Monday, February 15, 2010

Kisah Pak Pandir


Kisah 1

Kisah Pak Pandir berjumpa dengan suspected tahi. Dari jauh telah diagak olehnya. Rupanya mcm tahi. Adakah tahi yg benar ? Rupa dah macam tahi....tapi .....Pak Pandir masih ragu-ragu.

"Ehhh mcm tahi laaa" kata Pak Pandir.

Kerana tersangat nak tau, Pak Pandir yg curious....menyentuh lalu merasanya.

"Ya la ! memang Tahi" kata Pandir.

Bengong punya Pak Pandir.


Ya. Memang bodoh. Ya. Memang menjijikan. Never ever korang akan bertindak seperti Pak Pandir bukan?

Tapi hakikatnya, ianya sering dilakukan. Dah tahu merempit tu bahaya...buat jugak dan bermacam perkara yg kita tahu xelok tapi nak buat jugak.




Beberapa lagi kisah Pak Pandir yg kita gelak tapi penuh dengan sindiran.

Kisah 2

Kerani : Tuan, ini faks dari Pak Pandir..
Pengurus : Macam mana awak tahu? Tak ada nama dia pun
Kerani : Di faks ini ada setem.....

Bila sekali kita buat benda pelik, sampai mati orang akan ingat. Bila lain kali ada benda pelik lagi berlaku...confirm kita suspek utama. Orang sekeliling yg kuat meLABEL. So, jgn buat benda pelik mcm create akaun FB palsu. Apa? ada sebab tertentu melakukannya? Ya...harus diingat orang juga ada sebab utk berfikir yg anda pelik.


Kisah 3

Pak Pandir mahu pastikan segala kerjanya dilakukan dengan baik. Jadi setelah membuat fotokopi untuk dokumen-dokumen itu, dia selalu membandingkan salinan itu dengan salinan yang asal. Takut kalau-kalau terdapat salah ejaan...

Kita nak tunjuk semua orang yg kita bersunguh2 buat kerja, tapi apa yg dibuat memperbodohkan diri sendiri. Xpayah nak menunjuk2 yg tak kena pada tempatnya. Don't over do things.




Kisah 4

Pak Pandir ingin membeli tv warna. Dia pun ke kedai..

Pak Pandir : Awak ada jual tv warna?
Penjual : Ada.
Pak Pandir : Kasi saya tv warna hijau......

Kadang kala, kita pikir kita tahu apa yg kita nak tapi sebenarnya tidak. lol


Kisah 5

Pak Pandir yang bekerja di sebuah kilang sebagai pengawal keselamatan berjumpa dengan manager minta cuti ...
"Tuan saya mahu minta cuti seminggu balik kampung, ada urusan keluarga. Bolehkah?

Jawab manager : "Cuti seminggu ...oklah, saya bagi cuti seminggu.

Selepas 14 hari, baru Pak Pandir balik bertugas.

Tanya si manager : "Kenapa dua minggu cuti?"

Jawab Pak Pandir : "Saya minta seminggu cuti. Tuan bagi seminggu cuti. Jadi dua minggulah ..


Memandai2 buat kesimpulan sendiri.


Lima kisah Pak Pandir utk direnung bersama.

Ya...murid2...apa yg kita telah belajar hari ini?


Info :
Pak Pandir merupakan salah satu bentuk Sastera Rakyat Melayu . Ia merujuk kepada seorang lelaki yang bernama Pak Pandir yang mempunyai sifat yang lurus bendul. Dia mempunyai seorang isteri yang terpaksa menahan segala perbuatan bendulnya.

11 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

kisah pak pandir yg semakin org lupa pengajarannya.thanks for sharing ray!

hepi Chinese new year..holiday.haha

queenlyana said...

penuh pengajaran ~ selalunya kita terlepas pandang. nice entry ray..!

NUke_Rude said...

yeah. dlu2 aku terpikir gak knapa cite pak pandir ni ngarut2 je. but then aku sedar yg ianya ada maksud yg tersendiri.. dan sarkastik. haha

omgpetch said...

nice. penuh dgn isi tersirat. hidden meaning. implicit meaning. subtext kuat. mana dpt ni? haha

mmg org kita masih lg mcm tu kan? aiiih

[r][a][y] eusouff said...

Faizal...
yup semakin lupa dan buat2 lupa..


queenlyana...
thnks.


Nuke...
same here. pak pandir ni femes kan?

omgpetch...
lawak2 pak pandir ni dah biasa kita dengar...

subtext tu ORI. lol

edzlin007 said...

wuu best baca. sebagai peringatan dan pengajaran.

kartun tu pak pandir hensem pula. selalunya disogok wajahnya biasa dan berkedut

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
ensem ek?
lol

zanetti_be said...

heheh.suka baca kisah 4 tue. ada lak tanya nak warna ape kan.terpk gak mcm mana ek kalo tgk tv seme warna hjau je, biru je ke.

katakukata said...

alarming short stories indeed but yet penuh dgn values ^_^
nice..!!

omgpetch said...

itulah. yg klasiknye penah dgr la. yg garapan moden ni baru dgr, kelakar. haha

Anonymous said...

good day ppl. I'm actually into shoes and I was digging as far as something that exact brand. The prices for the velcros are all over 220 pounds everwhere. But finally I found this location selling them for half price. I in reality love these [url=http://www.shoesempire.com]prada sneakers[/url]. I will probably purchase those. what do you think?