Monday, June 7, 2010

IDD calls using iTalk Whoa



Nak buat berkomunikasi sekarang ni sangatlah mudah. Macam2 pilihan utk berkomunikasi. Thnks to kecanggihan teknologi la kan?

Tapi everything got it’s price kan? Takde menda yg free dalam dunia ni. So as pengguna kita kenalah bijak.
Ray teringat masa my sis belajar di States. That was around 1985. Phone rumah pun xde inikan lagi nak memiliki handphone? Internet tak usah cakap la ya...haha computer masa tu pun tulisannya warna ijo (hijau) lagi. Kalau ada pun fon rumah, nak buat panggilan sangatlah mahal pada masa tu.

Sekarang ni banyak pilihan berkomunikasi tapi tak bermakna kita xperlu aware dengan berapa yg kita dah spend utk tujuan itu. Barulah jimat ! kenapa ray kata kena jimat? Tepuk dada tanya diri sendiri, berapa korang kena spend utk berkomunikasi skrg ni? Berapa bil hp korang, berapa bil telefon rumah, internet etc? mengeluh gak kan bila part nak bayar kan?


Mengeluh je takde maknanya dek oiii....buat la sesuatu. Buat sesuatu tu tak semestinya cut bajet je...cari jalan utk lebih jimat!

Salah satu pilihan yg ada, yg menjimatkan adalah membuat panggilan telefon secara online menggunakan PC atau laptop anda ke mana-mana nombor talian telefon tetap (fix line) atau ke talian telefon mudah alih (mobile) baik di dalam mahupun di luar negara.

Ok, sebelum tu korang kena register dulu. Proses registration sangatlah mudah. Bukannya kena isi borang 20B , amik no dan tunggu giliran di kaunter 21 pun. Lol. Tak perlu tunggu seminggu utk diproses..hahaha. Just go to www.iTalkwhoa.com dan register saja. Sangat mudah. On top of that korang akan dapat RM5 kredit (tgh promosi skrg)

Nak buat panggilan jauh (IDD call) dari PC korang? Pastikan dulu PC atau laptop korang ada built in mic.
Katakan la kan korang nak menggunakan perkhidmatan ini , nak borak ngn balak/awek korang...korang hanya perlu log in dan kemudian klik pada menu panggilan (yang diwakili dengan simbol telefon di sebelah kanan atas portal). Tengok gambar kat bawah ni ha...kalo tak faham apa yg ray carutkan ni..haha



Bila dah klik , keluar menda alah ni secara kezutttan..haha



Ini phone dialer utk korang buat panggilan. Tak nampak? Ray besarkah lagi. Ni rupanya ...

nampak kan? teman yg dh tua ni pun nampak. hahaha




Pastu...tak reti2 nak dail no laki/balak/bff/scandal korang? Jgn lupa korang pilih destinasi dengan menekan “Select International Destination”.

No dah dail, destinasi dah ditentukan. So apa lagi ? Klik lah butang biru yg bertanda “DIAL” iteww.
Pastu korang boraklah sampai lebam. lol

Nak menjadi pengguna bijak, korang kenalah buat perbandingan. Tengok harga betul2. Kalau ada harga yg berpatutan, apa salahnya kita gunakan. Berjimat itu bagus, membazir tu amalan SETAN (huhuhu-sempat pomot Lagenda Budak Setan nieh)

Kalo korang rasa diri korang ni very the WORLD. Kat bawah ni senarai harga panggilan.





Kalaulah back in 1985, ada menda2 ni semua....rasanya selalulah aruah mak dan keluarga dapat berkomunikasi dengan my sis kat overseas. We are in contact melalui surat je u ols.

If you have family members abroad, ajar la mak & ayah korang pakai so that they can keep in touch. Ajar le mak bapak korang pakai PC mcm dalam eklan streamyx yg kita tgk masa raya tu....

When I was a flight crew,masa mula2 join dulu, I used to call home using my handphone. Cukup bulan rasa mcm nak beranak bayar bil. (ahaks beranak skrg kan dah mahal) Huhuhu. Pastu pandai sikit, ada la kawan2 crew yg lain ajar pakai kad prepaid yg dijual kat sana. Beli kad pastu mengagau carik public phone nak call. Tapi murah la compare to guna handphone kan?

Sekarang lagi senang. Ada lappy, ada internet connection, terus boleh call home dengan harga yg lebih rendah.

So kalo nak tahu lebih layarilah http://www.italkwhoa.com . Ada banyak lagi kelebihan iTalkWhoa ni selain daripada nak buat panggilan IDD.

Curious gak nak tahu berapa korang spend utk panggilan for one month.....berapa ek?


7 mulut cakap2 belakang:

Unto said...

beratus jugak la sebulan habis
tu x cmpur bil wifi lagi.

Farazila said...

rm300

iyllienaz said...

haha..cukup bulan macam nak beranak bayar bil..kalau tak mesti dah berpuluh anak ray..asal bayar bil je, beranak..haha

[r][a][y] eusouff said...

Unto..
beratus tu...below rm100 takpek dah kan?

farazila...
byk juga tu RM300
tambang air asia pegi india tau
hahaha

[r][a][y] eusouff said...

hahaha
satu lagi ayat andaian yg org suka guna
bila nak pergi kerja....
malas nak pg keja mcm nak pergi berperang rasanya

lagi satu kalo menunggu lama
aku dah beranak dah kau baru nak sampai..hahaha

ray cuba gak kurangkan belanja phone/internet bill ni tapi still dalam amount yg lebih kurang sama
huhuhu

edzlin007 said...

masa ayah saya kerja di luar dulu guna YM PC to PC calls je. free.

bil handphone RM20 je, tp bil celcom broadband RM98. pusing2 ada jgk yg banyak belanjanya.

Anonymous said...

pakai pc buat kol mcm pelik plak
dh biasa ngn cara lama