Monday, November 8, 2010

Belajar guna RSS Feeds dalam iTalk Whoa!




RSS is short for "Really Simple Syndication". Complicated  beno bunyinya tapi ia adalah sekadar label.


Hari ni cikgu nak ajar korang mcm mana nak pakai RSS feeds. Sila tumpukan perhatian pada apa yang cikgu ajar. Siapa yang main2 tak tumpukan perhatian…meh sini cikgu TAMPAR muka tu…hahaha

Apa itu  RSS Feeds ?
RSS Feeds membolehkan korang mendapatkan berita (news feeds) dan update yang terkini dalam topik yang korang minat dengan cepat dan mudah. Tak payah nak susah2 cari seantario internet tentang update terkini.
Ia akan menghantar tajuk utama, sedikit ringkasan dan link utk membaca text/cerita  penuh setiap kali RSS news feed dikemaskini.


Apakah kelebihan guna RSS & mcm mana nak guna...I will guide you all the way through.





Kelebihan RSS feed iTalkWhoa pada korang?
·         Korang risau sbb bagi nama dan email korang utk melanggan newsletter, RSS feed sebab takut banyak spam akan masuk ke dalam email korang . iTalkWhoa adalah penyelamat korang.  Subscribed RSS feed melalui iTalkWhoa tak memerlukan korang buat semua tu. Tak perlu daftar email dan takde spam masuk ke email korang. Privacy email korang selamat.
·         Korang akan dapat update secara terus ke akaun ITalk Whoa korang. Korang yg control apa yg korang nak.
·         Yang dah terbiasa sgt pakai page bookmark, itu semua tidak perlu lagi ya. ketinggalan zaman!
·         Kalau korang content owner atau publisher, korang boleh menyebarkan content korang tanpa memasuki junk folder penerima email.

Macam mana nak configure RSS feeds dalam akaun iTalk Whoa korang?


Pilih RSS feeds dibawah panel email dan klik “new group” utk bukak Kategori baru/group


Pop up box [RSSFeed Category Name] akan keluar (seperti dibawah)  dan isi lah nama yang dikehendaki utk  kategori /kumpulan terbaru.sebagai contoh – NEWS


Lepas tu korang klik butang  [Add]

Automatically akan keluar mcm category panel seperti dibawah.



Untuk masukkan sebarang info dalam news category, carik lah RSS News yang korang minati. Sebagai contoh feeds dari suratkhabar THE STAR.
Layari  the The Star Url - http://thestar.com.my/

Scroll  ke bahagian paling bawah page tersebut  dan korang akan jumpa imej seperti dibawah.



Ada  RSS icon terletak sebelah kanan dan klik kat icon tu  
Korang boleh masukkan RSS  dalam iTalk Whoa!  Dari semua laman web yang ada ikon RSS ni. 

Korang boleh dapat RSS feed korang dari
·         Any newspaper – The star [http://thestar.com.my/rss/]
·         At PC/Entertainment website – Apple [http://www.apple.com/rss/]
·         At blogger website



Gambar di atas ialah contoh RSS Feeds dalam suratkhabar THE STAR. Korang boleh pilih  sebarang topik yang korang suka . Dalam contoh ni, kategori Sport dibawah NEWS telah dipilih.
Korang right klik kat ikon RSS sebelah Sports News dan select ‘Copy Link Location’



Korang pergi semula ke akaun iTalk Whoa korang , highlight news icon under ‘Feed Description’ dan korang paste the url  yang korang copied sebentar tadi.



Link  URL Sport RSS akan muncul dan korang klik ‘add new’ dan Sport RSS akan muncul dalam ruang Feed Name – seperti dibawah.



Untuk view semua RSS Feeds utk Sport, korang klik kat sport bawah news dalam panel mail.



Semua sports highlights korang akan tersenarai dan kalo nak baca klik saja mana yang nak.

Notes:
Kadang2, link tak keluar serta merta. Tunggu untuk beberapa minit sebelum keluar. Atau korang boleh log out dan login semua ke dalam iTalk Whoa semula utk view link tersebut.
Dengan  iTalk Whoa dengan mudahnya korang boleh dapatkan berita yang korang suka tanpa melayari website tersebut. Baiklah anak murid, paham ke tidak apa yg cikgu ajar tadi? Apa??? Tak paham…? Sila ulang baca, baca berulang2 sampai paham ya…hahaha


Beginilah caranya nak dapat update melalui email iTalkWhoa. Ray sendiri xpernah tau dan since dah tau sbb tu nak share ngn korang. 



Anymore  info about iTalkWhoa ni...layari http://www.italkwhoa.com



3 mulut cakap2 belakang:

Pala Maldini said...

saya masih tak faham cikgu...

[r][a][y] eusouff said...

tak paham? huhuhu
kelas tusyen malam ni cikgu ulang ya..

hahahah

Anonymous said...

xpenah amik tau pown pasal rssfeed sebelum ni. skrg dah tau