Monday, February 8, 2010

Muka Depan Buku

Pepatah famous inggeris 'Don't judge the book by it's cover'. Rasanya semua tahu apa maksudnya. Tapi acapkali ianya dijadikan sebagai alasan.

"Orang kata you ni sombong!" kata wartawan ni. "Maybe muka I nampak sombong...tapi sebenarnya I baikkkk hati...orang yang tak kenal I... mesti ingat I sombong" jawab artis ini.



Rasanya pepatah ni is OUT DATED. Alasan lapuk. First impression is important. Dah namanya nak jadi artis, kenalah take that point into consideration. Bukan ke artis kena belajar PR and grooming? maksud grooming tu bukan setakat tepek make up kat muka cover jerawat je kan?

Kalau dah terang2 perangai buruk, masih layakkah alasan atau quotes tersebut dijadikan alasan? I don't normally judge people that quickly....sebab bila kita berkawan...baik buruk seseorang kita kenalah terima. Tapi tahap penerimaan juga ada batasnya. Jangan pijak kepala la. I have a few friends yang perangai yg x berapa nak berkenan tapi as long as being that way tak ganggu orang..lantak la kan? It has been 15 years, we can still get along well. He knows my limits and I know his. Mutual understanding. Make an effort.



Pernah dengar peserta Britain's Got Talent yang bernama Susan Boyle? Suaranya sedap tapi muka kurenggg la sikit. Itu dulu. Sekarang dia dah berubah dah sikit semenjak bergelar artis. Talentnya terlalu besar utk diketepikan. Jika muka kita buruk, pastikan kita kena ada sesuatu yg dapat to prove others wrong. Ni nak cakap pasal "Don't judge me"...pastu perangai pun mcm haram....camna nak yakin?

Muka depan buku tak cantek. Boleh jual ke? Publisher sekarang pun dah bijak. Nak ke dengan sengaja burukkan cover depan buku yg nak dijual? I nak buat buku, content baik punya...tapi I nak cover dia mcm cipam. Letak la muka pompuan sembam kat depan muka buku tu dan pekik satu dunia...contentnya menarik. Adoiyaiiii. Dah masuk tahun 2010 ya. Tahun 1927 boleh la.

Ok la...katakan la muka kita tak cantik. Segan dengan muka sendiri. nak tengok cermin pun malu. Kentut sendiri pun malu nak keluar. Muka tak cantik mesti boleh senyum kan? Perlu ke buat muka kekwat kalo muka dah tak cantik. Ok la...katakan la gigi korang tak cantek....so senyum la tanpa tunjuk gigi...boleh kan? LOL. Pendek kata kita kena tahu produk sendiri. Keluarkan la pesona tu lebih sikit barulah kena caranya.

Pepatah ini lebih sesuai bila ....in reverse order. Muka depan makkk aiii meletop ! isinya adoiyaiii azab. Atau muka cantek tapi perangai mcm haram. Haaaa...kes yang ni barulah boleh pakai pepatah tu.

Yang anehnya, mereka yang sering menggunakan pepatah ini sebagai alasan, melakukan perkara yang sama. Bila terkena pada batang hidung sendiri, keluarlah alasan tersebut tapi pada masa yg sama, pong pang pong pang ...sedangkan dia sendiri membuat penilaian berdasarkan luaran orang lain. Kenal pun tidak, al kononnya luar dalam kita diketahuinya.


Orang mcm ni....cover bukunya TEBAL mcm muka dia jugak. Susah nak get it. For whatever reasons tetap mcm tu. Cover buku tebal sebab nak menutup ( nak cover) isinya yang busuk lagi keji. Itu makna sebenar COVER baginya.


Don't cover a book with a plastic wrapping when the content is lousy.


...



3 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

warghh ...kira org yg tatau malu tu tebal betol yek cover "buku" dia.hahaha..nice entry, ray;)

ai@reel said...

pasal susan boyle.....memang kagum betul...masa auditon memang x nampak talent pun but bila buka suara....pergh.....tergangga mulut ni...

edzlin007 said...

waaaaaaaa ini patut publish dlm newspaper baru betul. hehe kasi org macam itu yang baca.

apapun, saya suka susan boyle. itu mmg ikut pepatah buku itu