Saturday, November 6, 2010

127 Hours

Dari pengarah Danny Boyle yang memenangi Oscar pengarah terbaik utk filem Slumdog Millionaire.



Storyline
127 Hours is the true story of mountain climber Aron Ralston's remarkable adventure to save himself after a fallen boulder crashes on his arm and traps him in an isolated canyon in Utah. Over the next five days Ralston examines his life and survives the elements to finally discover he has the courage and the wherewithal to extricate himself by any means necessary, scale a 65 foot wall and hike over eight miles before he is finally rescued. Throughout his journey, Ralston recalls friends, lovers, family, and the two hikers he met before his accident. Will they be the last two people he ever had the chance to meet?





Filem ini telah pun ditayangkan di US dan mendapat review yg sangat hebat! Bakal memenangi anugerah utama di Anugerah Oscar...katanya. dan macam2 lagi review positif dari blogger2 yang telah menontonnya.

Yang menarik perhatian ray tentang filem ini selain pengarahnya ialah penglibatan penulis skrip -Simon Beaufoy, cinematographer - Anthony Dod Mantle dan  komposer A.R. Rahman yg juga merupakan  team Slumdog Millionaire. Wah! gabungan award winning team utk sebuah lagi filem hebat.

Bila ray tengok trailer filem ini dan mendengar sedikit soundtracknya...hahaha mcm tak percaya music arrangementnya dibuat oleh A.R Rahman. Mungkin sebab dah terbiasa dengan irama Bollywood garapan beliau agaknya. Yang pasti sesuatu yang berbeza dari apa yg biasa kita dengar dari A.R Rahman.

Cast utama yang memegang watak utama dalam  filem ini ialah James Franco (Spiderman)

Filem ini akan menemui penonton di Malaysia pada tahun depan. Mengikut sumber internet pada bulan Mac 2011.








Something to look forward to in 2011!








8 mulut cakap2 belakang:

apezs shah said...

wow mcm best je ray.. thanks for info k.

Qarl said...

tu la ray

last wed g tgk wayang ade trailer dis movie

tp 2011 ke?

alalaaaaaaa

a must watch movie ni!

jom tgk sama2

[r][a][y] eusouff said...

apezs...
yur most welcome


Qarl...
tu la tu..tahun depan ikut source yg ray jumpa kat internet

hopefully not that late
can't wait actually...

FaizalSulaiman said...

wahh!

from Academy award winner, must watch ni.

possibility james franco dinominasi Oscar tinggi tuh!hehehehe

thanks sharing, ray!

[r][a][y] eusouff said...

Faizal...

that's what they said...
academy award nominee performance by James Franco

yur welcome
ray kinda excited abt it sbb tu tulis kat blog

hafizanmohd said...

yes for Franco!

Anonymous said...

mcm best jer citer nieh

Baqir said...

bile citer ni mula dtayangkn kt msia??