Thursday, April 8, 2010

Blogger Designer Template : Terbaru (In Draft)



Blogger sekarang sedang draft aplikasi baru utk mempermudahkan blogger utk design blog masing-masing dengan sangat mudah. Blogger dah maju !!!! (Tepuk2)

Tak sia-sia loyal dengan Blogspot nieh ! Tapi still in draft sebelum ia betul2 diperkenalkan pada semua.





Dengan aplikasi terbaru ni, xpayah nak susah2 godek html code utk memiliki layout blogger yang sensasi !

Biasanya bila kita pakai HTML code utk layout blog, bila nak tukar selera layout, kita akan ilang data seperti external link etc pastu meroyan mcm ibu hilang anak.  Tapi dengan Blogger Template Designer ni, xperlu bimbang...data tersebut tetap ada tidak diusik.



Sebelum nak pot pet pasal menda ni...ray kenalah try test tengok dulu. So, last week ...ray pun cubalah aplikasi ni !



 


Ada 15 design template yang boleh kita pilih. Highly-customizable templates yang direka khas. Dibahagikan kepada 4 kategori mudah seperti : Simple, Picture Window, Awesome Inc, and Watermark.



One-, two-, and three-column layouts for each template, bersama kawalan sepenuhnya bagi saiz dan susunan column tersebut. Nak blog tiga tiang...dua setengah tiang...PILIH & KLIK SAJORKKK!



Beratus-ratus gambar background yang boleh kita pilih. Suker ! Suker ! Suker !




Verdict : memang senang gila babas...bebudak pun boleh buat !



Ada beratus-ratus design background yg boleh kita pilih. Kalau tak suka jugak....pakai background menggunakan kaler2 yg ada pun boleh.

Encik Ray...mcm mana nak cuba blog in draft - Template design ni u ols?

Jawapannya kena log in Blogger korang tu kat sini: http://draft.blogger.com

Bila dah log in ...carik menda ni




Lepas tu keluar menda ni...ho ho ho. Setiap perubahan dibuat boleh terus diview kat bawah dan payah susah2 nak tgk kat tempat lain.




Apa lagi...lepas tu...start la godek2 sampai lebam !!!

Yang best nye lagi...warna2, font semua yg lain boleh diubah dengan klik ADVANCED disebelah kiri korang kat page diatas.

Kalo korang perasan, blog ray telah pun berubah. Dulu Ray pakai HTML code utk layout tapi sekarang tak lagi. Setiap kali nak ubah font....bagai nak rak godok HTML yang memeningkan kepala hotakku iteww.

Encik Ray....berubah ker tapi kenapa mcm sama je? Propah ke?

Sebenarnya ray dah ubah totally layout blog ni, cuma ray kekalkan warna kelabu dan hitam menggunakan Blogger Template Designer nieh. Meaning skrg Ray xyah godek HTML code setiap kali nak ubah sesuatu. Data tak hilang dan perubahan boleh dibuat dengan beberapa klik saja. Bila x berkenan apa yg ditukar...dengan mudah boleh tukar semula.


Tujuan Ray buat penerangan ni sbb ada  orang bertanya. Ala2 nak menjawab tu..share2 la sekali dengan yg tak tau sekali.

Try test pakai check tengok...ok ke x! tell me what you think. Ada statement yg kata my blog now lepas diubah susun aturnya ...look weird? Ya ke mak hencik..weird ke?

WEIRD KE? lol


View youtube ni utk gambaran yg lebih jelas ya...

6 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

yup. blogger in draft ni pun allow kita utk type dgn macam2 font style. strikethrough la, etc.

tak sama cam blogger biasa.

:)

[r][a][y] eusouff said...

Wah..Gedeban (advance) encik nuke...
tahniah2

Tirana said...

sy pkai WP skrg. rasa mcm nk tukar pakai blogspot je!

|i∂m¤čur∂| said...

wah...best ni,
tapi, nnt2 jelah try..eheheh ^^

edzlin007 said...

wahhh baru tau ada

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

dengan ada blogdraft lebih mudah dan best... :-)