Thursday, December 16, 2010

Launching of Laugh Out Loud Entertainment & Dafi's 22nd Birthday - Part 1



The theme was "Masquerade- The New Beginning"

It's in conjunction with the launching of Dafi's new company Laugh Out Loud Entertainment and his 22 birthday.

Over 300 people actually attended this event (expected only 200). Where? At Dewan Kampo, International Youth Centre, Bandar Tun Razak, Cheras.

One thing that makes this event very memorable to me is the chance to be working with so many interesting people. From the bosses (Dafi & Afeeq), the interior designers (Anuar & Ben), IYC people, celebrities (Marsha, Rozita Che Wan, One Nation Emcees, Floor Fever, Jespers) yang involved dengan kejutan & persembahan..., emcee Sasha Bashir), the caterer, the stage people, the sound system guys and lastly the dedicated Dafi's fan, the committee of DFC.

What's my job? early stage (months earlier) is to plan the event with lots and lots of meetings & appointments. 2nd stage coordinating everything. Basically I'm the link  for everything to be coordinated.  Just to do that, I have to camped out in IYC for three days for ensuring things  according to plan. Last stage, of course...ensuring everything went out smoothly.

My entry kali ni, I will be focusing on the interior of the event.




As mentioned earlier, two of many individuals that I have been working with for the past 3 days are Anuar & Ben (Qarmasutra.blogspot.com). They will be decorating the hall to suits our theme for that night. Macam mana nak transform sebuah dewan mengikut tema yg dikehendaki? Jelas sekali bantuan professional diperlukan bagi menepatinya.

I will share with you guys...photos taken by photographer : Megat Eusofe utk menunjukkan hasil kerja mereka.


Cupcakes, hiasan diruang cocktail. Hiasan? LOL. Bila guest masuk, tak seorang pun yg berani nak amik cupcakes yg tersedia. Maybe it looks like mcm too chuantuekk to eat. It's quite huge compared to cupcakes yg pernah ray tengok.


Cupcakes ni sangat sedap ya. Makan satu...dah xnak lagi...hahaha. I mean dia punya sedap..sudah cukup utk you to have just one....if you have two....you really like it..have three....buruk lantak. Kalau yg bawak balik...buruk perangai! or simply GILA cupcakes.


Banyak beno gambar cupcakes ya? hahaha


Apple pun ada....as hiasan or utk dimakan?

Tah laaa..ray tak nampak pun sapa2 makan apples2 ni..hahaha

yang buat probes utk amik gambar ray ada nampak..kekeke


You can see his contact no from here right? Kalau ada yg nak kawin ke..nak buat launching ke...party ke...boleh lah contact kan?

Kalau setakat nak beli lilin, nak beli apple..xyah la contact ya...pergi je la TESCO tu beli..hahaha.

Nak order cupcakes, contact je la Anuar ni...tapi bukan dia yg buat cupcakes ni sbb dia sibuk menghias dewan...he may give you contact no for the cupcakes.


Event kali ni sangat mementingkan ambiance. Dewan pun malap je..sebab nak bagi the feel sikit. So lights are very dimmed and with lots and lots of candles.


Masa tgh set up the dewan, ramai pekerja IYC yg terdiri daripada kakak2 dari opis datang menyinggah. 
"Dekkk, cantikkk nya..bila nak siap ni?"

"Kak...baru 30% siap la kak..nak tunggu meja set up dulu"

"Dekkk...yg menda tu nak letak kat mana dekk?"

"Tunggu la siap kak oiii"

"Alaaaa...cepat siapkan ya...nak amik gambar!"




Lepas lunch datang lagi kakak2 ni.

"Laaa dekkk xsiap2 lagi ke?"

"baru 63.3% siap...kak"

"Makk aiii...apo lambek bona nak siapnya !"

"Kita memang suko buek kojo last2 minit...nak tunggu siap..datang la pukul enam karang!"

"Alaaa..akak habih kojo pukul limo!"


Pukul 4.30 kakak2 tu datang lagi.

"Kak...baru 75% siap!"

Kakak tu gelak mcm orang gila lepas dengar ray cakap mcm tu.

Excited bebeno kakak2 tu nak tengok the outcome. Actually...me too! Mesti la kan setelah berbulan buat perancangan, akhirnya dalam beberapa jam lagi semuanya akan berada di depan mata.

