Tuesday, March 2, 2010

Add Maths



Learning Add Maths to me is like stuffing bad food through my throat. At that time, I never quite get it. What's the whole point of learning add maths? What's the purpose? Remembering all the formulas for what? All I need to know is the basics. Why should I learn add maths?



You learned how to count, so that you can count sheeps. You learned how to add, so that you can add. You learned about RM so that you can buy junk food like Kam Kam or coklat Dendang at the nearest kedai runcit near you. You memorize 'sifir' because it will helps you to do maths quickly rather than starting to count thus wasting your time during exams. Imagine multiplying without having to hafal the sifir. LOL.


I have my own reasons why add maths is not my thing. More like an excuse really. LOL. Do you remember the thick add maths book that we used to carry around? Kind of 'a show off' material to everyone that you're learning add maths. "Hey look at me...look at me...I am smart because I am learning add maths".



That is also the exact book used to smack my head whenever I fail to answer maths right. That's what happen if you have your own sister as your maths tutor. I was 8 years old back then. She was in secondary school - form 4 (just got her add maths book). I pretty sure that my mom forced her to teach me maths. That means, bukan nak ajar adeknya dengan ikhlas la nieh...hahaha. Imagine having that thick book smacked on your head. Tak berdengung kepala hotakku ini. I hate that book ever since.

During form 4, for a start I kind of like add maths. Kind of excited to challenge myself. I like it, simply because I have a patient teacher who used to explain countless time whenever I don't quite get it. Few months later, I have a different teacher. "Mr Lam...x faham !!" and he replied "Ini senang saja" and start writing on the blackboard non stop without pausing. He will end up by saying "SIAPPPPPP!!" and move on.

Obviously cikgu ni syok sendiri. He should not teach but he should work in accounts department or Bursa Saham ke hape ke.


Add Math Bloopers


After a while, I started to lost track. More and more formulas to remember. More and more problems. It's like having a huge rock on my head. A HUGE ROCK. Tuition is not an option for me at that time. So, I started to look for a clever friend to help me out. But, how much help can you get from a clever friend? I used to spend hours just to figured it out when doing my add maths homework. At times, I ended up coming to school early and copy it frm a friend. Since then, my add maths markahnya dari 70% jadi 35% and kadang2 as low as 10%. Bursa Saham jatuh mendadak. Yeah...blame it on my teacher!

The mistake I did was to give up on add maths and ignoring it. Recently I shared my experience with nephew who is currently in form 4. I told her, never to give up and don't ignore your problems. Don't be embarrassed and get some help. Luckily she has a father who is an expert in add maths.

Having said all that, my conclusion....learning would be easier if you have someone who can help you. Teachers should find ways to make it interesting. Encouragement and motivation are an important element in teaching. Smacking someone won't help....but when attitude is a problem..pls do so.

If one day...you have a kid who happens to lost interest in learning.....pls libatkan diri. Jangan asyik jerit kat anak suruh belajar je tanpa consider pendekatan lain.

Siapa pandai add maths sila beri petua utk di kongsi bersama. Share la ...jangan KEMUT. Yang xpandai pown sila lah juga share kenapa korang jadi tak minat dan xpandai add maths. Sharing is caring....



....

19 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

walaweh.. all of the sudden, kuar pulak topik add maths.

aku pun camtu gak bro.

Faham bab Pembezaan tu cuma 3 hari sebelum SPM je. Huhu. Nasib baik sempat faham!

tingkap said...

i used to be the best student in add math before...
what did i do is that.... 50% practise... 40% understand.... 10% remember....
mind is like parachute....it can only be used if it is open...

i love maths better than any other thing actually...
but now i am doing something that is so different frm maths... pity mee..
kind like miss maths sooo much...
but what can i say, it can be only my favorite subject...but how far can i be in maths??...end up being a lecturer??...ohh please..

[r][a][y] eusouff said...

