Sunday, July 18, 2010

Bukan hari-hari beli

Kisah 1

In search of the perfect furniture...Last sofa was about 12 years ago.

Designer Sofa berbentuk BIBIR


"Tokeh, ini sofa berapa harga?"

Tokeh menjawab, "RM1,200 after diskaun" setelah menekan2 calculator yg keluar bunyinya irritating tu.

"Aiyooo Tokeh...manyak mahat! Kasi kurang laaaa" [ yg aku cakap pelat cina tu kenapa?]

"Aiyakkkk...sudah mulah lorr...Ini designer sofa whoa...important [imported] asat [asal] nya harga aaa lagi mahat !" gitulahhhh tokeh tu respond.

"Tokeh...Don't be like that! More discount please" [ motif tetiba speaking ]



"You aaa manyak kedikut....designer sofa aaa mukan hali-hali beli punyaaaaa!" tokeh tu carut ko..lol

[ betul jugak cakap tokeh kedai tu - smart words frm an experience man ]


Kisah 2

Isu : Harga minyak naik
Borak2 kedai kopi dengan abang pro kerajaan.

Isi RM10 ...ini hasilnya...ahaks


"Harga minyak kena naik sbb kerajaan tak dapat menampung subsidi....subsidi still bagi jugak...ikut la pasaran minyak semasa....kira win-win la tuhhh...bukan subsidi tak bagi langsung kan?"

"Tapi bang...masalahnya bila minyak naik....harga barang pun naik" 

"Alaaa dekk, menda lain boleh lak ko beli....sofa baru tu mampu plak ko beli?" abang tu try to carut balik.

"Bang....sofa bukan hari2 beli! 12 tahun sekali... Minyak naik....hari2 pakai minyak......barang keperluan naik....hari2 pakai....gaji tak naik...macam mana tu?"

Abang tu terkedu dengan jawapan dari sumber inspirasi kisah 1 di atas.

Lepas beberapa ketika, abang tu bersuara semula. 

"Dekkk...kita kenalah usaha lebih~!"

"Bangggg....tgh berusaha la ni.....sambil kerja keras kena usaha  komplen...VOICE OUT banggg aka bersuara...hahaha...usaha jugak tu kan?"

Cannot imagine what it will do to orang miskin....kita yg mid class ni sesak nafas...lagi laaa dorang tu!

PS: cerita ini adalah cerita yang diadaptasi semula utk effect dramatik. No, Ray tak beli sofa bibir tu...LOL



13 mulut cakap2 belakang:

Fakhrur Razi said...

erk igtkn cter btol2
tpi cm smat sofa tuh klo kau bli tol2 =.="

FaizalSulaiman said...

wahh

sofa bibir yg sungguh sexy!hahaha

betul gak apa yg dickp tu: minyak pakai hari2 maa.asal minyak naik, brg2 MESTI naik. kalau minyak turun, takde maknanya turun, kan?

ray, bila nak sambung devil wears prada ehh kebaya tu?hahahaha

cik Miza Bob said...

ray,
sopa tu mmg ade jual ke ek?? smart gile kot. x kesah la harga minyak naik, mmg sume harga brg akan naik x leh sangkal.
harap hujan je yang turun sekarang nih..
yang pasti sofa tu mmg menarik perhatian. kalo jumpe mahu beli.

IMAN'S UMI said...

Yela, cth harga gula naik, gov kata spy rkyt berjimat...yela utk org kaya raya, apelah ertinya hrga brg kwln naik, tp bg kami? Sakit...

iyllienaz said...

betull..bila harga gula dah naik, kat kedai now ni berlambak-lambak gula pasir sampai boleh mandi air gula..

[r][a][y] eusouff said...

Fakhrur...

cerita tu betul tapi bab sofa bibir mungil tu penyedap cerita...hahaha

kalo ray letak, meja makan..kurang menarik..haha

sofa tu mmg wujud tapi bukan RM1,200 harganya...designer sofa kan?


Faizal...

hahaha...sexy kan? LOL
devil wears kebaya..sambungannya on my next entry k.

nice to know that ada org yg menunggu cerita tak seberapa tu..thanks =)

[r][a][y] eusouff said...

Cik Miza,

I've seen sofa mcm tu one of the boutique in Singapore...yg pasti xde kat GUDANG PERABOT MAJU JAYA...hahaha


Iman's Umi,
you are right!
org kaya tak effect pun bila harga minyak naik..yg menyakitkan hati tu part
subsidi minyak tu org kaya pun dapat...

[r][a][y] eusouff said...

Iman's Umi & Iyllienaz...

kan? gula is very basic needs tu pun naik!
lepas ni harga gula2 pun naik..seposen sebijik...hahaha

Wawa~* said...

siap lahhhhh... gaji x naik, barang sume naik rege. ni i tinggal ngan family. kalo tinggal ngn family, sesilap makan roti kosong jer ari2! *nangis* *efek komen dramatik*

i'm shin... i'm inesen said...

tp sofa bibir tu cekci la.. suka tengok.. tp shin pon xmo beli.. x masuk ngan tema umah hehe

[r][a][y] eusouff said...

Wawa,
roti kosong? hahaha
( roti canai kosong kah? ]
lebih sedih roti yg keras yg kena cecah ngn air teh tu...hahaha


Shin,
apakah konsep sofa pilihan anda? hahah

Ku Adalah Aku... said...

yay...boleh lak sofa bibir?...kalah angelina jolie...

merah sangat la mak ngah...tu yang mahal tu..[merah lagi]...

isu minyak naik...memang semput gak bila terjadi mcm ni....

bila ada NGV...mmm...mcm2 hal plak happen...

cipta solar....mmm..sah malam jalan raya lengang terus...

lepas nie nak guna teknology organik kot...

hehehe....mudah-mudahan panjang umur kalu nak tgk apa jadi nanti...

edzlin007 said...

betul. kesian pd yg tak banyak duit, makin sempit kehidupan mereka. saya sgt bersyukur sbb masih lg stabil hidup ini.