Wednesday, June 2, 2010

Kapoww Atoi The Ajaib Boy, Filem sengal GILA-GILA yg ada makna


Terpaksa mengharung kesesakan lalu lintas selama lebih 2 jam utk menghadiri pra tonton filem ini. Dapat jemputan lagi utk menonton...thnks IRA - PR Tayangan Unggul for inviting. Pada mulanya, Ray agak skeptikal utk menontonnya. Pertama, kerana faktor nak mengharung lalu lintas dan kedua kerana pernah melihat hasil  arahan Azizi Chunk Adnan melalui filem Antoo Fighters yg buat ray agak terencat TRAUMA berskala sementara.

If you call yourself a movie goer, perasaan skeptikal tu kena tolak tepi. Jangan cepat mengatakan "EWWWW" sebelum melihat hasilnya. You must give some justice to the movie laaa...agak keji kalo nak mengutuk filem yg u tak tengok. Kalau nak kutuk pun..tengok la dulu. Mood yg tak berapa nak elok disebabkan stress mengharung traffic, bertukar menjadi mode LAUGHED OUT LOUD sehingga tengiang-ngiang dalam kepala sepanjang perjalanan memandu ke rumah.


Ceritanya sangat sengal ya. I can't remember how many times [how loud] I laughed sepanjang filem ini ditayangkan. Penanda aras ray, Reez (yg kurang bunyik except when he is singing) duduk disebelah Ray juga turut ketawa tak henggat.

Ini this review , I am not going to write about logic or technical stuff because by doing that I am going to make a fool out of myself. Why? Sebab filem ini dengan cara sengajanya telah dihasilkan sebegitu rupa. Dah ceritanya tak logik nak kritik psal logik apa kejadahnya lagi? Sebelum ni ray ada terbaca, komen2 negatif di YOUTUBE tapi rasanya tak adil la nak kutuk sebelum filem ini dikeluarkan. Filem ini dihasilkan atas imaginasi  gila2 pengarahnya. Ia meletakkan filem ini ditempatnya yg tersendiri dan tidak perlu rasanya dibanding-bandingkan.  KEGILAAN filem ini seolah2 disengajakan oleh Azizi Chunk Adnan.  Namun seringan mana filem komedi ini, Ray agak terkejut dengan sinematografinya yg baik dan CGI yg agak kemas. (10 times better than Cicakman2).

My favorite pelakun is Norlia Ghani. Dia pegang watak mak kepada Atoi hero filem ni. Korang bayangkan sekarang, she with  her very the mak2 kampung look with her baju kurung and all ....tetiba jadi superhero jugak. Tak ke lawak tu? Siap pakai boots lagi u ols. Actually bila tengok muka Norlia Ghani je ray dah ketawa. 

The story is very simple. Zizan ( host raja lawak) ni al kisahnya kampung boy turned superhero bila dia literally struck by lightning. Pastu join KAPOWW team, persatuan kumpulan superhero la al kisahnya. Babak paling menarik hati ray ialah babak ketika berada di kampung. Atoi (Zizan) bercita2 nak jadi superhero dan hasratnya dibantu rakan baiknya Aboo (lakunan Bell Ngasri) kononnya Atoi boleh mendapatkan kuasa  dengan melakukan beberapa aksi gila  seperti mengenakan kejutan letrik, disengat lebah etc. Kalau ray buat graf la bila penonton ketawa...ianya agak menurun dipertengahan cerita. Pada awal (first 5 minutes) mcm dono what to expect [L5]....the next half an hour...gelak tak berenti2 tahap maksima (masa kat kampung) [L75] , masa Atoi nerhijrah ke bandar...graf turun sikit [L25] dan naik sikit dipenghujung cerita [L55]...LOL memandai je aku ni kan?

I need to give credit to Zizan for his outstanding comedy performance as lead actor. Beliau sememangnya layak diangkat sebagai pelakun komedi terbaik Malaysia, hasil daripada lakunannya dalam filem ini. Layak sangat2. Sorry Nabil ....u r funny but u have chosen the wrong film to show off your talent. 


