Monday, July 5, 2010

Crew Life 23 : Devil wears Kebaya Part 3



Datin Maimon: Excuse me! can you pls pass me my bag? (sambil menunjuk ke arah bag yg ada la 2 meter dari tempat duduknya)

Dalam hati Amy, makkk aii malas nak mampos Datin Maimon nieh...Ini pun nak mintak tulun kaa? Berat punggung kowt...tah2 sindrom sengal tulang sum2.

Datin Maimon : Oh no! Not  this bag. Can I have my LV bag. It's in the above compartment.

Amy pun carut lagi dalam hati....dah nyanyuk ke mak datin ni...letak mana pun tak henggat! Dibuka oleh Amy compartment atas tu....

Tengah Amy nak menarik bag LV tersebut.....KRAKKKKK. Alamak! koyak pulak bahagian ketiak kebaya ketat Amy. Aiyoooooo! Dengan segeranya Amy memberikan bag LV tersebut kepada Datin Maimon lalu bergegas ke bagnya mengambil spare uniform yg dibawanya. Tanpa berlengah lagi Amy terus ke toilet berhampiran utk menukar uniformnya yg koyak itu.

Selepas bersalin baju, sebaik saja keluar dari toilet terperanjat beruk Amy bila dihadapannya ialah Cathy dengan muka bengis sambil berpeluk tubuh.



"Next time...if you want to go anywhere...bagitau la dulu! Ini main tinggalkan je service!" marah Cathy.
"Sorry! My baju koyak..I lupa nak bagitau" jawab Amy.

Nak pergi toilet pun kena bagitau. Dah macam zaman sekolah dah...."Teacher, may I go to the toilet?". The thing is, when you are working...if you need to go somewhere, you must tell someone. Not asking for permission but to tell them where you are...just in case.

Gara-gara nak ambil bag LV, koyak baju aku...Datin tu plak  tak reti nak say thank you. Haram jadah ! dia ingat aku ni AMAH dia ke? Nasib baik bawak spare, kalo tak haruslah ketiak masuk angin dan dapat bonus kena marah ngn Cathy.

Amy pun terus meneruskan service yg ditinggalkannya tadi. Buat second offer of satay to passengers. Lepas second offer, Amy terus collect empty glasses, lidi satay dan coupe plate yg ada diatas meja penumpang. Dibuangnya terus sampah tersebut kedalam trash compartment.

"Aihhhh! main collect je! Did you ask before collecting? Next time, ask and offer them sama ada dorang nak top up their drinks or not!" marah Cathy sebaik saja Amy sampai ke galley. 
"I'm not finished !!! Change dirty linen yg dah kotor tu...with your size of brain...I need to tell you that...kalo tak...tak buat !!!..Lepas tukar...go downstairs and get extra roti frm the main deck" tambah Cathy.

Ingatkan dah habis...ada lagi. "Jangan main buang je sampah...use Amenities bag first! lepas dah penuh baru buang dalam trash compartment tu !" . There is such thing as "Rubbish Management". If you don't trow rubbish wisely, you will ended up having problems later on. Flight 12 hours, sampah kalo main buang je akan berlambaklah sampah diluar nanti. Not just that, you need to seperate your sampah like bottles etc.


Masa turun ke bawah nak amik roti, sempat crew kat bawah bertanya "Amacam..mak tiri ko kat atas?". Rasa nak dijawab n kutuk tapi takut pulak jawapan tu nanti sempai ke telinga Cathy nanti. So, Amy just tersenyum cantek kat crew tu.

"Alaaaa...I tau you stressed! Takpe la...just fikir mcm ni...sampai London nanti...kita enjoysss ok!" tambah crew busy body tu. Kata-kata tu serba sedikit melegakan hati Amy. 

Sebelum keluar utk service seterusnya, mak tiri aka CCTV...devil wears kebaya tu...bertanya soalan cepu cemas. "What are we serving today?" Dari tau jawapan sebab amik order tadi terus hilang ingatan kejap. "Errrrr....." Cathy yg berada didepan mata, membesarkan mata terus mencampakkan menu cards ke muka Amy. Amy pun dengan muka seposen mengutip menu cards yg telah jatuh ke lantai.

"Jangan keluar selagi tak ingat menu !" jerit Cathy.

