Friday, July 9, 2010

Seafood BERSERAH

Ini bukan review makanan. Ia sekadar catatan carutan yg dah lama tak kendengaran di blog ray ini.

Al kisah nak makan malam.


Nak makan seafood katanya. Malas nak bawak kereta. Decided nak jalan kaki ajo from hotel where I am staying. Keluar saja pintu utama, kelihatan signboard restorAn Ikan Bakar diseberang jalan. Teramat gembiranya melihat kedai iteww. Melintas ke seberang jalan yang amat sesak dengan kereta lalu lalang. Kena la melintas jalan. BERSERAH je la.



Berjaya melintas jalan itu dengan jayanya.

Tatkala menghampiri kedai berkenaan, kelihatan ramai orang! 
Berlandaskan kepercayaan tahyul, dimana "ramai orang bermakna makanannya sedap"...semakin yakin utk menjamu selera malam yang buas akibat kelaparan. BERSERAH je la. Harap2 makanan sedap dan ada meja kosong !


Yes! dapat meja ! Ketika duduk, berlegar di fikiran apa yg nak dimakan. Rambang mata. Seorang pakcik datang bertanya. "Dah mintokk?"

"Errrr...saya nak teh o es....errrr"

lima saat kemudian....

"Haaaa...pikir dulu yaaaa" pakcik @ waiter itu berkata-kata. Al kisah seorang waiter yg busy katanya. [Pandang keliling...memang la busy...but not that busy!]

Pakcik itu jual mahal lepas tu. Buat tak peduli aja. Selepas setengah jam, dia datang balik but kali dengan nada kekwat. Disebutnya semua menu (ala2 mamak) dengan pantas sekali as carutan utk kami to make up or mind. Nak tunjuk expertise la pokcikk ni...as if he is efficient and have the capability to remember what we are going to order without taking notes.

Selepas mendengar order yg agak banyak, terus bukak buku nota utk menyalin apa yg diorder. Banyak ke pokcikkk uiii....four main dishes je...ingatkan hebat sgt tadi. LOL

End of part 1 iaitu part memesan, Bila makanan yg dipesan nak sampai? BERSERAH je la.

Part 2.

As usual menunggu la jawabnya. Sambil menunggu, mata memerhati meja sekeliling yang penuh dengan pinggan mangkuk yg tidak diCLEARkan. Mata melihat ramai lagi pelanggan yg datang. Rasa mcm nak cakap je kat dorang "Bang...bawaklah famili abang makan kat tempat lain...nanti abang akan menyesal". LOL.


Selepas BERSERAH kepada yang maha ESA dan berkat kesabaran, makanan akhirnya tiba juaaa. Alhamdulillah. Seperti ingin menyanyikan lagu nasyid sambil bergelek dengan irama lagu "Alhamdulillah syukur nikmat...Malaysia maju negara selamat"


Juadah dinikmati sambil melihat muka2 masam disekeliling restorAn. Alahaiiiiii...LOL. 

Part 3

Seakan tau akan terkena jua, kami rapatkan barisan. hahaha. Memasang strategi.

Kami mengandaikan, bila nak bayar nanti akan menghadapi masalah jua lalu memasang niat utk memberitahu setiap pekerja yg lalu utk mengira. Selepas berusaha, kami BERSERAH.

Selepas memberitahu (ada la 7 kali) kepada setiap pekerja yg lalu, kami keluarkan wang RM50 dan mula mengipas2 duit tanda nak bayar [ kiranya strategi ditambah dari sudut visual pula]

Antara reaksi yg diterima ketika diberitahu utk dikira ialah...

1- Muka SeMEME alkonon "I'm the busiest waiter in the WORLD" terpancar.
2- Muka KEMUT sambil mengelengkan kepala.
3- Tersenyum tanpa berkata apa-apa.
4- Muka BUDU ketat
5- Muka wanita teraniaya.

LOL. (kalau nak kepastian reaksi muka2 diatas, sila jumpa ray dan akan dilakunkan muka tersebut satu persatu)

Akhirnya, setelah BERSERAH....datang seorang kakak membawa calculator.

Setelah dikira, kami BERSERAH sekali lagi agar dipercepatkan wang baki dipulangkan.

"It's a miracle ! selang dua minit...kakak tu datang with our balance! Not just that...with discount 30sen kerana service yg diakui lambat.

The End.



Peristiwa ini berlaku tiga jam sebelum ini dan lokasinya di negeri Pahang Darul Makmur disebuah daerah yg diberi nama BESERAH.
Currently, I am here in BESERAH for the weekends to accompany my sister to her high school reunion. We are staying at Duta Village Resort. Lihat gambar di atas (ala-ala nak blogging terus la bagitau lokasi xpayah la nak berahsia bagai...hahaha)

13 mulut cakap2 belakang:

Syukri R said...

ala.. nape kasitau nama tempat tu! kekalkan RAHSIA, baru ler best! ur blog kannn! ngeee....

NUke_Rude said...

hahhaha.. BERSERAH je la ray..

ok ape.. ade discount 30 sen.

better than nothg lah. haha

Langit Pertama said...

Pst..
Pembetulan...
Namanya Beserah, not Berserah...

Muhammad said...

yay

penat me kipas2 duit tu.
pakcik tu buat donno jerk..ahahahahha

mmg berserah hati lah , makan kat situ.
huhuhuuh

sudah , me dah ban kedai tu hohoho

[r][a][y] eusouff said...

Syuk..
Motif nak tulis blog pastu nak berahsia bagai....??
lebih baik tulis diary...hahaha
pastu kunci
kekeke


Nuke...
im so honored with the discounts...it 30 cents worth of waiting
perghhhh

[r][a][y] eusouff said...

Langit pertama,

noted tapi memang disengajakan. nak lebih boldkan words BERSERAH dari nama tempatnya BESERAH...hahaha
nak promosi cerita bukan tempat..kekeke


Meg...
sedap sgtkah makanan kat situ sampai konsep layanan jadi soal ke2.
rasanya ramai lagi muka bengang malam tu...

tetap ramai jugak

mR.sYaH said...

klu dtg kuantan.. makan seafood best kat tanjung lumpur.. bru masyuk..

Anonymous said...

laaa abg ray turun kuantan
knapa x cakap ???

aireen

♥Syamelia♥ said...

restorAn la sgttt kn....

motifff caps lock huruf A ???

yeayyyyy ray da pandai :)

LOL (n terkirra berapa byk LOL dlm post kali ni.. lol)

Farazila said...

wah..ray kali ni tulis dgn penuh BERSERAH la....

haiyya....best lor sesekali dpt g bercuti....

e a e a jawapan nye A

edzlin007 said...

haha boleh buat lagu judul berserah ni.

tapi pengalaman di restoran macam tu memang selalu berlaku kan.

Wawa~* said...

BESERAH jer lah... lol.

kalau nk sedap.. i think like mcm yg lain ada komen, ptut g tanjung lumpur. tu pn kalau dinner, be there sblum kul 8... sblum kna serbuuuu tmpat2 tu. if not, mmmg la kna BESERAH mcm yg terjadi tu, lol

[r][a][y] eusouff said...

nothing wrong if can't deliver or service slow ke hape ke
but apa salahnya
having the right attitude towards customer..kan?

where's the magic word? mana budi bahasa?