Thursday, October 29, 2009

Persediaan Menyambut Tetamu Konservatif

Apakah bentuk persediaan yg perlu diadakan bagi menyambut kunjungan saudara yg konservatif ?

Hujung minggu ini, apartment ray akan dikunjungi oleh pasangan suami isteri yg konservatif. Kunjungan ini adalah salah satu transit mereka sementara menunggu utk ke Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya disebelah malam. Mereka bakal menunaikan haji.

[ Tiba2 teringat lagu - Bulan haji...telah tiba lagi...menunaikan ibadah...panggilan Baitullah and so on ]

Bila ada tetamu datang berkunjung beberapa persediaan bagi memastikan keselesaan hendaklah dilakukan. Standard la tu kan. Macam tak biasa. Tapi kali ini agak berbeza....kerana tetamunya adalah orang sangat konservatif. Yang paling pedih...mereka akan cakap LEPAS.

Sebelum menerima kunjungan mereka, ada beberapa perkara yg perlu korang lakukan.

1- Menyimpan kesemua DVD yg ratingnya 18SX.

Takut plak ada yg terperanjat tgk cover dvd cerita Hollywood yg kebiasaannya sexy mexy.
DVD seperti filem dibawah is OK.





Wednesday, October 28, 2009

Crew Life 19 : Basic Courtesy Techniques


I'm not sure how well acquainted you are with Lat's Cartoons. If you are, then what I about to show you will quickly bring out that smile in you when you see various scenes. It's about things that cabin crew should NOT do while on duty.


You have never seen this published anywhere unless you are one of Singapore Airlines crew. Singapore Airlines Inflight tranning Department have taken different approach by publishing a booklet to their crew to improve their inflight services few years back.


When talking to passangers, take care that your comments do not sound over-fimiliar or insinuating. Hahahaha! Kalau relate kat Malaysian Scene...."Cik Ajibah....banyak shopping....buat business masyuk kan? Ingat la sikit weiii..cik ajibah is not your best friend.

Rentetan : Harga Telo Turun 2 sen

....


Ini adalah kategori terbaru utk blog ray. Rentetan ialah ruang baru berkaitan dengan isu semasa dan kemudiannya dikaitankan dengan kita, dengan harapan agar kita sentiasa ada 'awareness' tentang apa yg berlaku disekeliling kita. Ya la kan...sambil membaca blog merepek...ada juga diselitkan info semasa. Sebelum tu, terimalah senyuman manis daripada Ms Phuket utk semua.



Amacam? Taste ? manis tak senyuman Miss Phuket tu? Manis kan? kan? kan? Manis kepala hotak korang la.....itu bukan manis namanya. Kalau nak tau inilah namanya buat muka KETAT ....sebab tak boleh senyum terlebey, kalo terlebey pasti semua line kedut akan timbul. Muka ketat ibarat muka disuntik BOTOX.


Senyuman telah diberikan sebagai pembuka selera dan seterusnya moving on utk intisari blog utama.



Beberapa minggu lepas, tgh duk berborak merepek dengan kawan2, tetiba je Rajan - indian friend of mine bersuara dengan satu topik yg langsung takde kena mengena.....membantut nafsuku bercerita.



"Abang Ray....abang ray...abang ray....harga telo dah turun lebih kurang 2 sen sebijik"

"huh???"

"Yesss !! harga telo turun ke 26 sen skrg !!!" tambahnya lagi.

"Telo ASIN kau lah yg turun 26sen" carut ray pada rajan yg suka menukar topik...serba sedikit mengganggu emosi ku waktu dan ketika itu. Masa tu mmg rasa nak baling je bola ke muka rajan tu..



Mana tak terganggu...punyalah rancak berborak hal "GOSSIP" tetiba plak diselitkan dengan topik harga telur yg telah turun harganya. POTONG STIM betul la. ishhh...pantang betul ray pada org yg suka menyelit2 ni. As if I care laaaa...Why la suddenly susan nak bgtau kat ray menda ni semua? Why me?

Maybe kat my muka ni terpalit logo antara penggemar telo ayam sehingga someone need to highlight THAT to me ??

Or ada ke cop mohor ke kat dahi ni ha....bertulis bapak ayam yg mewajibkan ray mengetahui harga telo ayam dipasaran?

Or adakah ray ni muka peniaga kueh bahulu yg berjaya yg bakal memborong telo ayam setiap pagi?

What did he expect me to say ?? "Yey ! telo ayam harga dah TURUN"??? Let's celebrate?? LOL

Curious jugak nak tau...what makes Rajan so excited about penurunan harga telo ayam tu kan. Why so sudden, he brought up that matter. Dalam banyak2 isu...telo ayam jadi pilihan...why? why? why?

