Monday, April 12, 2010

Arisan Mak Dia


Term Arisan digunapakai sebagai aktiviti bulanan (social gathering) bersama rakan rapat atau saudara mara. Bukan saja berkumpul, biasanya mereka juga akan mengumpul sejumlah wang dan akhirnya duit terkumpul tersebut dijadikan sebagai lucky draw utk mereka yg join. Mereka juga akan secara bergilir-gilir menjadi tuan rumah bagi mengendalikan aktiviti sosial bulanan tersebut.



Biasanya Arisan  adalah aktiviti sosial dikalangan golongan tertentu seperti mereka yg tinggal dibandar, bergaji besar dan berpangkat. Kaum wanita seperti isteri kpd all the Datuk's, Tan Sri's etc paling ideal dikaitkan dengan term Arisan. 

Tapi term tersebut hanya biasa kendengaran di Indonesia dan bukannya Malaysia. Aktiviti tersebut ada di negara kita cuma tiada panggilan tertentu diberikan.




Ray : Siapa tu beb?

Rakan : Arisan mak dia !

Ray : Wah ! kelas mak dia ada arisan jugak ke?

Rakan : Aiyooo..mak dia kan dutches....Kamelia Toilet Bowls.

Ray : Kamelia ?

Rakan : Datin Kamariah Bt Hj Senut

Ray : Tang mana datang nama toilet bowls tu?

Rakan : Dari mulut la ray uiiii....mulut mcm lobang jamban! kehlass nama tu...mcm nama awek Prince Charles...kekeke



Dari perbualan diatas, arisan digunapakai sebagai bagi mengantikan perkataan kawan baik, circle of friends, kaum kerabat etc

Arisan mak dia.....kawan mak dia.....circle of friends mak dia, kaum kerabat mak dia.


Ray : Zam..mana nizar? x dtg ke arini?

Zam : Sibuk ngn arisan dia.

Ray : Apakah?


Jelas sekali, ray bukan terdiri daripada golongan elit yang disebutkan di atas. lol. Tapi aktiviti sosial bulanan tersebut amat dekat dengan ray kerana ianya kerap diadakan dari masa ke semasa cuma dengan cara yg agak berbeza. Tiada lucky draw, cuma organise masa utk rakan-rakan rapat berkumpul.

Masa tersebut sangat berharga bagi ray. Punyalah dapat merelease tension dari kerja harian. All we do is talk about life, merepek and having FUN. No mengumpat, No mengeji, No mengungkit menda2 yg tiada kesudahannya.

So called Arisan Ray ini ialah rakan-rakan rapat Ray yang ray kenal sangat lama - 24 tahun yg lalu? lol
Baik sgt dan xpernah bergaduh langsung ke ray?

Ok here's the thing. To me, true friends ialah kawan yang boleh terima kita seadanya. Tapi...pada masa yg sama kita kena terima mereka seadanya juga. Gaduh tetap gaduh tapi we quickly berdamai as we know that to fight bagai nak rak pun takkan ke mana. Friendship over 24 years is too valuable for us to just let go over small matters. Most of my friends are sebaya or around same age, kalau kita ada isu , we talk about it and learn to let go. Pada masa yg sama, if one of us in trouble.....ramai2 dtg menghiburkan atau membantu. Berkawan masa susah & senang.

I am lucky to have my own arisan...hehehe. Damn Lucky! 


Korang ada arisan korang? Arisan FB tak dikira ya....

8 mulut cakap2 belakang:

cik miza bob said...

tengok cite sekar(endon kat prima) baru tahu ade arisan... tapi igt kan kot macam main kutu kalo kat malaysia ni.. rupenye bukan ek. hehe..

Farazila said...

1st tyme dgrr

♥Syamelia♥ said...

same as cik miza,
i dgr term arisan masa i tgk sekar zaman dolu2...
didn't know what it was then...
x sangka, u brought this up...

kalu kita get 2gether, tgk gLee, boleh kira arisan gak x? lol

iyllienaz said...

haha..xpernah tau pasal word tu..but of course masing2 ada kawan2 yg time susah, akan datang utk menceriakan..kadang2 kita xrealize pon..

edzlin007 said...

oooh...itu rupanya makna arisan... tak tau sebelum ini.

i'm shin... i'm inesen said...

seriously.. x sedap di sebut dan di dengar perkataan ARISAN tu.. huhu..

Nazz@Purple said...

Arisan?..bru tau la..

Shafi said...

ya la ..baru tau
sebelum ni pnah dgr tp x paham
tq ray