Wednesday, December 8, 2010

Crew Life 26 : Devil Wears Kebaya Part 6



Lagi 10 jam Amy nak menahan azab. Nak mengadap muka Cathy lagi.

Dalam kepala otak Amy mcm banyak flash back. Flash back ..apa yg dipelajarinya selama 3 bulan latihan peramugari di Academy. Academy hanya mempersiapkan Amy dari segi teori. Nothing about how to handle azab, work load, expectation dan sudah tentu mcm mana nak deal with a supervisor like Cathy.

Amy is one of the top student in her batch. She remembers he service sequence very well, good product knowledge, good F&B knowledge. She scores among the highest in her class. Bila nak exam...semua nak duduk dekat dengan Amy. 

Amy budak pandai. Senang nak tiru kalau terdesak!

Bila dah start bekerja dan 'flying solo', semua tu dah xde makna. Everything sets to zero. You will be access on how you perform not how you score masa training.

Amy menarik nafas panjang. Dia mula pikir pasal London, pasal RM yg akan dia dapat pada 25hb yg akan datang. Apa dia nak beli dengan duit tu ...nak shopping puas2!



As Amy collecting loose item in the cabin, dia perasan Mr Brian ni dari tadi duk perhatikan dia. At the time like this, she need something else to distract her mind. So, she starts to flirt with Mr Brian.

"Mr Brian, would you like to have some more wines?"

"No..thank you...I am ok..thank you for asking Amy" balas mat salleh tu sambil melihat name tag Amy.

Sebelah Mr Brian is seorang perempuan (middle age). She looks very Malaysian. Masa Amy bertanya Mr Brian sama ada nak wine lagi ke tak....minah ni duk jeling kat Amy.

"Laki dia ke?" terdetik di hati Amy.

Dikeluarkan kertas nama penumpang to find out. Her name is Ms Amira. She got a remark "upgraded" in the list. "Owhhh! upgraded!". Confirm bukan! sebab Mr Brian is a genuine Business Class passenger. Amy memandai making her conclusion. Kalau bukan laki dia...apesal dia jeling? 

The problem with most Malaysian.... they don't know how to talk. Tanya sepatah..jawab sepatah. Before this Amy did ask her but she hardly open her mouth. She just mengeleng kepala and reply NO. As if ada tulisan kat dahi dorang "GO away...don't disturb me!" It's different than talking to mat saleh...they normally easy to talk to thus making more easier for the crew to have a conversation with them.

Akhirnya, service pertama tamat. Rosley..the steward in the galley tgh sibuk clearing things up. Cathy went downstairs to report to the Inflight Supervisor about the completion of service.

Balik saja dari bawah Cathy bertanya pada Amy " Have you ask the cockpit crew?". Alamak ! tanya apa pulak ni. Belum sempat Amy nak tanya...Cathy slam the oven door ! 

"Do I have to tell you ...everything?" "Idiottt" 

Rosley membisik "Tanya cockpit ...dorang nak makan apa?"

Nothing in the manuals says that...it's her duty to call the cockpit after service. By right, it's the IFS (Inflight supervisor) who supposed to take care of that.

It's just a courtesy for the crew to take care of cockpit on behalf of the IFS. But the courtesy dah jadi lain dah. Through time apa yg tertera di manual hanya sekadar tulisan. Sekarang dah jadi common practice for crew yg bekerja di upper deck utk buat menda tu.

From courtesy to common practice and now.....it's your job ! Manual ciptaan sendiri.

Selepas menjamu cockpit, Amy got distracted. Her main duties is to check toilet! tang ni xde plak courtesy from other crew yg free utk tolong cover up kerja Amy. Hahaha! adil sungguh!

Cathy membasuh Amy for not checking the toilets. Sebelum dia "membasuh" toilet, she kena "basuh" dulu dengan her superior.

Haha...checking toilet simply means that she need to ensure there's enough tissue, toilet roll & amenities in the toilet. She must also ensure that the toilet is dry. The mirror has to be cleaned and the toilet seat cover must be place accordingly. At the end, she needs to spray the toilet with semburan pewangi.

After the toilet, Amy terus ke galley. Rosley asked her..nak makan apa?

Amy replied "Apa yg ada?"

Cathy kat sebelah memerli "Steak with mushrooms sauce your majesty". 

Hilang selera Amy nak makan.

Another 9 hours to go!










11 mulut cakap2 belakang:

Adi Luqman said...

suke suke suke!!!
lagi lagi lagi!

LOL!

NUke_Rude said...

x puas baca ni... sambung lagi bro..

Pala Maldini said...

kalau buat drama, sah awan dania pun goyang nih...

iyllienaz said...

ohh noo..why too short??

[r][a][y] eusouff said...

ady...
ok2...nak keluar dah
hujung2 je rasanya LOL

nuke..
xpuas..?
good sign tu
soon akan PUAS

[r][a][y] eusouff said...

Pala...
pasti goyang
sbb penulis skrip AD tu bukan crew pun ..hahaha
apa dia tau? kekeke

expensive nak buat drama ray ni sbb 100% shoot dalam kapal terbang..ahaks

[r][a][y] eusouff said...

iyllienaz...

pendek eh?

kalau panjang habis cepat..kekeke
apa bleh buat slot 10 minit je tayang kat tv..lol

FaizalSulaiman said...

ok ray..lekas sambung neh..lama sungguh kapalterbang nak mendarat.LOL:)

Iman's Umi said...

Best betulla citer ni ray...syok baca, klu diterbitkn dlm bentuk Novel, sy akn beli (wlupn sy bukan penggemar novel, kecuali Novel Empangan dan Manusia Harimau je)

Farazila said...

laa..apsal tergantung...
x tnye crew da mkn belum pon dah kene bebel..isk..isk..

edzlin007 said...

Nak lagi nak lagi....9 jam lagi.. :D