Sepanjang ray makan telo ayam ni...honestly ray tak amik pot pun harga telo naik ke...turun ke....gred telo pun ray tak amik pot. Ask me again ....berapa harga telo gred A, gred B, gred C...confirm I don't have the answer.


Last two days, decided to buy few telo ayam kat kedai runcit bwh apartment ray ni. Out of nowhere, tetiba je ...ketika mengutip dan mengira telo ayam tersebut terFLASH back statement Rajan tentang penurunan harga telo ayam tu. Selama ni, ray beli 10 bijik terus tak terpikir plak soal gred dan berapa harga setiap bijik...hahaha

Harga telo turun 2 sen is a big deal to some people. Terutamanya pada peniaga yg menggunakan telo ayam as bahan niaga. Pada yg berjimat cermat...dan juga pada kaum ibu yg mengawal bajet dapur konpem lebih perihatin tentang isu harga ni. If you are one of those people yg tak pernah amik pot tentang naik turun harga barang...I guess that you fall under kategori yang bernasib baik or dalam erti kata lain hidup senang. Biasa la kan....selagi tak menyusahkan selagi tu lah buat dekkk je.

Walaupun Rajan telah di carutkan...but still .....point taken. LOL.

My point is, kita kenalah amik tahu tentang naik turun harga barang mcm ni. Kalau harga MCD lunch set hafal plak korang kan? Bukan saja, harga telo je...semua info berkaitan hak pengguna haruslah kita ketahui. Jangan jadi BIMBO bab2 harga barang2 ya.

Rentetan dari kesengalan Rajan buat statement yg harga telo ayam turun 2 sen, telah membuka mindaku ini agar lebih perihatin tentang harga barang2 kawalan ni...rentetan dari itu juga membuatkan ray lebih bijak membeli telo ayam sambil meneliti gred telo tersebut. Sebelum ray merentet dengan lebih lanjut baik ray hentikan dulu rentetan pd kali ini. SEKIAN.



Nota Info : "Menurut kenyataan Persekutuan Persatuan-persatuan Penternak Malaysia, harga telur gred AA akan dijual pada harga 24.5 sen berbanding 26.5 sen pada masa ini, gred A 24 sen (26 sen), gred B 23 sen (25 sen), gred C 22 sen (24 sen), gred D 21 sen (23 sen) dan gred E 20 sen (22 sen)"




Nota peha :

Oh ya....setelah blog ray, Ikhares, Megat masuk KOSMO, kini tiba giliran blog kroni Ajami Hashim pula menghiasi ruang tamu blogger Kosmo - Infiniti.


Tahniah Encik Ajami !! Blog hang memang baekkk punyer !!



[ Klik pautan utk membaca artikel ]




dah mcm alien plak ray tgk ajami dlm gambar nieh...huhuhu.


...


Saturday, October 24, 2009

I'm Sick of being Sick

....


Dalam sehari berapa kali korang basuh tangan?

Apa pula yg tangan korang sentuh? pegang tombol pintu toilet, escalator, menyeluk tangan ke dalam bahagian dalam, dan bermacam2 lagi tempat2 yg hanya korang sendiri je maha mengetahui.

Berapa kali pulak tangan korang menyentuh muka, mengorek hidung, menyentuh makanan, jari masuk ke mulut? Inilah puncanya penyakit seperti selsema merebak. Kuman berada dimana2.

Dari kecik lagi ada beberapa penyakit yg paling menyiksakan bagi ray. Pertama, sakit gigi....bila sakit gigi apa kerja pun xleh buat...diikuti dengan sakit perut cirit birit....sakit ni melemahkan badan. Alhamdulillah sakit gigi dah xde lagi skrg cuma cirit birit sebulan sekali kot and on off selsema or sakit tekak.




Yesterday, rasa mcm ada tanda2 nak kena flu.... Then Ray ke shopping mall and tah kenapa duk memerhatikan where my tangan have been and how many times did I washed my hand. Bila dalam keadaan sedar, I was being very careful where I touched etc.

I went to the toilet...touched the door knob.....then basuh tangan...lap kering2 and then I used paper towel to open the toilet door knob bila keluar. Gitulahhh !!

Tah kenapa tetiba timbul plak kesedaran menjaga kebersihan tangan sendiri. Kerana rasa mcm nak sakit kot.

And today...I am not feeling well. Hidung tersumbat and ada fever sikit.

Kenapa bila dah nak sakit baru nak ada kesedaran?



...