Alahaiiiii....sodih benar rasanya Amy masa tu. Tak disangkanya kerja yg dianggap glamour mcm ni jadinya...glamer la sangattt. Ditatap kandungan menu tersebut dan cuba dihafalnya. Amy memang lembap sikit bab2 menghafal ni. Kat sekolah dulu...itulah kelemahannya. Disangkannya kerja crew tak perlukan beliau menghafal apa2 tapi kena jugakkk.

Tiba-tiba steward yg berada disebelahnya bersuara. "Amy...take it easy. Buat bodo je. We are serving...bla bla bla (disebutnya satu persatu aturan menu bertujuan utk membantu Amy)" Barulah Amy mampu tersenyum.  Didengarnya menu tersebut dari mulut steward tersebut sambil memandang tepat kearah matanya.

"Ensem jugak steward ni" kata fikiran Amy mula nak menggatal."Ishhhhh! Fokus! Fokus!

Tinggggg! seatbelt sign is on.

"Tuan-tuan & puan-puan, kita mengalami keadaan cuaca yg kurang baik. Sila kembali ke tempat duduk dan pasangkan tali pinggang keledar anda"

"Ladies and gentleman, due to adverse weather condition, pls return to your seat and fasten your seatbelt"

Kedengaran bunyi pengumuman, lalu terus Amy bersama steward ensem ke cabin memeriksa keadaan penumpang.

Sedang memeriksa cabin, tiba-tiba kedengaran announcement frm cockpit "Cabin Crew! to your station". Terkial2 Amy bergerak ke crew station. Sebelum tu Amy kena clear semua loose object, tak pasal2 terbang melayang menda2 tu nanti.

As she was seated, Amy duduk melanguk melepas penat. Kapal terbang terhenjut2 ganas for few times dan lepas tu seatbelt sign dipadamkan menandakan  it's all over and she should resume her duties. Baru je nak melepaskan penat dah kena mula balik. Nasib baik tak mula full meal service lagi...kalau x haru biru dibuatnya nak clearkan semua menda..

As she enters the galley, a single chime kedengaran menandakan there's a call from cockpit. Panggilan tersebut diangkat oleh Cathy. Oh! Cockpit crew nak minum la pulak. Lepas menerima pesanan, Cathy pun pass to the galley steward the order.
After that Cathy went downstairs to do something else yg berkemungkinan arahan tambahan dari cockpit.

"Macam haram kan? Dah tau kita tengah buat service...masa ni la jugak dia nak minum !! Teh tarik plak tu !!" maki galley steward tu sambil didengar oleh Amy. Sebaik saja minuman siap, Amy pun menghantar minuman ke cockpit.

"Yanggggg...call cockpit dulu yaaaa....jangan main terjah je!" arahan dari steward tu.

Wahhh ! panggil Yangggg lagi.....Amy rasa mcm nak pengsan dah sbb dipanggil sebegitu oleh steward yg sangat kacak bernama Rosley itu.

Selepas masuk ke cockpit, Amy pun menyapa cockpit crew dan menghidangkan minuman yg tersedia. Captain Bohari memberi respond....."Lain macam je warna teh tarik ni...siapa buat ni?"
"Rosley yg buat Captain " jawab Amy.

Teh tarik yg Rosley buat dah kena reject ngn Captain Bohari. "Alah ...tak sedap la ni....saya nak Amy yg buatkan boleh? Mesti Amy pandai buat air kan?" tanya Captain Bohari.

Pulakkk dahhhhh... Amy mula risau...dia tak pernah buat air teh tarik seumur hidup dia....buat2 air ni it's not her thing at all. Tah2 lagi teruk rasanya dari teh tarik Rosley tu.

As proceed to the galley. Cathy ternampak gelas berisi teh tarik yang tak diminum tu.

OMG...here comes trouble.


to be continued.....




7 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

semakin intense..seronok ar baca ray
!!!sambung cepattt.haha

edzlin007 said...

oh boleh tukar air ya. kesian lak.

Abir Abhar said...

nama nak Amy je..
miahahahaa

NUke_Rude said...

ya Allah...!!!

ape lagi??

iyllienaz said...

yeay!! sambung lagi ray..seronok..

♥Syamelia♥ said...

ray saja nk wat reader anxious...
dah mcm telenovela la lak...

btw, osley 2 mmg ensem erk?? lol...
how abt capt. bohari???

;p

[r][a][y] eusouff said...

thnks guys sbb sudi baca n drop komen.

intense eh?
nak siapkan secara bersiri lagi tertekan...hahaha