukan juara keselurahan. Pendek kata semua akan dapat medal lahh..cuma berbeza dari segi pingat la...gold, silver or bronze.

Friday, May 6, 2011

Crew Life : Devil wears Kebaya (Part 1-9) Marathon

Gambar Hiasan


Disebalik senyuman dan keayuan wajah , tersimpan perangai puaka seorang peramugari. Bukan semua la...tapi ada dikalangan peramugari yg terbang di awan biru.


Mereka adalah dikalangan  'seniors' yg dah lama bekerja. Wajah yg agak garang, perfect grooming, kerja yg tip top, menyakinkan mereka utk berada dalam kategori ini.


Muka garang yg dimaksudkan ialah ada ciri2 muka sombong, suka melirik mata dan susah nak didekati. Perfect grooming pula bermaksud make up yg takde flaw...eye liner, bedak, lipstick yg glossy, rambut dibun croissant yg amat tinggi dan perfect tanpa sehelai baby hair pun keluar di bahagian tengkuk. 


Monday, April 25, 2011

Crew Life 29 : Devil wears Kebaya Part 9

Dalam perjalanan Amy ke crew bunk (tempat rehat crew), mata crew-crew lain memandang ke arahnya. Walaupun tanpa kata-kata, pandangan tersebut membawa pelbagai makna.



Kesian! Padan muka kau. Oh! inilah mangsa flight kali ini. Are you ok? Antara pandangan yang sempat ditafsir oleh Amy dari riak muka rakan sekerjanya.

Setibanya Amy di crew bunk, keadaan yang gelap menyukarkan Amy mencari bunk yang kosong. Amy antara yang paling lewat sampai kerana terpaksa menunggu lama menukar pakaian di toilet bahagian belakang kapal. Terkial-kial Amy dibuatnya. Nak dibuka lampu, marah pula crew-crew yang sedang berehat.

Friday, April 22, 2011

I've been so Lucky...lucky....lucky...lucky

I have been so lucky lately.

I will tell you why. For the the past few months, I have been receiving lots of phone calls telling me that I'm lucky. I am that lucky huh?



"Encik Rahman adalah antara pelanggan berTUAH..bla bla bla"

"Anda terPILIH dari beribu pelanggan kami untuk menyertai..."

"Tawaran yang diberikan pada hari ini sahaja melalui panggilan...bla..bla..bla"

Kalau dah dapat panggilan hari-hari dengan pelbagai tawaran, free itu dan ini... lucky apa kejadahnya?

Monday, April 18, 2011

Crew Life 28 : Devil wears Kebaya Part 8

"You ok kannnnn? I datang nak amik refreshment! Passengers I dah start lapar i ols...hik hik hik" kata Nita

Selain merasa terharu dengan teguran Nita, Amy tak dapat mengalihkan tumpuan matanya ke arah mulut Nita. Pemerah bibir berkilat dan basah yang dipakai Nita terkumat-kamit berkata-kata, membuatkan pergerakan bibir Nita yang glossy menjadi tarikan matanya.

gambar hiasan


"Heyyy Amy! you dengar x apa yg I cakap ni?  berangan ke i ols? hik hik hik hik" sapa Nita setelah Amy gagal memberi respon.

"Ohh ! I dengar..." balas Amy walaupun sepatah haram dia x dengar kerana sangat distracted dengan bibir Nita..lol

Sunday, March 27, 2011

Propa atau Drama?

"Nora, ko dah ada boyfriend?" tanya Fatin.

"Mestilah ada...we have been together 1 year, 2 months, 22days ago...muka bf aku sebijik mcm David Beckham" jawab Nora.



Propa ke Drama Si Nora ni?


Saturday, March 19, 2011

Lat Kampung Boy - The Musical

Would I be watching it again and again?

Yes..I would. Somehow, I rasa that I am totally "Satisfied". Suka teramat sangat. Sampai  nak bagi markah penuh rasanya. Mcm bias la pulok..as if I am part of the production and so damn proud of it.



