Saturday, January 30, 2010

Lying is a bad thing.

Lying is a bad thing. Period.

I would be lying if I claimed myself as a person who never lied before.

When I was a kid, I lied to my mom. I accidentally broke her favorite vase. When mom asked me, I denied it and at the end, I paid the price for it. I think I wrote about it in my blog before. No need to elaborate further on that.

People lie for a reason. Mainly as an excuse.


Saturday, January 23, 2010

About Writing

A good friend of mine, once told me that I should write about my life in a book. My reaction was "Huh? A book ? You have got be to be kidding me?"

In my mind, maybe he was tired of listening and prefer to read it from a book instead. Or perhaps, another way of saying, "Tell me about it in a book".

I don't normally tell everyone I know about my life and what I do for a living. My lame excuse was who would be interested to read or getting to know me. He quickly replied, that I should'nt be thinking so negatively and let that lame, same excuse of mine stopping me.

So, instead of writing about it in a book, I've started my own blog to gain more confidence in my writing. It has been three years since and I am still here writing about something at least once a week.



Friday, January 22, 2010

Basi....Basi....Basi....

Ini ialah kisah benar.

Kisah 1

Katakan la korang pergi ke sebuah kenduri kendara. Korang pergi dengan jiran korang. Semasa duduk menikmati juadah tengahari, jiran korang tu found out nasi briyani yang kat pinggan jiran korang tu agak berlendir.




Kak Ainon (jiran korang tu) : "Ehhh! Tengok nasi nieh ! agak berlendir...Macam basi je kan?"

Monday, January 18, 2010

R.E.S.P.E.C.T

Dari kecil lagi kita diajar untuk respek orang yg lebih tua dari kita. Dah jadi adat melayu, kena saling hormat menghormati. Saling ya...bukan sebelah pihak je.




Bila ada seorang makcik sedara tiri bernama Tonah yang mulut celupar attack keperibadian kita and demand for respect.....Masih apply ke lagi term dimana kita kena tetap hormat dia...? hahaha. Just because she is older than you?

Bila kita menjawab, kita akan dikatakan kurang ajar. Bila kita diam...pun kena juga. Diam sebenarnya adalah satu cara terhormat sebenarnya. Diam adalah reaksi respek cara halus menandakan satu pihak itu tidak mahu memburukkan lagi keadaan.


Sunday, January 10, 2010

Hostel Life 1 : Kepam

Masa sekolah berasrama dulu, ada la sorang budak ni ...seusia dengan ray...nama gelarannya "Kepam". Nama gelaran yg diberikan oleh seorang senior di minggu pertama masuk asrama. Dah menjadi satu kebiasaan tinggal di hostel dan diberi nama gelaran. Dah biasa sangat dengan nama gelaran sampai nama betul dia pun ray x ingat.



cantik gambar ni..kepam ke tak..tak tau la kan?


Itulah kali pertama ray mendengar perkataan kepam. Hodoh sungguh bunyi perkataan itu. Selain kepam, ada yg digelar Boting, Cawek, Atoi, Wak Jon, Wak karto, Citut, Bongek, Cipam, komeng, Tojel, Gondut, Birit dan macam-macam lagi nama gelaran. Ada nama gelaran yang lekat dan ada yang tak lekat. Bermacam-macam nama gelaran diberikan pada Ray tapi tak pernah lekat.


Saturday, January 9, 2010

Magika - filem muzikal merepek?

Beberapa bulan yg lepas, ray ada mendengar statement salah seorang staff KRU yg agak rapat ngn ray yg berkata "MAGIKA memang ada kelas - M.Nasir bertukar jadi NAGA !!". Dah nama pun staff KRU, mestilah memuji produk sendiri kan? Tapi insan yg Ray kenali ni, tidak pernah buat statement mcm tu dengan filem-filem terbitan KRU yang terdahulu. Mungkin kah filem ini sehebat yang diperkatakan?



Puteri Gunung Ledang berambut blonde??


Nak tengok Mawi jadi badang? Ning Baizura jadi Puteri Gunung Ledang yg overweight? Aznil jadi Pak Pandir dan Ziana Zain jadi nenek kebayan? Ramai muka2 yg femes dalam filem MAGIKA ini termasuklah Diana Danielle, Syarifah Aleya & Amani, Nabil, Apek dan ramai lagi. All star cast lah al kesahnya.


Sunday, January 3, 2010

Signboard kahwin, Kau & Aku, Devdas

Sejak kebelakangan ni, kerana sibuk membuat persiapan 'make over' rumah si kecil, ray kerap kali berulang alik dari Shah Alam ke Seremban.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam.

Kerana kerap berulang alik, maka mata ini juga kerap melihat satu signboard in particular yg ray rasakan sangat menangkap penglihatan mata. Rasa kelakar pun ya jugak.

Dalam usaha mempromosi pakej dan peralatan wedding, imej wanita (model mana tah) dalam keadaan berpakaian lengkap (nak kahwin) meniarap atas lantai or may katil sambil menggoda pemandu-pemandu bujang di lebuhraya...LOL. Ini gambarnya.



"datang la kedai i....murah you !"