Saturday, November 6, 2010

Ragam Si Kecil

RSK Graduation & Concert is coming up soon.

Walaupun dah masuk 7 kali buat, still lagi rasa suspen. Bila deal dengan budak-budak, u will never know what's going to happen kan? huhuhu



Last year masa rehearsal, ray menarik nafas panjang...sbb punyalah kecoh sesi tersebut dengan kerenah mereka..... 90 orang budak pulak tu! Bayangkan laaa...

Tapi at the end, masa actual event.....semua smooth habis. The kids behave well- sangat la diluar dugaan. Tetiba je. hahaha.

Few years back, ray pernah rasa mcm nak terhenti degupan jantung ni. Ia terjadi semasa konsert lahhhh. Here's the story.




Acaranya ialah pakaian beragam. Macam-macam pakaian dipakai oleh si kecil. It's a competition. Biasa la dekkk kalo dah namanya pertandingan beragam...hadiahnya semestinya Hamper la kan? Xkan pergi bercuti ke Paris kowt kan? hahaha Mampu?

This one girl, wearing a nice SARI. A beautiful colorful sari yang mengerlip2 kainnya. Hebat sangat! mcm filem hindustan plak. Lepas budak ni yg pakai sari ni catwalk bagai nak rak....emcee stop dia kejap dan dia  pun bertanyalah...


"Wahhhhhh! cantiknya.....Cantik takkk?"

"Cantikkkkkk"

"Siapa yang beli baju ni?"

"Makkkkkkkkk" 

"Mak beli kat mana?"

"Serembannnnnnn"

"Baju apa yang kamu pakai ni?"

"Baju Kelinggggggggg"(panjang bunyi yang hujung tu)

Terhenti degupan jantung den bila dengar. Nak pengsan pun ada. Nak tergelak pun ada. Rasa nak terkentut pun ada...LOL

Nasib baik dengan selamba muka emcee membalas " Ohhhhh baju tradisi orang india!" Emcee buat muka ketat tahan ketawa kot.

Nak salahkan siapa dalam hal ni? Xkan budak sekecil ni RACIST kowt?

I guess...kita yang dewasa la yg biasa sangat keluar perkataan tu. Budak-budak hanya akan mengikut apa yang dorang dengar. Agaknya mak budak ni..duk sebut2, terus keluar dari mulut budak tu lepas tu. Akhirnya...siapa yang malu? Mereka dan keluarga mereka. 


Since conversation tu adalah spontan dan tidak rehearse....budak2 ni akan cakap apa yang dia nak cakap. Sebagai langkah berjaga2 no more spontaneous questions lepas ni. Tak tau la plak apa yang akan keluar lagi dari mulut budak2 ni kalo ditanya soalan2 spontan! dalam kelas jangan cakap la kan..mcm2 menda pelik keluar dari mulut dorang. Tapi dlm kelas tu kira xpe la kan..sbb cikgu boleh betulkan. Kes ni lain sikit dekkkk...dia cakap mcm tu depan 200 orang ibubapa...satu dewan dengar....hahaha

Parents out there ! hati2 la bila bercakap tu...tengok2 la keliling dulu. Rasa2 mcm nak mengata tu....pandang la kiri, kanan dan kiri semula (macam nak lintas jalan) ahaks.

Ray pernah cerita kat seorang kawan. Dia tersengeh. Pastu my friend ni punyalah samdol...boleh tanya ray "Dia menang x?" Nak terkeluar tahi telinga bila dengar soklan cepu cepam tu.

"Takkkkkkkkk (panjang bunyi yang hujung tu) ....budak yang pakai baju 60an berkerlip yang menang" jawab ray.







8 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

ish..tulah kan nak cakap kena tengok keliling dulu. benda2 ni sensitif sikit.budak2 ni tau tiru pahtu cakap balik la.hoho

Qarl said...

i like d pic

sweet

Pala Maldini said...

emm.. what a lesson eh..

Wawa~* said...

LOL. my mum ngan my wan yg plg sukaaa n selamba ckp perkataan tu... yg malu sape? aiii juger... lol.

[r][a][y] eusouff said...

faizal...
betul3x

qarl..
nice eh
thnks


pala..
a great lesson


wawa...

hahahah
terbalik la pulokkk
lol

♥Syamelia♥ said...

omg! taun bila ni ray?
ni mesti zaman b4 yr p.ramlee nyer theme kan...

i yg baca ni pun rasa nk terberenti naps bila baca...'adoyyy..
but the kid was innocent tho...

NUke_Rude said...

ray!

dia menang tak??

haha!

edzlin007 said...

haha satu pengajaran yg sangat baik buat ibu bapa