Friday, October 23, 2009

Lawak Sengal Lagi.....

...


Selepas melayan kerenah penumpang dalam kapal terbang, diwaktu lapang ketika penumpang tidur...dan kerja telah disiapkan, crew2 akan dilanda kebosanan.

Tat kala kebosanan inilah, mereka akan bercerita, bergossip dan berkongsi lawak sengal. Berikut adalah antara lawak sengal dari beratus2 lawak yg pernah ray dengar.


Lawak 1

Ada 2 ekor lalat pegi makan tahi. Mereka terdiri drpd mak lalat dn anak lalat. Yang mak namanya Mak Lat dan anaknya nama plak Nak Lat. Tiba2, Nak lat bertanya...




Nak lat: Mak, nape ya kita kena makan tahi hari2??

Mak lat: Hisy!!!, jgn cakap benda kotor depan rezeki..




Lawak 2

Seorang peramugari menyambut keluarga cina menaiki kapal terbang. Keluarga ini ada 5 orang kesemuanya.

Pada waktu lapang, peramugari pun menggunakan masa terluang utk berkenalan dengan keluarga tersebut. Maka peramugari tersebut bertanyalah kpd salah seorang dari mereka.

Atuk apa nama? Quat Ngo Rat
Mama apa nama? Quat Ley Ter
Bapa apa nama? Quat Ray Sing
Abang apa nama? Quat Ley Park
Nama kamu pulak? Quat Ken Tut!


Lawak 3

Dua orang peramugari baru , ditugaskan utk bekerjasama dalam satu pernerbangan. Mereka berasal dari Sabah. Sedang menunggu kapal terbang sampai ...mereka sempat berkenalan.


Marcia : Haloo.. sapa nama ko?



Buruk : nama saya Buruk..

Marcia : uih jgn gitu bah.. sapa??

Buruk: nama saya buruk!!

Marcia : Ada kaa.. biarlaa.. kestau jak bah.. ndk juga sa kasi malu nama ko..

Buruk : Astagaa.. buruk bah nama saya.. ko nie..

Marcia : ahh terlampau la bah.. ndakkan la nama ko buruk betul.. malu2 lagi mo kasitau

Buruk : Iya baahh.. betul la nama saya buruk

Marcia : Bah ya laa.. sa tau la nama ko buruk, tapi kestau jak bah!

Buruk : Adidihh.. nama saya Buruk bah.. bapa sa bagi nama Buruk.. jadi nama saya buruk laa..

Marcia : Jahat juga bapa ko kasi nama buruk2.. kali ko jak prasan nama ko tue ndak cantik.. ba kestau laa..

Buruk : Woinahh!! ndk paham2!!..org bilang nama saya buruk!!

(selepas lama betul suda begaduh pasal nama si Buruk..)

Marcia : Bah pliss laa.. kestau jak la nama ko, tue pun susah kaa??

Buruk : Ko nie ndk pandai paham2... Nama saya di IC, buruk.. ko mo tingu IC saya,tingu sendiri.

Marcia : (Selepas tingu IC si Buruk).. ohh.. baru saya paham.. nama ko buruk pulak!

Buruk : Kurang ajar ko sana bilang nama saya buruk.. mcm la nama ko lawa betul!!

Marcia : ????



....


Sunday, October 18, 2009

Projek Kad Raya Dafi 2009

...




Pada awal bulan Ramadhan...Dafi, Ray, Megat & Pooh telah mengadakan sesi fotografi bagi utk menghasilkan kad raya Dafi bagi membalas kad raya peminatnya.


Beberapa gambar telah diambil dan akhirnya, hanya dua gambar terpilih untuk dicetak menjadi kad raya dafi pada tahun ini. Berkonsepkan tema "Kepulangan" , menceritakan scene dimana Dafi dengan gigihnya hendak pulang ke kampung sehari sebelum Aidilfitri menjelang.


Gambar2 yg dipaparkan dalam youtube ini adalah gambar bersiri yg telah diambil semasa sesi fotografi untuk Projek Kad Raya tersebut.


Bersempena acara kemuncak "Jom Jalan Raya Bersama Dafi" secara "exclusive"nya, ianya dipaparkan menerusi tayangan slides istimewa berdasarkan projek tersebut sebagai gimmick pembukaan majlis tersebut semalam 17/10/2009.


Ia adalah cerita disebalik "Projek Kad Raya Dafi 2009".




Thursday, October 15, 2009

Yang Tak Sesuaiiiiiiiii

...


Sebelum ray mulakan sesi entry kali ni, apa kata sudi-sudikan menjamah cekodok yg tersedia. Ala... biasa2 je. Jangan segan2 ya. Ratah lah apa yg ada. Jangan habiskan ...ingat orang belakang.




