Friday, November 5, 2010

Pada Suatu Ketika : Bonda & Rumah Idaman

In November 1985, my beloved mother passed away. I was 11 back then.

Ray jumpa gambar ni recently. It's  me dengan aruah mak ketika ray berusia satu tahun.



Setiap gambar ada ceritanya. Ni ...ray nak cerita...kisah disebalik gambar ini. Yes... i look so tembam in this gambar.




Gambar ini diambil di Bunut Payung, Kota Bharu, Kelantan. Yup, ray lahir di sana sbb my dad bekerja disana. So, dalam adek beradek ray....merata-rata tempat lahir. N.Sembilan, Terengganu dan Kelantan adalah tempat dimana keluarga pernah tinggal satu masa dahulu.

Mesti korang ingat gambar rumah dibelakang tu ialah gambar rumah kami sekeluarga. Ya la kan, apakejadah amik gambar depan rumah orang lain? Kan?

Tapi kebenarannya, gambar tersebut diambil dihadapan rumah jiran. LOL

Then, your next question will be...why amik gambar depan rumah jiran?

Sebab rumah jiran kita orang cantik...rumah kita orang tak cantik. Korang nak ke amik gambar kat rumah korang kalo rumah korang tak berapa nak cantik? hahaha.


Sebenarnya, gambar ni ....mak nak sgt amik sebab...it was her wish to have her own  house like that ...one day. Almaklum..kami menyewa dan hidup agak susah masa tu. So, she had the habit amik gambar depan rumah orang...hahahaha..rumah yang dia rasa cantik dia akan amik gambar. Tak salah ray banyak lagi gambar rumah orang yang kita dengan selambanya pose depan rumah utk amik gambar...hahahaha

PS: rumah dalam gambar diatas tu ada kandang kuda lagi tau....mampu? hahaha

Around 1980, we moved to Seremban again. Around that time jugak...my rich uncle just build his RM2 Million house in KL (somewhere behind Padang Merbuk) near Bank Negara. My Pak Lang name his istana "Teratak Ainiraz" sempena nama dia and isterinya.Aini dan Razak.

I use to teased my mom saying that.....if we were to have  a house.....what name should we give? Let's combine nama bapak and mak. Abd Jalil & Sharifah....camno nak combined tu? payahhh ...lol
I ended up saying it should be " Seri Fajar" ( Sharifah + Jalil = Sharifa Ja sounds like : Seri Fajar). Fulaweiiiiii...punyalah berangan! LOL

Aruah mak gelak je tgk gelagat anak dia berangan nak rumah besar dan nak namakan rumah lagi. Just like my Pak Lang.

She rejected the "Seri Fajar"idea. It's a bit poyo according to her lah...hahaha. If she have her own house, she will name the house "Selasihku Sayang" sempena nama bunga kegemarannya.

Kan? I wonder why la zaman tu semua orang sibuk nak bagi nama rumah bagai. A house is where you belong. You can do whatever you want with it. You can name it . Lambang kebanggaan sesebuah keluarga pada masa itu ialah rumah yg dimiliki. Siapa tak nak ada rumah sendiri kan?

My mom passed away because of Leukemia dan hasrat untuk ada rumah sendiri tidak kesampaian. 

Allahyarhamah Sharipah Bt Hj Jamil
Bonda Tercinta
yang telah pulang kerahmatullah
pada November 1985
Al-Fatihah




13 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

:)

nice story man.

al-fatihah.

[r][a][y] eusouff said...

Nuke the man...

Thnks bro..

ps : nak buat rumah di atas bukit (madu 3)

Cik Miza said...

al-fatihah tuk mak ray..

kalua dulu org amek gambar depan rumah, sekarang depan kereta idaman. tol x??

Abir Abhar said...

erm, setiap anak nak bagi sumthink tuk parents...

and for me,
only my mom je tggl..
so, i just have one chance to make my parents proud n happy..

nice story ray

apezs shah said...

wow gambar zaman dulu cantik jugakan.. apezs xde pic2 lama2 nie.. nice sgt..;)

FaizalSulaiman said...

jauh betuljarak usia ray dengan faizal.wahh mudanya i.lol

actually kehilangan mak ni something yg sama i rasai back than.

nice story, ray! thanks sharing!

Anonymous said...

Al-fatihah Ray.. You've been so strong all this while.. you've gone through alot! Semoga Allah mencucuri roh beliau dan tempatkan beliau di antara golongan org beriman..

so Ray dah merealisasikan impian arwah Mak ke belum?? if belum, are you going to do it.. :))

- Lina RD

[r][a][y] eusouff said...

Cik Miza...

hahaha betul3x
mostly guys la kan
amik gambar depan keta


Abir...
anak lelaki
tanggungjawab for yur mom
sampai ke akhir hayat

[r][a][y] eusouff said...

apesz...
ray hanya ada a few pix saja
almaklum zaman dedulu
x amik pikca all the time
x mcm skrg ni...all digital


Faizal...

ya..kamu sgt muda
hahahah


Lina...
got plans..insyaallah
will try to make happen

Ku Adalah Aku... said...

uiks???....ni mesti lepas soalan terjah nita semalam..mengorek kisah peribadi tun ray....LOL

baru dua album kita orang korek...lom lagi yang lain2 dalam kotak, bawah bantal...larikkkkkk....

Al-Fatihah buat bonda tersayang....semoga Roh dirahmati dan ditempatkan bersama-sama orang yang soleh/solehah...aminnn...

"bonda suka gambo depan umah jiran, si boy nye suka gambo tak kira tempat"...hello jangan tipu yekkk...kita orang dah tauuuu.....hahaha...

okelah...as for me pulak...ty suka amik gambo...one of my reason...kenangan....sebab bila dah tua ke, atau dah tak de nanti...at least ada lagi orang ingat lubang hidung ku...hahaha...

places yang ty suka bergambo...kat semua tempat...love to share with ppl...coz i know one day we can laugh and cry becoz of the picca.

and ray!!..posting plak gambar megs masa muda....hahaha..lariiikkkkkkkkkkkk

Wawa~* said...

al fatihah buat arwah ibu ray. sedih lak baca crita ni... :')

kesusahan masa lalu buat kita hargai kesenangan yg kita kecapi kini. gituh. hehe...

thanks for sharing the story

p/s: yes, u mmg sgt tembam masa baby, lol

Anonymous said...

insya-Allah Ray.. kalau ada rezeki, dapat laa Ray merealisasikan impian arwah Mak.. :))

niat yang baik, insya-Allah akan dipermudahkan Allah s.w.t

- Lina RD

edzlin007 said...

Al-Fatihah. semoga abg ray dpt realisasikan impian arwah emak.