Nuke...

kan?
belajar dari pengalaman tak semestinya belajar dari mereka yg pandai je...kena belajar dari mereka2 yg x minat add maths jgk kerana ianya dpt mengelakkan dari kesilapan sama (common mistakes) berulang...

post ini dedicated to my nephew actually...hehehe

sudeyhhhh...hang pandai add maths kan?
hehehe


Tingkap...
thnks for the comment.
im will ensure my nephew akan baca your comment ni

common kan?
minat benda lain tp end up buat menda lain in life.

MissNera said...

ray,
dulu saya juga ambil add math.. memang tak pernah lulus sebab cikgu mengajar macam mr lam itu. dia ingat kita ni student u. bila kita tanya lagi dia suruh kita tengok contoh kat depan! oh, ini bukan sejarah!

masa exam spm, hafal sahaja formula dan guna di tempat yang betul. mungkin nasib, lulus!

[r][a][y] eusouff said...

Neera...

mmg byk cikgu yg mcm tu...
dorang malas nak buat keja lebeh

mangsanya pelajar

pelajar kena cari jalan sendiri
kalo dah cikgu mcm tu

skrg ni
darjah 1 pun dah tuisyen dah

Anonymous said...

hmm i'm proud (wah proud gitu) to say that I TOTALLY HATE MATHS.. EVERSINCE I'M IN PRIMARY 1 okay..

i just hate to see numbers laa lagi2 bila nak naik sekolah menengah.. ada algebra laa.. mcm2.. entah kenapa mcm mmg tkda interest in maths.. mungkin jgak sebab i'm kinda slow, susah nak faham..and some other reasons i taktau..

but luckily laa i can handle money eh.. hehee..

and ohhhh, i only pass my maths ONCE.. i repeat ONCE in my life.. (if im not wrong laa) so farrrr, tak pernah pass pon.. thats make me did badly for my O'levels sampai susah nak get the good course.. cause in singapore ENGLISH AND MATHS is the MOST IMPORTANT subject..

- Lina RD

Anonymous said...

and ohhhhhh..
i don't take add maths..
tapi ada choice whether to take or not..

tapi what i know, maths nie nak kena ada minat laa.. understand it and practice.. yeah i jealous tgk org pandai maths.. buat maths mcm tulis essay jerr..

- Lina RD

omgpetch said...

i NEVER liked addmaths. not until now. addmaths to me is just menyusahkan and so sooo leceh. why bother learning and finding what the value of x? haha. ye, saya mmg tak suke addmaths.

when i was in form 4 and form 5, imagine la, 2 years of addmaths, how many ujian bulanan and peperiksaan have i gone thru kan? but still, believe it or not, for addmaths, i got the same mark for the freaking 2 years! how much? 8%! yeap 8% out of 100& for two continuous years! haha sgt bodoh kan? but, amazingly, for SPM dari memanjang dpt 8% je which is 9G (of couorse), i got C6! that is GOOD ENOUGH for me tho. haha. lompat berape gre tu, lompat 9G, 8E, and 7D! cool. haha.

tht time, the one who helped me a lot on this was my good friend who is just brilliant with finding the value of x. haha. i studied addmaths for only 2 hours before the paper, and it is equivalent to study the same subject for two freaking years! so what i'm trying to say is actually, friends help a lot in addmaths. and maybe the addmath teachers just dont know how to teach the subject. maybe?? indeed, they are very good in the subject. but can they teach other people and explain to the students the easiest way so tht students can understand? nope, i dont think so.

**panjangnye. haha dah mcm blof sdiri la plak. sorry ray! mmg excited topik2 mcm ni. haha

FaizalSulaiman said...

warghh just like u la ray.masa form 4 minat gila add math.even kalau exam, my add math tinggi lagi dari modern math (ke aku sorang sebut math moden?)hahaha. tp bila masuk form 5, dah haru biru. oh oo topik "kebarangkalian" paling dibenci. taksuka tol topik tu.

nice post weh!