Entry yg terdahulu ray pernah berbicara tentang fesyen statement. Kali ni ray nak sentuh pasal small2 thing yg kita tau tapi kadang kala berlaku dan kita pernah ternampak dan terjojol bijik mata bila melihatnya. Perkara2 yg tak sesuaiiiiii sgt2.

1- Shoulder Pad

Bagi menampakkan bahu yg tegap, shoulder pad dimasukkan ke bahagian bahu baju. Apa kata pegi tgk almari kakak ke, makcik sedara ke...cuba carik baju kurung dorang. Yang lelaki tengok saja ya...jangan korang try pakai plak.....hahaha. Rasanya mesti ada menda shoulder pad ni. Usually in pairs la kan. Takkan pakai sebelah je kut. Bahu ada dua, so pakai la dua. As for a gentleman, usually kat jacket dorang.




Nothing against shoulder pad. You will definitely look good wearing it. Masalahnya ada sesetengah minah yg bebaju transparent sehingga menampakkan shoulder pad tu. Can you image how ugly would that look? Shoulder pad suppose to be hidden and not to be revealed.

Any tukang jahit would tau all these la. Even makcik Jenab yg menjahit secara sambilan dirumah pun tau menda ni. Tak caya cuba la tanya mana2 tukang jahit yg korang kenal.

Revealing your shoulder pad, ialah ibarat pakai kain jarang and revealing your sanitary pad. Cantekk kah? Proud kah? Tak terjojol bijik mata Pak Latip tengok. LOL.


2. Undergarments.

Bermaksud kategori pakaian yg dipakai di dalam pakaian bukan di luar. Ini termasuklah seluar dalam, boxer, briefs, bra etc.

Introducing...g-string. Kiranya menda ni termasuk dalam kategori undergarments jugak la ni sbb dipakai next to skin or underneath your clothes. But lately, banyak beno...g-string yg protruding out. Especially bila duduk or menonggeng. "Hellooooo World !!! look at me Im wearing g-string !!!". Kata mukadimah to show off. [ mcm gambar yg ray jumpa kat tenet nieh ]




Pernah lepak kedai mamak, ada sorang minah ni duduk sambil menikmati roti nan. Berbaju senteng dan menampakkan g-stringnya. A girl friend of mine sitting next to me, making her statement..."Inilah pembantut seleraku".

Kelas ke tunjuk g-string di kedai mamak? Sambil makan roti nan plak tu. LOL



3. Matching colors.

Warna memainkan peranan dalam pemakaian. Warna baju atau corak banyak menentukan usia seseorang pemakai. Hijau tua . Dah nama pun TUA so, paham2 la kan. LOL. Si berkulit gelap bukan x sesuai pakai dark green but kalau boleh elakkan. Depends juga what type of dark green yg dipakai.




Warna juga kena sesuai dengan kulit. Dalam kes ni, sesiapa yg berkulit cerah sangat lah beruntung sbb kena dengan semua jenis warna. Si hitam kenalah lebih berhati2.




Pink selalu sangat jadi debat sama ada sesuai atau tidak dipakai lelaki. Tolak isu gender tu. Pink dengan si kulit gelap. Kenakah? Padankah? Ray pernah melihat seorang AFRICAN girl bergaun pink. Siap ada renda2 merah lagi. To be honest. Sakit mata ray tengok...kesian pun ada. That poor little girl. Ray akui ada yg berkulit gelap yg nampak kena pakai pink. Tapi bukan semua nya sesuai.....I guess depends pada yg berkulit gelap tu cantek ke x kut dan it's ok kalau perempuan. Lelaki berkulit gelap pada ray tak sesuai pakai pink.

Ada few colors lagi yg tak sesuai dengan sikulit gelap.




4. Bertudung dan berlengan pendek.

Ni yg ray paling tak paham. Tangan pun aurat tapi kepala saja yg ditutup. Ibarat bertudung tetapi sleeveless atau berskirt pendek. Sesetengah orang menganggap ia adalah fesyen tak cukup kain. Kesian. Ada yg pakai kat umah so...kira ok lah kut but merewang kat shopping complex...sesuaiii ke dek?

Malah bukan lengan je pendek, semuanya nak pendek. Sampai nampak pusat. Kalau rasa2 nak wajib tayang pusat, ray suggest pakai je sari terus.

Im sure ramai yg telah menyaksikan perkara ni. It's kind of common thingy kan?

Cukup la empat tu dulu...hahaha. banyak sgt karang meluat plak korang nak baca.

