Monday, November 15, 2010

Appalam

Have you seen PAPADOM? yup! sebuah filem Afdlin Shauki yg memenangi 5 anugerah dalam Festival Filem Malaysia ke 22 termasuk filem terbaik.



Bermula pada 25 November 2010, sebuah filem berjudul "APPALAM" akan ditayangkan dipawagam Malaysia. Juga dari pengarah, penerbit yg menghasilkan filem PAPADOM.

From what I've heard...ceritanya pun sama. Bezanya..filem ni adalah versi tamil.



Ya..versi tamil.

I can't remember when is the last time I watched filem Tamil...berkurun jugak kot. I remembered, TV2 petang Sabtu..hero Kamal Hassan. Adegan tumbuk menumbuk yang ada effect bunyi yang maha dasyat...part menari penuh perasaan..dan happy ending! That was a longgggg...longgggg time ago! What to watch on tv at that time, is not really my choice...hahaha especially over the weekends. I also remembered (five years back) anak buah ray curi2 tukar tv channel utk tgk drama tamil. She seems to enjoy it and I don't even know why. Ternganga dia tgk sambil memegang remote sampai dia x perasan paksu dia duk perhatikan dia sekian lama.

To my understanding la kan (since berkurun x tgk)..filem tamil ni ada elemen DRAMA nya yg tiada tandingannya. lol. 

Later this evening, I am going to watch Appalam. Sort of broke my record lah ni. First ever filem tamil made in Malaysia yg akan ray tonton menjelang Hari Raya Haji...hahahaha. Selain Ray pecah rekod sendiri....dan ray rasa it's also first time ever seorang pengarah melayu mengarah sebuah filem tamil. Ia juga adalah filem Tamil Malaysia yang pertama selepas 24 tahun!

FYI...Shashi Taran, who is in Appalam's main star cast won  Pelakon Harapan for Festival Filem Malaysia ke-23!

Other attractions, selain pecahan rekod in the making ialah utk melihat Jaclyn Victor memegang watak yang dipegang oleh Noorkhiriah sebagai seorang mak.

I will update you guys about  film Appalam soon. Meanwhile...pls watch the trailer below and dance dengan bersungguh-sungguh!




9 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

rasanya mesti lagi touching sebab cerita2 tamil kebanyakannya memang sedih..

[r][a][y] eusouff said...

atau...

lagi kelakar

hahaha
tgk la mcm mana lepas ray tgk pratonton filem ni nanti

Qarl said...

xdpt join sok ray

hmmmmm

dh informed uncle td

ade hal photography ptg sok

review k!

[r][a][y] eusouff said...

Qarl...
owh ok
igtkn bley la jumpa

oraits

Pala Maldini said...

aku salute PAPADOM.. movie yang buat aku sangat terharu dan touching on the Father-Daugther relationship..

omgpetch said...

mesti tonton ni. thanks for sharing!

wahida said...

mesti ada bunyi dush dush terlebih kan??? hahahaha!!!!!

edzlin007 said...

Tak minat filem Tamil, tapi sudah tentu nak tgk Appalam..support filem Malaysia!

||| PöJìé PööH ||| said...

Wow mesti best lagi dari Papadom kan since drama dia n lagu mesti lagi syok! Eh, esok kat tayangan dia? Tgok jom bro!

Love,
PojiePooh Abdullah