Friday, October 1, 2010

Hospital Besar Kuala Lumpur

Berapa lama nak menunggu untuk check up by a doctor?

Berapa lama nak menunggu untuk check up by a doctor kalau ada appointment?

Berapa lama nak menunggu untuk check up by a doctor utk warga emas?



Answer : 5 jam ( 9 pagi -2 petang ). Tiada beza sama ada by appointment atau tidak dan sama ada anda warga emas atau tidak. Dah masuk tiga kali...waiting time yang lebih kurang sama.

5 jam menunggu utk warga emas yang berusia 74 tahun who happens to be my father. Not the first time....but everytime he went for a medical check up.

Berapa lama doktor memgambil masa untuk memeriksa?

Answer : 5 minit.

Cantik sangatlah tu...tunggu lima jam utk lima minit consultation.

Which hospital is it? Tu haaa...tertera as tajuk blog entry kali ini.

My dad has been visiting hospitals sepanjang hidupnya. As I remembered, since 1980..maybe ealier than that. It has been 30 years or more. Keluar masuk wad...tak terkira banyaknya.Kalau ada reward point hospital, my dad dah boleh tukar points tu utk beli banglo sebijik kowt. Since he so used to it, he don't mind waiting at all. The amount of pills yang my dad have to consume pulak...sekali makan ibarat gula2 tic tac yg budak2 selalu makan tu. Siap ada satu tupperware besar utk isik ubat2 tu. 

Everytime dia nak buat check up...itulah masa menunggu yang terpaksa dilaluinya.

Charge rawatan untuk warga emas ialah PERCUMA. Kalau percuma maknanya xboleh nak luahkan rasa xpuas hati? My dad seems to have no problem at all. He just smile dan tunggu dengan penuh kesabaran. Ray pulak yang tak sabar...rasa mcm tak patut...dan tak puas hati langsung.

Bukan my dad saja yg harus melaluinya. Bila melihat muka-muka yang menunggu...rasa kasihan. Apa yang dorang boleh buat kan? tunggu je la. Nak complain? Dorang akan layan ke complain dari seorang pesakit yang mendapat rawatan percuma? atau mendapat rawatan dengan harga serendah RM10.

Berbeza sangatlah dengan rawatan hospital swasta kan? You pay...you get what you want. You don't have any money...pls wait and don't complain..telan je rasa tak puas hati tu...mcm telan ubat2 yg banyak tu.

Ada dua pengajaran disini. Satu, RM is important if you get sick. Get  your medical insurance! Btw I am not an agent.hahaha....Kedua.....kita ni kena banyak2 bersabar, kadang2 lambat 5 minit kita dah nak pong pang pong pang complaint. Ni...5 jam...dorang very the sabar dan menerima keadaan seadanya. Contohi kesabaran mereka.

Bersabar..mcm signage "Terima Kasih Kerana Bersabar" yang terpampang sekeliling tempat menunggu kat hospital  tu.






10 mulut cakap2 belakang:

Anonymous said...

haiz.. kdg2 bila kita bayar pun tunggu.. hehee.. pernah sekali tu, pergi polyclinic.. tunggu doctor mcm tunggu buah yang takkan gugur.. punya laa lamer2.. last2 blah.. tak jumpa doctor pun.. entah ape dia buat tktau laa..

hmm, you dad sgt penyabar yer.. hehe.. kalau Lina, rasanya.. baik2 sakit.. sihat terus dah..

- Lina RD

Anonymous said...

* bila kita bayar pun kena tunggu lamerr..

- Lina RD

NUke_Rude said...

haa.. barulah Hospital Besar Kuala Lumpur namanya...


kan ke unik! anyway, kagum dgn ur dad. sangat penyabar. huhu.

[r][a][y] eusouff said...

yup lina
mmg betul
yg berbayar pun kena tunggu ..inikan lagi yg free kan?

yup...my dad sgt penyabar
kagum ngn dia

[r][a][y] eusouff said...

Nuke..

jgn tak tau..it's not unit pesakit luar k.

Specialist bahagian Urologi...katanya

Shafiq Noh said...

yang ini kelakar ! ahahhahhahaha.. :P

Shafiq Noh said...

yang ini kelakar ! ahahhahhahaha.. :P

Ku Adalah Aku... said...

nak sampuk sekali

as u said sangat benar....ada banyak beza kat private n gomen hospital as me dah lalui for both...

kalu nak good service...tip top..of coz kena la sediakan RM yang tip top gak....kalu tak...ke gomen la...

even ty kat Hospital Putrajaya pun....appointment dengan doc...boleh kira setahun berapa kali...

so...itulah hakikatnya..kesabaran tu kena tebal dari dinding konkrit...

edzlin007 said...

Kagum dengan bapa abg ray. Atuk saya tak sesabar sepertinya. tapi kan, rasa macam tak patut sampai 5 jam kena tunggu. waktu menunggu 30 minit tu macam tak wujud je.

..blindart.. said...

specialist beberapa kerat je nak tampung pesakit yg sangat ramai.... so faham2 je la ye...

-org keje spital-