Thursday, September 16, 2010

Happy Malaysia Day!

Kimora Lee Simmons dalam twitter officialnya wish "Happy Malaysia Day". Gituh lahhh. Klik dan besarkan gambar dibawah kalau nak tengok bukti...hahaha



Kimora pun tau nak wish tapi ada antara Malaysian yang tak tau pun apa kemenda Malaysia Day tu. Sedehhhh! LOL. Ok la Kimora lepas ni boleh dapat Datuk ya sbb promote Malaysia..kekeke

"I don't know what's Malaysia day is but it doesn't matter to me.. bcoz I work offshore.. so holiday or no holiday, makes no difference to me"

What do you have to say dengan statement bimbo lagi ignorance diatas?




Believe it or not ia bukan statement direka-reka. Semalam, ketika menonton Nightline TV3, news crew bertanya "What is Malaysia Day?" kepada beberapa rakyat Malaysia dan ada la one mamat ni jawab mcm kat atas ni.

Rata-rata yang muda...kelu lidah nak menjawab. Tak tau apa kemendanya Hari Malaysia tu. Dorang tau...cuti je tapi tak tau apa Malaysia Day?

Cakap pasal cuti, Malaysia memang banyak public holiday. Antara negara yang terbanyak public holiday di dunia.


List of Countries with Most Public Holidays.

1. China, Hong Kong: 16 days
1. Egypt: 16 days
3. India: 15 days
4. Indonesia ; 15 days
5. Thailand: 15 days
6. Morocco: 15 days
7. Malaysia : 14 days (+ Malaysia day and Agong birthday = 16 days!)
8. South Korea: 13 days
9. Chile: 13 days
10. Turkey: 13 days


Bila dah masuk Malaysia day dan Agong birthday...jumlahnya dah meletakkan Malaysia yang teratas jugak. Pastu ada jugak yang mulut hangsuang komplen tak cukup cuti. Berkenaan mamat BIMBO diatas,  tak tau cuti tu atas alasan ko kena kerja offshore dan cuti atau tidak sama je. Ada ke aku kesah ko cuti ke tak? LOL. 


Pada yang tak  tau apa itu Malaysia Day dan duk confuse tentang bezanya dengan Merdeka Day....

Malaysia Day is held on September 16 every year to commemorate the establishment of the Malaysian federation on the same date in 1963. It marked the joining together of Malaya, North Borneo, Sarawak, and Singapore to form Malaysia.

Pada 16 September 1963, ialah tarikh pembentukan Malaysia yang sebenarnya.
31 Ogos 1957 ialah tarikh kemerdekaan negara kita.

Pada masa yang sama, tarikh penyatuan tersebut dianggap tarikh yang sesuai utk dikaitkan dengan tagline SATU MALAYSIA yang kita duk sebut dan dengar hari-hari.

Having said that, ray jumpa iklan DIGI kat youtube yang sangat menarik tentang HARI MALAYSIA. Wan M. Zalif aka POOH (PR KRU) yang ray kenal personally menjadi teraju utama iklan lawak ni. 

Have fun watching ! Happy Malaysia Day ! 


5 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

haha. tu la. frust jga bila dpt tahu yg masih ade juga org tak tahu pasal 16 september ni.


selamat hari Malaysia ray!

FaizalSulaiman said...

yeahh!!!

kenyataan di atas tu sngat tepat, ray.ada yg tatau cuti harini sebab apa.

selamat hari Malaysia, Ray!

edzlin007 said...

sangat suka iklan yg ada pooh tu. lawak.

tapi memang betul, tgk kat twitter, masih ada yg tak tahu kita ada malaysia day.

mamat yg bimbo tu betul ke org malaysia? :p

Wawa~* said...

LOL. kan. kimora pun tau nak wish uols... terharu btul, masa nk raya oun dia wish x silap... i lap u lah kimora! haha.

i tak kisah la.. ok jer, tmbah hari cuti, mek suka, lol.

[r][a][y] eusouff said...

thnks guys...
selamat hari Malaysia !