Saturday, November 27, 2010

RSK Graduation 2010 & PreSchool Concert - Part 1

I was so busy until there's no time to update my blog! Bila dah masa hujung tahun, macam2 menda nak kena buat...haihhh!

Is not a bad thing though. It's good to keep yourself busy so that you don't think other menda yg remeh temeh.



Last week, my kindergarten mengadakan konsert tahunan dan majlis graduasi. It's a huge challenge this year! Why? Sebab nak transform one place yg tak berapa nak sesuai utk buat majlis. Kena buat waktu malam plak tu.


Gain Weight

Ada beberapa soalan yg kerap benar ray dengar lately.


Yup, I did. 

But yang kurang asam tu...tanya berulang kali. Hari Isnin, tanya...jumpa hari Jumaat ...tanya lagi soalan yg sama. Kalau dah berulang kali tanya...mungkin ada beberapa possibilities la kan. Antaranya....

Wednesday, November 24, 2010

Everyone Connects

You have got to check out this cool website! It’s a website created by TM dan diberi nama Everyone Connects!


Ia amat berbeza berbanding dengan website yang biasa ray tengok. Kira gempak la jugak. A bit jakun la pulak ray ni bila masuk web ni...hahahaha.. Website ini akan menghubungkan kita kepada banyak program-program menarik secara online.

Check it out! Here’s the link.http://www.everyoneconnects.net/twec/Intro.aspx

Instead of typical website yang ada link & gambar, kita dibawa ke sebuah dunia virtual utk dihubungkan ke program-program online mengikut kategori tersedia didalam web ini. Antara ketegori yang ada ialah Stadium (games sukan utk ditonton) , MUTV (Manchester United TV), Jamming Garage, SINI MA (Cinema), .....etc



Monday, November 15, 2010

Appalam

Have you seen PAPADOM? yup! sebuah filem Afdlin Shauki yg memenangi 5 anugerah dalam Festival Filem Malaysia ke 22 termasuk filem terbaik.



Bermula pada 25 November 2010, sebuah filem berjudul "APPALAM" akan ditayangkan dipawagam Malaysia. Juga dari pengarah, penerbit yg menghasilkan filem PAPADOM.

From what I've heard...ceritanya pun sama. Bezanya..filem ni adalah versi tamil.

Tuesday, November 9, 2010

Antara Tampar, Lempang & Pelempang Jepun



Korang pernah kena tampar? (SLAP)

Tak pernah? Tahniah. You must been doing something right as no one actually slap you yet. Keep it up.
Pernah tampar orang? LOL
Pernah rasa nak tampar orang? 

Tampar menggunakan satu bahagian anggota badan iaitu tapak tangan. Tampar menggunakan kaki bukan tampar namanya. Kalau guna kaki ia dipanggil sepak (saypak) , lain kali ray cerita pasal sepak...kita tumpukan bab tampar dulu. Bahagian yang ditampar pula biasanya ialah bahagian muka. Pernah korang dengar tampar perut? telinga dan tampar lutut?

Monday, November 8, 2010

Belajar guna RSS Feeds dalam iTalk Whoa!




RSS is short for "Really Simple Syndication". Complicated  beno bunyinya tapi ia adalah sekadar label.


Hari ni cikgu nak ajar korang mcm mana nak pakai RSS feeds. Sila tumpukan perhatian pada apa yang cikgu ajar. Siapa yang main2 tak tumpukan perhatian…meh sini cikgu TAMPAR muka tu…hahaha

Apa itu  RSS Feeds ?
RSS Feeds membolehkan korang mendapatkan berita (news feeds) dan update yang terkini dalam topik yang korang minat dengan cepat dan mudah. Tak payah nak susah2 cari seantario internet tentang update terkini.
Ia akan menghantar tajuk utama, sedikit ringkasan dan link utk membaca text/cerita  penuh setiap kali RSS news feed dikemaskini.


Apakah kelebihan guna RSS & mcm mana nak guna...I will guide you all the way through.



Saturday, November 6, 2010

127 Hours

Dari pengarah Danny Boyle yang memenangi Oscar pengarah terbaik utk filem Slumdog Millionaire.



Storyline
127 Hours is the true story of mountain climber Aron Ralston's remarkable adventure to save himself after a fallen boulder crashes on his arm and traps him in an isolated canyon in Utah. Over the next five days Ralston examines his life and survives the elements to finally discover he has the courage and the wherewithal to extricate himself by any means necessary, scale a 65 foot wall and hike over eight miles before he is finally rescued. Throughout his journey, Ralston recalls friends, lovers, family, and the two hikers he met before his accident. Will they be the last two people he ever had the chance to meet?

Ragam Si Kecil

RSK Graduation & Concert is coming up soon.

Walaupun dah masuk 7 kali buat, still lagi rasa suspen. Bila deal dengan budak-budak, u will never know what's going to happen kan? huhuhu



Last year masa rehearsal, ray menarik nafas panjang...sbb punyalah kecoh sesi tersebut dengan kerenah mereka..... 90 orang budak pulak tu! Bayangkan laaa...

Tapi at the end, masa actual event.....semua smooth habis. The kids behave well- sangat la diluar dugaan. Tetiba je. hahaha.

Few years back, ray pernah rasa mcm nak terhenti degupan jantung ni. Ia terjadi semasa konsert lahhhh. Here's the story.

Friday, November 5, 2010

Pada Suatu Ketika : Bonda & Rumah Idaman

In November 1985, my beloved mother passed away. I was 11 back then.

Ray jumpa gambar ni recently. It's  me dengan aruah mak ketika ray berusia satu tahun.



Setiap gambar ada ceritanya. Ni ...ray nak cerita...kisah disebalik gambar ini. Yes... i look so tembam in this gambar.


Wednesday, November 3, 2010

10 teka teki. Cuba Jawab !



Bawah ni ada 10 teka teki mcm harr utk korang jawab.

1- Apa beza daun betik ngan tangan perempuan?
2- Haiwan apakah yang pertama sampai ke bulan?
3- Apa beza tayar kereta dengan kondom?
4- Apa yang mahal pada BMW?
5- Rumah apakah yang gunakan banyak air?
6- Hitam, panjang, dipeluk dan diapit dua paha.
7- Ubat apa yang tak ada kesan sampingan (side effect)?
8- Waktu dia hidup orang menyanyi, bila dia mati orang bertepuk tangan. Apa dia?
9- Bibir bertemu bibir. Tangan asyik meraba lubang. Mata terpejam menikmatinya.
10- Apa nama sudirman masa kecil?

Give up? Answer...after the jump!