Sunday, June 27, 2010

Crew Life 22 : Devil wears Kebaya Part 2



The aircraft finally taking off. While she was seated, she reviewed her upcoming duties in her mind. Ibarat menghafal sifir sebelum masuk kelas Cikgu Hafsah pulak rasanya.



The seatbelt signs are off. She quickly proceed to the galley, getting ready to take drink orders from passengers. While taking orders, she often interrupted with lots of other request frm passengers. Nak extra pillow la, magazine la.....From a distance, Cathy is starring her and looking at her watch. 

"nenek ko la ! nak extra pillow la ...tadi xnak mintak! Singa betina tu plak tak reti nak SABAR!!" amy mengeluh aka carut dalam hati.


As she enters the galley, Cathy snap her drink order sheet from her hand. 

"Lembap!!! nak amik order sampai 15 minit. !!" Cathy scolded her while looking at her order sheet.

Thursday, June 17, 2010

Crew Life 21 : Devils wear Kebaya Part 1


Disebalik senyuman dan keayuan wajah , tersimpan perangai puaka seorang peramugari. Bukan semua la...tapi ada dikalangan peramugari yg terbang di awan biru.

Mereka adalah dikalangan  'seniors' yg dah lama bekerja. Wajah yg agak garang, perfect grooming, kerja yg tip top, menyakinkan mereka utk berada dalam kategori ini.




Muka garang yg dimaksudkan ialah ada ciri2 muka sombong, suka melirik mata dan susah nak didekati. Perfect grooming pula bermaksud make up yg takde flaw...eye liner, bedak, lipstick yg glossy, rambut dibun croissant yg amat tinggi dan perfect tanpa sehelai baby hair pun keluar di bahagian tengkuk. 

Crew yg lain menggelar mereka as 'bitchy' or 'kaki taruh'. Bitchy is not a nice word kan? But this words fits their profiling la and some do feel proud bila dipanggil as 'bitchy'. Kaki taruh simply means jenis yg suka marah2 dan akan cari pasal. Working with that type will make your working hours like HELL. This hell located 33,000 feet above sea level. Welcome ! Welcome !

" Hi Cathy, I'll be working with you. I kinda new and this is my 3rd flight solo" kata stewardess baru ni.

" So? It's not my bloody problem right?"  said Cathy.

Sebab minah baru ni beriya2 buat intro pasal dia budak baru and all, is a way to tell that she needs guidance frm her senior. But to Cathy, when you don your kebaya...you are expected to perform with NO excuses.


Monday, June 7, 2010

IDD calls using iTalk Whoa



Nak buat berkomunikasi sekarang ni sangatlah mudah. Macam2 pilihan utk berkomunikasi. Thnks to kecanggihan teknologi la kan?

Tapi everything got it’s price kan? Takde menda yg free dalam dunia ni. So as pengguna kita kenalah bijak.
Ray teringat masa my sis belajar di States. That was around 1985. Phone rumah pun xde inikan lagi nak memiliki handphone? Internet tak usah cakap la ya...haha computer masa tu pun tulisannya warna ijo (hijau) lagi. Kalau ada pun fon rumah, nak buat panggilan sangatlah mahal pada masa tu.

Sekarang ni banyak pilihan berkomunikasi tapi tak bermakna kita xperlu aware dengan berapa yg kita dah spend utk tujuan itu. Barulah jimat ! kenapa ray kata kena jimat? Tepuk dada tanya diri sendiri, berapa korang kena spend utk berkomunikasi skrg ni? Berapa bil hp korang, berapa bil telefon rumah, internet etc? mengeluh gak kan bila part nak bayar kan?


Wednesday, June 2, 2010

Kapoww Atoi The Ajaib Boy, Filem sengal GILA-GILA yg ada makna


Terpaksa mengharung kesesakan lalu lintas selama lebih 2 jam utk menghadiri pra tonton filem ini. Dapat jemputan lagi utk menonton...thnks IRA - PR Tayangan Unggul for inviting. Pada mulanya, Ray agak skeptikal utk menontonnya. Pertama, kerana faktor nak mengharung lalu lintas dan kedua kerana pernah melihat hasil  arahan Azizi Chunk Adnan melalui filem Antoo Fighters yg buat ray agak terencat TRAUMA berskala sementara.

If you call yourself a movie goer, perasaan skeptikal tu kena tolak tepi. Jangan cepat mengatakan "EWWWW" sebelum melihat hasilnya. You must give some justice to the movie laaa...agak keji kalo nak mengutuk filem yg u tak tengok. Kalau nak kutuk pun..tengok la dulu. Mood yg tak berapa nak elok disebabkan stress mengharung traffic, bertukar menjadi mode LAUGHED OUT LOUD sehingga tengiang-ngiang dalam kepala sepanjang perjalanan memandu ke rumah.