Pengarah filem dengan jelas sekali adalah peminat Stephen Chow Sing Chi (Shoalin Soccer). Beliau turut memuatkan nama Stephen Chow dalam skrip filem ini.  Lawak2 sengal nya dalam mode  sangat bersahaja dan selamba. Kekuatan filem ini ialah dengan punch line setiap lawak yg diberikan. Punch linenya menjadi dan berjaya membuatkan mereka yg menonton ketawa besar. Setiap punch line lawaknya ada terselit makna2 tertentu jika kita alert dengan apa yg berlaku dengan persekitaran kita (current issues). But, if you are like a bit lembab, ignorance, bengap, kaki blur...u might not get the joke or the meaning behind it. Walaupun lawaknya agak gila2 tapi masih mengikut budaya ketimuran dan ada nilai sopan santunnya. Ya la kan...1/3 of the filem berlatarkan kampung kan?

Selain lawak sengalnya yg gila2 dan ada makna, filem ini juga menarik kerana kepelbagaian watak superhero yg ado. Filem ini ada Lisa Surihani, Rosnah Mat Aris,  Awie, Harun Salim Bachik, Afdlin Shauki, Khir Rahman dan ramai lagi. Dengan ini, anda boleh memilih watak kegemaran anda. Ray dah pilih dah kan. Watak mak Atoi yg dipegang oleh Norlia Ghani menjadi pilihan ray...hahaha

I told someone...I cannot imagine kalo ada manusia di bumi Malaysia yg tak gelak bila menonton filem ini. I would like to express my condolence ( TAKZIAH ) kepada mereka for not laughing. This film make my day...and instantly change my mood as mentioned earlier. I love it very much to the extend where I'm going to watch it again. Not just that..I am going to bring Amy, Capeq & Nad  to watch it with me.  Why budak 3orang ni? sebab I know for the fact that all of them will laugh out loud with me throughout the film. 

Heyyy..it's a COMEDY...just watch and have fun laaaa...so hard to do mehhh?

As usual if you want another point of view & tak hadap ngn my point of view...pls go elsewhere and check out blog AJAMI & MEGAT lol

Filem ini akan ditayangkan dipawagam mulai 17 Jun 2010.




9 mulut cakap2 belakang:

Ira Fazir said...

hehehehehhehehehehehe... best ketawa kan

||| PöJìé PööH ||| said...

Don't think citer nih best dan bmutu..
BUt since u dah bgtau cam best jer..
Should watch, or maybe find cd cetak rompak sudah..
Hahahh
Thanks bro!

Love,
PojiePooh Abdullah

Anonymous said...

sokong filem tempatan beb..

Nad. said...

NAK TENGOKKKKKKKKKKKKK !!!
HAHAHA :p

edzlin007 said...

hahah pasti tonton.

masa filem ini dibikin lagi dah diberitahu ia pasti kelakar tak hengat!! saya pun skeptikal terutama bila tgk kapoww the series, tak berapa kelakar dan slow je..

ramai gak blogger yg ku tgk mulanya tak harap apa2 dan lepas tu puji baek punyaa...

so mesti tgk ni

king said...

a very sincere review......thank you all for supporting KAPOWW!!!

[r][a][y] eusouff said...

Ira...gelak mana yg tak best? huhuhu
lol

pojie...yeah i know what u mean..
I surprisingly having fun watching it.

Level down your expectation and just have fun. You will be fine.

[r][a][y] eusouff said...

Nad...
u MUST watch it!


edzlin..
true...xleh bandingkan apa yg u tgk kat tv (the series) tu

I have known a blogger who usually keluar after 20 minutes menonton bila dia tak suka but this one he stays throughout the movie ...and u know what he even laughed out loud.

for laughter Sake...yup... MESTI

[r][a][y] eusouff said...

King..
huhuhu
I have to be sincere la...kalo tak best I xkan tulis langsung kat blog ni.

Since my blog ni dlm kategori merepek, Im obligated to tell my readers other sources of merepekness yg available kt wayang...hahaha