Sunday, June 27, 2010

Crew Life 22 : Devil wears Kebaya Part 2



The aircraft finally taking off. While she was seated, she reviewed her upcoming duties in her mind. Ibarat menghafal sifir sebelum masuk kelas Cikgu Hafsah pulak rasanya.



The seatbelt signs are off. She quickly proceed to the galley, getting ready to take drink orders from passengers. While taking orders, she often interrupted with lots of other request frm passengers. Nak extra pillow la, magazine la.....From a distance, Cathy is starring her and looking at her watch. 

"nenek ko la ! nak extra pillow la ...tadi xnak mintak! Singa betina tu plak tak reti nak SABAR!!" amy mengeluh aka carut dalam hati.


As she enters the galley, Cathy snap her drink order sheet from her hand. 

"Lembap!!! nak amik order sampai 15 minit. !!" Cathy scolded her while looking at her order sheet.


Belum sempat menarik nafas lega...."Amy come here!" sambil mengoyangkan pen cross silver kearah muka Amy.

"Ni ke cara you amik order?" Cathy bertanya sambil mencekak pinggang. "Kerja jangan malas boleh x? Mana jumlah minuman?" She suddenly remembered that she needs to total up minuman according to jenis minuman.

Cathy mencampakkan drink order sheet list tu di atas galley top sambil menjerit "Total it up!!!"

Beers - 4
Teh tarik- 3
red wine - 3
and so on.

While waiting for drinks to be prepared, she quickly walk to the cabin dengan niat nak melarikan diri dari mengadap muka Cathy. Amy pretended that she's busy entertaining passengers request. 

Takde pulak passenger mintak yg bukan-bukan! So sebab tak masuk ke galley, Amy buat catwalk Naomi kat cabin sambil tersengeh-sengeh pandang penumpang. Bila dah sampai ke hujung, dia patah balik....ada la empat round Amy pusing sampai penumpang rasa pelik plak.
Al konon nak buat PR tapi tak seorang pun free...masing2 duk layan skrin tv, baja newspaper dan majalah.

Once the drinks are ready, she quickly move her ass to the galley. Dari jauh dia dah nampak dah. Chewahhh...Amy datang sebelum dipanggil. She will now need to arrange the drinks according to the seat. Easier for her to serve. Thank god she remembers how to do that!

Nak keluar je ke cabin, hantar minuman...Cathy called her again. 

"Heyyy perempuan! I think there's something wrong with your brain!" 

She suddenly remembered that she's not supposed to mix minuman beralkohol and normal drinks on one tray.  Muslims will be offended if you do that! She quickly rearrange the drinks.

Terkedek-kedek Amy hantar minuman lepas tu. Sampai je di seat 15 A. Mat Saleh ni menegur.

"Are you ok dear?'

"I am ok...Mr....." Amy tersedar yg mukanya masam mencuka dan dia tak ingat nama passenger 15 A tu. Tadi tersengeh2 ...skrg muka masam mencuka sebab baru lepas kena marah. Mana tak penumpang 15A tu tak pelik. Nama pun tak ingat. Nasib baik Cathy xde kat situ...kalau x mampossss.

Selepas menghantar minuman, Amy ke galley dan nampak Cathy tengah marah2 kat galley steward (peramugara yg incharge of the galley). Cathy mengamuk sebab satay yg bakal dihidangkan tak cukup panas. Amy terus lari semula ke cabin buat2 busy. Here she go again. tersengeh2 sambil catwalking.

Bila satay dah siap dihidangkan diatas trolley, Cathy called for her.

"Heyyy...tengok muka kau tu...dah macam kucing nak beranak dahhhh...go and touch up!!!" Cathy scolded her. Dengan segeranya Amy ke toilet melihat groomingnya didalam cermin.

Memang muka Amy dah serabai habis. Rambut dah terkeluar. Bila melihat muka di cermin, she started to wonder in her mind. "What the hell I am doing here!" Rasa mcm nak nangis dah. Tapi bila fikir semua ni akan berakhir, Amy kuatkan semangatnya.

She took the table linen and dressed the table dalam keadaan amat kelamm kabut. Lipatan alas meja tak tentu arah jadinya. Baru Amy teringat yg dia dah lupa nak susun dan lipat linen dengan betul agar senang nak bentangkan kat meja penumpang. Nasib baik...Cathy tak perasan!

Satay dihidangkan with CCTV (Cathy) watching her all the way. Terketaq-ketaq tangan. Dah la nak kena cepat pastu kena serve the right way. Cara letak satay atas coupe plate kena betul...lidi satay kena pointed pukul 4. Sebelum tu kena letak all the cutleries at the right place...yg kirinya dan yang kanannya, semua nak kena ingat!

After two rows serving satay..."Move your trolley to the galley NOW!!" bisik Cathy ke telinga Amy.

Sampai je kat galley, Cathy scolded her. Not just  her but to the galley steward as well for not changing the kuah kacang dan satay yg sudah sejuk di atas trolley.

"Stupidd! Serve sejuk2! You think passengers bayar thousands of ringgit travelling  in business class, nak makan satay SEJUKKK you tu!!"

ya tak ya jugak. Bayar ribu-ribu pastu makan satay suam2 kuku...lol

Dalam hati Amy dah rasa mcm nak cucuk muka Cathy yg flawless tu ngn lidi satay. Steward ni pun satu hal...tak dtg tukar!

Perut pulak lapar..rasa nak curi makan sebatang dua satay nieh tapi apa kan daya, CCTV pulak yg akan cucuk muka ko tu ngn lidi satay kalo dia tau...hahaha

To be continued......


12 mulut cakap2 belakang:

f a t i n bt m o h d nasir said...

hadoi..kesiannn kat amy ! be strong amy ! cpt laaa smpai ke destinasi ! cathy ni kejam sgt ! hahaha ! interesting ! cpt continue ! x sbr nak baca :)

FaizalSulaiman said...

perghh gila la CCTV tu.sambung ray,,sambung.

♥Syamelia♥ said...

perlukerrr crew 2 nama Amy?
carikla nama commercial ckt, donah ke, miah ker...

werk surely is a stressful with a superior like cathy...
dah la xleh stress, muka kena calm jer dpn passenger...
sure its a tough journey...

[r][a][y] eusouff said...

Fatin,
thnks for reading....
panjang series ni..hahahaha

[r][a][y] eusouff said...

Faizal...
dah sambung dah
tunggu airtime je

Amy...
(eh mcm cakap kat mangsa je)
nama amy tu commercial apa
hahaha

actually semua kerja sama je
tapi yg uniknya crew life ni
the kaki taruh ni org yg berbeza pd setiap flight as the crew members changes everytime.

Don't know what to expect!

iyllienaz said...

haha..menarik..tapi bab dia lapar nak mkn sate tu mmg kelakar..

Adi Luqman said...

pasni leh buat novel..yay! sukez!

Pala.Maldini said...

Perrghh.. thrill & mendebarkan ! boleh buat script drama la.. Awang Donia..

[r][a][y] eusouff said...

iyllienaz,
tak makan...satay depan mata ...vert the tempting one
hahaha


adi,
novel?
i lantik u jadi my editor
hahaha


Pala.Maldini,
bajet kena besar
sbb guna kapal terbang
hehehe

NUke_Rude said...

hahha.. ade pun sambungan.

lagi ray.. sambung lagi.

edzlin007 said...

alahai...kasihannya...
tapi kalau dia tak elakkan diri tak buat silap kut.

omgpetch said...

u shud make a novel out of this crew life story u know ray!