Monday, October 25, 2010

Curious mind on Nokia C3 by CELCOM

I was given Nokia C3. It’s on loan for few days and I am supposed to write a review on it. Curious jugak dengan Nokia C3 ni. Curious on what Nokia C3 could offer !




Dari segi design, it looks expensive, has a beautiful metallic finish and a full Qwerty keyboard. The device is beautifully crafted featuring a metal black plate and high shine plastic on the front, which looks, at first glance like its metal. It looks expensive and has a full Qwerty keyboard (mcm Blackberry). Sokongan penuh wi-fi,  GPRS (no 3G) pada skrin 2.4”. Bahagian belakang, terdapat kamera 2 mega pixel tanpa flash dan mirror. Dipasaran terdapat 3 warna iaitu GOLD, Slate dan juga warna pink.


Honestly, ray x begitu biasa dengan Qwertykeyboard. A bit kekok...almaklum first time pakai kan? Mungkin after awhile, xla kekok sangat kowt. Compared to Blackberry, keyboard yg ni smaller sikit. I have huge fingers kan, lain yg ray tekan, lain plak yg keluo...hahaha. When it comes to new phone, you have to sort of getting use to it. Tengok jari korang besar ke x? LOL

Dari segi price yang ray perolehi infonya dari internet rangenya ialah dari RM400-RM450. Boleh dikatakan “mampu milik” kepada mereka yang ingin memilikinya. Bila Ray tunjuk Nokia C3 and tell them the price dorang mcm tak percaya harganya.



Fungsi utama Nokia C3 ialah untuk kemudahan melayari laman web sosial seperti Facebook , twitter, IM Chat dan mengakses email terus dari Nokia C3. Sangat mudah ! Hanya perlu diakses melalui skrin utama (Quick access) dan korang boleh terus layari web kegemaran korang.



Setiap email dan chat yang baru, korang akan dapat notifikasi. Aplikasi chat, korang boleh chat menerusi YM, MSN, Google talk & Ovi tapi xboleh mengirimkan file dalam aplikasi tersebut. SMS (pesanan ringkas) dan MMS menonjolkan kelainan dan berbentuk chat...(conversation) yakni mudah merujuk sms - perbualan dari pengirim yang sama.


Untuk melayari internet, sudah tentu package tertentu yang bersesuaian menjadi pilihan. Harga dipasaran (phone only) walaupun agak berpatutan tapi masih boleh dapat harga yg lebih rendah. Antara yang terbaik dan bersesuaian ialah package yang disediakan oleh CELCOM. Pelbagai pilihan ada utk sesuaikan dengan bajet masing2.




Selain daripada harga pakej yang menarik termasuk line, sudah tentu kos penggunaan internet perlu diambil kira. Kos penggunaan internet CELCOM amat berpatutan.  Klik link ni utk more info
http://www.celcom.com.my/celcomexec/promotions/nokiac3_features.php




Sepanjang 2 hari ray menggunakan NokiaC3 ni, I am quite addicted to it..hahaha.sepanjang hari online using it....What I did was, checking my emails, updating my twitter and checking out my FB. Ray cuma charge sekali dan batterynya masih bertahan lagi sampai sekarang. Battery sgt penting ya. Xguna phone mahal2 tapi battery bertahan kejap je.

Bercadang utk memiliki handphone yang membolehkan anda berkomunikasi melalui internet dengan harga yang berpatutan? Battery yang tahan lama? Nokia C3 dengan package CELCOM perlu korang pertimbangkan.




7 mulut cakap2 belakang:

tengku_fir21 said...

ouwhh..cantik jugak...

$uNmeloN said...

thanks for the review ray... bagos info nih, again thanks! i like black color :)

Pala Maldini said...

Peminat Nokia yang cuma ada low budget should get this one la...

[r][a][y] eusouff said...

tengku_fir21...
yup nampak cam mahal


$unmelon...
me like black kaler too! hahaha

Pala Maldini...
yup...terlebih bajet boleh beli BBtorch. Jumaat ni celcom buat launching packagenya.

edzlin007 said...

Wow, menarik jg ni.

apezs shah said...

ray... berapa harga utk Nokia nie..

[r][a][y] eusouff said...

around RM400++ in the market. (phone saja)
can get cheaper through package