After watching it, I asked Megat...how many stars do u give?

He answered "It's an insult to give ratings utk karya masterpiece..ray!"

Tuesday, March 15, 2011

Mengutuk blog orang lain

Kita suka melabel orang. Ya, bukan ubat batuk klinik HARUN je yang ada label ya. Orang pun boleh dilabel. Dari melabel orang terus ke kutukan. Sebagai blogger..kita juga suka bebeno melabel aka bahasa kasar MENGUTUK blog orang lain.




Mengapa kita suka sangat mengutuk blog orang lain? mesti banyak sebab kan? The only sebab I can think of is  sebab DENGKI..hahaha. Can u guys pls let me know what other reason, kenapa orang suka buat camni? 

Jom kita go through jenis2 kutukan yang biasa kita dengar.

Sunday, March 6, 2011

Jaga Tepi Kain Orang

Jika seseorang ingin mengambil tahu hal dalam/tepi kain kita, seseorang itu tentu ada tujuan tertentu. Sama ada ingin ambil tau atas tujuan busy body, dengki atau simply 'ambil berat'. 



Masalahnya macam mana kita nak tahu yang mana satu? Agak mustahil nak membaca niat seseorang. Tapi kita boleh menilai terlebih dahulu sebelum membuat kesimpulan tertentu. Siapakah yang ingin sangat nak tau pasal kita tu?

Antara seseorang yang kita anggap  rapat dengan seseorang yang kita tak berapa nak kenal. Ada kemungkinan seseorang yang rapat dengan kita, ingin ambil tahu kerana 'ambil berat' berbanding dengan seseorang yang kita tak berapa nak kenal.

Jom kita baca beberapa situasi dari kisah Salina dibawah.

Tuesday, February 8, 2011

Satu Ketika Dahulu : Jatuh Cinta

Halooo...jangan nak excited sangat. Unfortunately, apa yg bakal ray tulis bukan kisah cinta terkini. LOL. Kisah cinta zaman dewasa terlalu tragik untuk dipaparkan ke dalam blog. Ada tikam2...ugut2. haha. Inikan lagi untuk dikongsi. Menyedihkan.

So, ini bermakna anda akan disogokkan dengan cerita cinta tahun 80an. 



Aiyooo...ray! vintage sangat. Yes! I know...don't have to remind me about my age ok. As I am older than most of my readers, selalunya ray akan share  moment2 vintage dalam blog ni. ( orang tua kan selalu cerita kisah2 silam..lol)

Sunday, February 6, 2011

ITIK HITAM


Sinopsis
Sebuah syarikat penerbitan drama tari makyong, bakal mempersiapkan Musim baru teater makyong "Ratu Itik Seranti - dengan format 3D".Dengan membuat pemilihan baru  bagi menggantikan bintang lamanya yang sudah uzur, iaitu Primadonat Fatimah Hj Ali. Pemilihan dibuat dengan sangat teliti, bagi memberi gambaran yang lebih tepat. Lagipun, Primadonat Fatimah, telah bolot award berlambak-lambak. Hasil tarian terkedek beliau,yang sangat itik, lagi mengitikan.Watak Itik seranti Hitam dan Putih, adalah sebuah hasil karya agung Megat Eusofe, seorang pengusaha itik air, yang menjadi penulis skrip drama tari selepas kandang itiknya hanyut dilanda Tsunami.

Nora Zabidin (lakunan Amy Portman), seorang penari makyong jalanan telah di pilih, untuk membawakan watak utama bersama penari muda yang lain. Ini termasuk pendatang baru Lolita Latiff (lakunan Nita Kunis). Nora tinggal bersama ibunya yang gila glam dan suka menconteng kertas. Ibu Nora, adalah seorang penari yang gagal di masa lampaunya. Stress kerana tak pandai berdansa, buat ibunya menjadi mental. Dia sentiasa mencuba untuk mengawal sebahagian besar hidup Nora.