Akak nak cepat siap? Mehhh tolong mehhh..haha


Belon2 kat ruang cocktail. Contact yg sama yg ray gunakan utk event2 sebelum ni ..event dafi last year kat Tropicana , Ambang Merdeka Tadika2 Swasta NS & RSK graduation2010.

Abang Aziz ni buat kerja cekap gila...cakap je nak macam mana..semua beres. Sebanyak 3 event sebelum ni...abg Aziz ni datang ON TIME ya...

Siapa2 yg berminat nak main belon..contact lah ray..so I can introduce to you abg Aziz yg buek/tiup belon ni...hahaha




Lepas siap...abg Aziz ni bagi ray kad...

"Kad apa ni bang?"

"hehehe...anak abang kawin 1 January ni!"

"kat mana bang?"

"kat Lenggeng!"

Laaaaa...orang kampung den rupanya abang ni! hahaha. 

Dalam hati ray...mesti penuh belon kat umah abang Aziz ni kowt masa anak dia kawin nanti....hehehe



 Masa final touch up..detik terakhir sebelum pintu dewan dibuka...Anuar duk round2 keliling meja memuji-muji hasil kerjanya.

"Ya Allahhhhhhh Ray...Cantekkkk nyaaaa....siapa la yg buat ni? Cantikkkkk sangat!"

Tu la dia memuji diri sendiri....ya la kan dah penat buat mesti la expect pujian tapi xde sapa nak puji hahaha.



Hasil kerja yg penuh dedikasi & ketekunan...maka terhasil lah apa yg korang lihat di gambar2 yg ray paparkan di blog ni.




Dafi did came few hours before the event.

"It's 75% completed....how is it?"

" Bila dah 100% siap...baru aku komen" Dafi kick a joke sambil melihat ke arah muka managernya Afeeq

"Hahaha...It's too late for us to change anything by then"



At the end, Dafi kick off a comment

"It's nice...fully tranformed the dewan... I really like it...the best event & yg paling GRAND ever!"


The team who designed the hall work really hard. Malam sebelum tu kerja sampai pukul 4 pagi. They look tired. When the event started, baru la dorang boleh relax sikit....team DFC pulak akan berperang dan menyambung perjuangan seterusnya...Ben told me "Habis event ni..kita orang pulak " hahaha...part mengemas kan? 

With all the hard work...all paid off with a great & positive response. Bermula dengan Anuar memuji hasil kerja sendiri diakhiri dengan pujian dari ramai tetamu yg hadir. Dorang yg bertanya siapa yg decorate. They praised the look and wanted to get to know who's the team yg transform the hall.

By the way, kakak2 yg dtg sebuk2 tu manage to have a 90% glimpse on the deco. 10% short..LOL




7 mulut cakap2 belakang:

edzlin007 said...

memang sangat2 cantik. Thumbs up!

Manja_Cute94 said...

bestnyer...=(

Hells Design said...

cantiknyee..sapelah yang buat ni (turn aku lak)...dah upload sume pix update aku ray........:)

♥Syamelia♥ said...

statement that caught my attention :
"if you have two....you really like it..have three....buruk lantak. Kalau yg bawak balik...buruk perangai! or simply GILA cupcakes."

---> omg ray!!! i kenal whom ur referring to.. mmg buruk perangai ssgt.. dia siap tapaw cuppies itew... n its more than 1 hokeyy...

sehingga x pandang b'day cake lagi dah... ekekkekekee...

lols

Norfa'izah Safaruddin said...

giler tak chantek..wlpn gayat2 msh bertahan psg mende2 tgi tu kan..
my turn lak.. saper supporter yg dok suport tu..lalalal.. haha..it me!! kakaka..

cop cop cop..ray apple tu ramai org makan tau..mse dafi dok perform..kakaka.jgn tak tau..

nana zz said...

i really like the decoration! seriously! kak amyyyy, nana pun tapaw cupcakes laaa. hahahhaa. tk sempat mkn dkt sanaa.

RAUDHAH said...

OwhMemangGiler ko nuar!!!!
sangat chantek ok...congratz both nuar n ben!!..
n ben, congratz jgk yer dh tamat sengsara kt studio..
aku nk booking..5 taun aku kawen :))