Saturday, December 25, 2010

Crew Life 27 : Devil wears Kebaya Part 7



Jam hampir menunjukkan pukul 3 pagi waktu Malaysia.

Akibat diperli, hilang selera Amy nak menjamah makanan yang ada. Sebaik saja tamat servis sebentar tadi, lampu kabin dimalapkan dan sekarang terus dipadamkan bagi memberi keselesaan pada penumpang. Lampu kabin boleh diubah-ubah. "Mood lighting" diberi nama. Nak makan, mood lampu mcm ni, masa boarding lain pula mood lampunya. Canggih sungguh! Rumah Amy xde mood lighting ni....cuma ada lampu kalimantang panjang yg terang benderang. Tahi hidung kat dinding pun boleh nampak!

Berada 33 ribu kaki di udara, dalam persekitaran yg terhad memerlukan suasana yg tertentu bagi mententeramkan penumpang. 12 jam dalam kapal, tanpa mood lighting, tanpa layanan, tanpa hiburan, tanpa makanan akan membuatkan penumpang merasa bosan.


Sunday, December 19, 2010

Launching of Laugh Out Loud Entertainment & Dafi's 22nd Birthday - Part 2

Ok, the highlights of the event ada dua...satu...launching of the company dan kedua...birthday Dafi.

Bila cakap pasal launching, biasanya mcm ni...VIP akan tekan butang...keluar letupan...papppp keluar logo syarikat. Paling tart pun, VIP potong riben....kain jatuh...keluar logo...

BOSANNNN!!!



Macam mana nak lari dari kebiasaan?

So, we decided to merge the theme of the event "Masquerade-The New Beginning" dengan launching ni. No potong2 riben...No letup2 or keluar asap bagai. It's going to be a masquerade fashion show. Just for that, we actually have to construct a catwalk stage in the middle of the hall.

Thursday, December 16, 2010

Launching of Laugh Out Loud Entertainment & Dafi's 22nd Birthday - Part 1



The theme was "Masquerade- The New Beginning"

It's in conjunction with the launching of Dafi's new company Laugh Out Loud Entertainment and his 22 birthday.

Over 300 people actually attended this event (expected only 200). Where? At Dewan Kampo, International Youth Centre, Bandar Tun Razak, Cheras.

One thing that makes this event very memorable to me is the chance to be working with so many interesting people. From the bosses (Dafi & Afeeq), the interior designers (Anuar & Ben), IYC people, celebrities (Marsha, Rozita Che Wan, One Nation Emcees, Floor Fever, Jespers) yang involved dengan kejutan & persembahan..., emcee Sasha Bashir), the caterer, the stage people, the sound system guys and lastly the dedicated Dafi's fan, the committee of DFC.

What's my job? early stage (months earlier) is to plan the event with lots and lots of meetings & appointments. 2nd stage coordinating everything. Basically I'm the link  for everything to be coordinated.  Just to do that, I have to camped out in IYC for three days for ensuring things  according to plan. Last stage, of course...ensuring everything went out smoothly.

My entry kali ni, I will be focusing on the interior of the event.

Friday, December 10, 2010

Lawak Sengal lagi - Kisah Atoi

Alkisah Atoi dan keluarga dalam sehari. [ tak kuasa la nak tulis kisah hidup Atoi dalam seminggu]


Atoi pagi2 lagi dah keluar. Keluar awal sbb nak ke klinik dulu sebelum ke opis. Tekak agak loya kebelakangan ni. Muntah dah keluar ijo ijo cendul dah...LOL Bluuuuuwekkkksss!!




Doktor: Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.

Atoi: Eh! tak boleh la doktor. CANNOT

Doktor: Kenapa?

Atoi: Rumah saya ada dua sudu jer.

More stories after the jump.

Wednesday, December 8, 2010

Crew Life 26 : Devil Wears Kebaya Part 6



Lagi 10 jam Amy nak menahan azab. Nak mengadap muka Cathy lagi.

Dalam kepala otak Amy mcm banyak flash back. Flash back ..apa yg dipelajarinya selama 3 bulan latihan peramugari di Academy. Academy hanya mempersiapkan Amy dari segi teori. Nothing about how to handle azab, work load, expectation dan sudah tentu mcm mana nak deal with a supervisor like Cathy.

Amy is one of the top student in her batch. She remembers he service sequence very well, good product knowledge, good F&B knowledge. She scores among the highest in her class. Bila nak exam...semua nak duduk dekat dengan Amy. 

Amy budak pandai. Senang nak tiru kalau terdesak!

Bila dah start bekerja dan 'flying solo', semua tu dah xde makna. Everything sets to zero. You will be access on how you perform not how you score masa training.

Amy menarik nafas panjang. Dia mula pikir pasal London, pasal RM yg akan dia dapat pada 25hb yg akan datang. Apa dia nak beli dengan duit tu ...nak shopping puas2!

Thursday, December 2, 2010

Getting paid for blogging

Entry ray kali ni bukanlah untuk memberi petua ke hape ke as if pandai sangat dalam dunia blogging ni. It's more like sharing an info tentang blogging.



Ray start blogging since 2007. The intention was to share moments & pictures with friends. Honestly, after awhile ray blogging...ray mula rasa mcm there's nothing interesting about my daily routine life at all. I started making fun of  my friends in most of my entries. LOL. Out of boredom I guess. Ray juga start blogging about a friend, Dafi sebab nak promote his FC and his career as an artist. Because of him, I have the chance of meeting interesting people behind Malaysian entertainment industry and people dalam dunia kewartawanan.

As you blog, you find out that others (besides your friends) actually read your blog. Then, you start wondering..."ada jugak yang baca blog den ni ha!". Ada juga yang tegur ray diluar sana...dan bagitau ray that they read my blog. ( can u imagine how it feels?)