Wednesday, February 2, 2011

Meluangkan Masa Bersama Rakan VS Twitter

Setelah penat bekerja, masa terluang digunakan untuk bersama rakan-rakan tercinta. 

Masa terluang akan digunakan untuk duduk berbual-bual. Ya la, catching up with things kan? Eye to eye....xsama dengan bercakap on the phone or chat dalam internet kan?



Masa tersebut dianggap 'value' times. Bersusah payah merancang temujanji, mengharung trafik dan sebagainya adalah sebab mengapa masa terluang tersebut dianggap sangat berharga. We need human interaction, i mean the real socializing skills bukan virtual dan terletak pada jari jemari anda.

Meeting up with friends. Spending value time with them. Setakat manakah kita menghargai masa terluang tersebut?

Friday, January 28, 2011

MyKad Vs ATM Card

Haihh...canggih betul MyKad & ATM card! Ada cip yg membolehkan ianya diBACA atau dalam bahasa omputeh ...smart card that can READ. Jangan main-main ya. Kecanggihan teknologi yang harus kita banggakan.

MR BEAN pun ada MyKad tapi MyKad yg xleh READ


Tapi sejak Puan Sarkonah memiliki MyKad ni, tah berapa kali tah....bila duk cucuk kad tu...katanya tak boleh read. Sebagai contoh urusan di bank.

Suatu petang di  bank terbesar di Malaysia.

Puan Sarkonah : "Cik, saya nak perbaharui kad ATM saya ni....dah terbelah dua dah."

Miss Dina Denial : "Oh! masih boleh pakai ke?"

Puan Sarkonah : " Tu la yg saya heran tu....dah terbelah dua..tapi masih boleh pakai..saya letak cellotape ni ha...sebelum terbelah tujuh...saya nak ganti dulu" 

Monday, January 17, 2011

Berguling bersama Nancy Sinatra

Quick entry from me this time. Korang kenal x Nancy Sinatra? Dari nama je, you may figured out...she is the daughter of Frank Sinatra.


Penyanyi ni yang femes sekitar tahun 60an. Lagu yg buat dia sgt femes sampai today ialah lagu  "These Boots Are Made for Walkin'". Nancy (cehh..mcm den kenal rapat) juga pernah berduet dengan bapanya menerusi  lagu "Somethin' Stupid". Lagu ni pernah dinyanyikan semula oleh Robbie Williams dan Nicole Kidman.



Sunday, January 9, 2011

Perihal Artis & Wartawan Hiburan di Malaysia

Wartawan dan artis saling perlu memerlukan. Bagai aur dengan tebing. Itulah ungkapan yg sering diucapkan oleh artis dan wartawan. Tanpa wartawan siapalah artis tersebut, dan tanpa artis...xde kerja pulak wartawan hiburan tu pulak kan? 



Kerap sangat kisah peribadi artis diketengahkan atas alasan peminat ingin dan berhak tau. Betulkah peminat nak tau? Majalah dan akhbar laris jualannya bila cerita-cerita sensasi tersebut dipaparkan. Rating program tv akan melonjak naik. Mungkin itu alasan utama mengapa wartawan cuba mendapatkan berita-berita dalam kain artis ke dalam media mereka. Alasan lain, hanya menjalan tugas.

Friday, January 7, 2011

Satu Ketika Dahulu : Gunting Rambut

Antara routine manusia selain mandi, berus gigi, cebok (utk muslim), mencukur (utk lelaki) ehhh lupa plak..woman jugak mencukur jugak! ialah memotong rambut.

Entry ni, ray nak fokus pada memotong rambut masa dulu2. Potong rumput atau species bulu ketiak dan yg sewaktu dengannya...yg tu lain kali lah ya.

Nampak x Bedak Holiday On Ice?..ahaks


Rambut semakin hari semakin panjang. Ini bermakna ia perlu dipotong atau di trim. Kenapa?

Banyak sebab kenapa rambut perlu dipotong atau di trim. Antaranya, supaya kelihatan kemas (rapi), ikut trend dan senang nak jaga agar x rimas.