Farazila said...

masa form 4 lilo pon amek add maths
test yg pertama lilo dpt telur ayam..tesy yang ke-2 br ade imporvement itupon setelah dapat kelas tambahan..

tp..lilo lebih suka math biasa dari add math..hihihi

iamsabahgirl said...

sy pun dlu minat add maths gak..mmg terer la..tp tak penah terpikir lak nak major in maths..sy suka benda lain..tp skrg ni amik kos maths..nasib la dlu minat gak maths..huhuhu..tension sgt..

edzlin007 said...

add maths saya pun cukup2 lulus kredit sahaja. sebab sekolah saya hanya ada seorang add maths teacher. dan cikgu tu bersalin 2 tahun berturut2. so bayangkanlah...berapa bulan je kami belajar dgn nya. LOL.

queenlyana said...

Buku Add Math just to show off ? - that's soooo true la bro...!! HAHAHA. I selalu rasa bangga kilik buku add math ke hulu ke hilir macam best student of the year ja punya perangai. Realitinya.. Itu lah benda paling 'sucks' kot zaman belajar dulu. End up before exam add maths SPM air nangis bergelen-gelen sebab takut nak jawab. Markah pun lepas-lepas pagar je.

Now I'm doin' MBA and again terpaksa jumpa all those things walaupun dalam small portion tapi OMG rimasnya kehidupan dgn add maths neh. Hihihihi

ExBanker said...

Akak pulak ambik addmaths sebab tak nak ambik agama...coz i don't like menghafal..nasib baik tak ambik sebab semua murid kat sekolah SPM dpt A1 or A2 for agama...kalau akak ambik mesti pecah record...sorang je yg tak dapat A1/A2 (tahun 80'an)

Cikgu addmaths mmg cam tu gaknya...cikgu akak masa tu..jln cam robot..tulis formula..start dari kiri sampai hujung papan hitam tu..sebaris je..ikut kepala dia je!!!

Apa2pun..jgan kesal kalau kita tak pandai addmaths..maybe benda tu tak penting dlm kehidupan kita ni...

hyunni said...

huk! add math.. baru 3 bulan be;ajar dh kantoi kepala lentok ats meja.. even kitorg dpt cikgu plg bgus in add math pun still lumpy lg nk bljar mende nih.. hash.. mggu dpn exm seh..

Wawa said...

i pun ekceli big fan of math actually (wahhh, gituuhhh, haha) tp masa form 4 & form 5 tu dpt la plak cikgu add math yang buat i sakit jantung, sama la ngan u... bursa saham jatuh gile.. tak pernah nye lulus add math ku. huhu. dan bila dah mula lost track, like u, i just decided to give up :( bila fikir2 balik mmg menyesal giler.. tapi nasi dh jd bubur mekdi kannn.. xde maknanya lg.

Amir Hazwan said...

nak pandai add maths kena banyak praktis. lama2 pandai la.. and kena pandai cari kawan yang pandai add maths jugak.
tapi kesusahan add maths is nothing kot compared to kesusahan maths for IB diploma which i'd done 3 years ago. padahal bukan nak buat course maths pun tp kena ambik gak maths, like urghh!

q i y u said...

salam...
foe me math is superb sbb skang nga stady n amek kos math komp.so,sy takkan end up dgn jd lecture.sbb skang nie math bole bwk kite masuk sume bidang.nk jd engineer kne taw math..so,like my lecturer owez said,math i da king of science.even,mse dulu2 kt skola owex dpt credt foe add math.tp skang,mmg sgt suke math.n mmg rugi sape yg ta suke math.huhu

Ain said...

Hahah , tetiba jmpa blog ni masa Search keyword " Addmath ''.

Ok nk gtaw, sy benci gila subjek Addmath ni sbb tak fham knapa sy perlu bljr subjek ni even sy aliran Sains tak bermakna sy nk jd engineer or doctor :/

So kesannya,sy selalu fail dlm exam sbb tak minat. It's more like,saya dah give-up utk subjek Addmath :'(