Oh ya ! nak sentuh sikit pasal kain belah. Normally, fesyen kain terbelah ni ialah pada baju kebaya. Ada pernah korang nampak, baju kurung kain belah? LOL. Ray x pernah nampak lagi. hehehe. Baju kebaya kenalah mengikut bentuk badan. Termasuk kainnya.
Selain baju kebaya, skirt pendek atau panjang pun ada belah juga. Belahan biasanya adalah utk memudahkan kaki berjalan atau pergerakkan. Bahagian tepi atau belakang biasanya menjadi pilihan.

Ada juga kain belah baju kebaya dibahagian depan. Juga utk fungsi yg sama. Bagi memudahkan pergerakkan. Tapi tahukah anda...belahan kain bahagian depan juga secara automatiknya mencantikan lagi gaya berjalan si pemakai. Langkah akan lebih teratur ala2 cat walk. Ada juga yg menyembur wangian dibahagian belahan tersebut agar setiap langkah mengeluarkan bau yg sedap pd orang disekeliling.

Ada yg kata nak berfesyen kerana ada keberanian. Ada orang yg berani nak pakai itu, nak pakai ini. Keberanian pun kena ada batasnya. Bila tak elok, jarang ada yg nak cakap straight to our face kan? Biasanya dorang akan mengutuk belakang2. so, SMI. Sendiri Mau Ingat.

Sekian saja entry ray pada kali ini. Pada yg tersentap, terpulanglah la ya. Maaf ku mohon. Manusia bukan mudah nak menerima teguran. Kalau tak setuju tidak mengapa. Sekadar satu entry utk hiburan saja.


PS : Seronok bercakap, lupa plak nak hidangkan air soya bean. LOL.



...

Tuesday, October 13, 2009

Crew Life 18 : Uniform & Grooming.

...


Uniform & grooming memainkan peranan penting dalam kerjaya sebagai cabin crew. It carries the airline's image. Dalam erti kata lain, jaga imej sebab it will relect the image of the airlines that you are working with. For example...bila in uniform duduk terkangkang...orang akan tanya..."Crew airlines mana yg terkangkang tu?". Bila badan gemuk plak, dorang akan bertanya "Airlines mana yg amik peramugari gemuk tu? dah macam nangka kena bungkus dah!"

When you don your uniform, tak boleh nak melepak sana-sini. For example...menebeng tepi jalan hisap rokok or makan roti telo sambil menghirup teh tarik halia kat kedai mamak in uniform. Mungkin ada yg tak tau, bila in full uniform you are not allowed to take public transportation. Maknanya tak boleh naik bas yg turut dinaiki oleh orang awam. You can only take taxi.

Faktor keselamatan juga diambil kira. That's why kenderaan tersedia utk mengambil dan menghantar ke destinasi. Imagine if your pick up time is at 2 am, takkan nak naik kenderaan awam kan?




Back to uniform thingy. During training, setiap sorang akan diberikan satu manual tebal berkaitan grooming dan uniform. Baca dan kena patuhi setiap apa yg terkandung dalam manual tersebut. You have no idea how details it is. Lebih2 lagi if you are a stewardess. For example, the amount, type, shape, color of your make-up, cincin, rantai, riben rambut, watch, dan bermacam-macam lagi.



Setiap airlines, ada grooming department. Department ini akan memastikan cabin crew mematuhi segala details yg ditetapkan utk dipatuhi. Bukan saja dari segi rupa, malah berat badan anda juga akan dipantau. Biasanya, grooming department lokasinya adalah berhampiran dengan tempat melapor diri. Satu cermin besar membolehkan staff2 grooming ni memerhatikan and memantau crew sebelum mereka mula bekerja. Ala2 fashion police.


Pada yg ditangkap melakukan kesalahan akan dipanggil. Jika terdapat laporan tentang anda melanggar code semasa penerbangan, surat 'Pink' akan diletakkan dalam folder anda. Tak cukup dengan surat, bukak email saja akan ada appointment utk anda berjumpa mereka. Bila dah nama naik, anda akan lebih diperhatikan. Siap ada indication dalam crew list tentang salah laku anda agar dapat diperhatikan oleh supervisor penerbangan. Yang ada masalah berat badan, anda kena weight check pada tarikh2 tertentu. Kalau berat tak turun, anda tidak dibenarkan terbang. Begitu juga dengan masalah kulit muka.

Uniform tidak boleh lusuh atau pudar warna. Tidak boleh terlalu ketat atau terlalu longgar. Waktu bertugas, sekiranya ia kotor, hendaklah ditukar dengan serta merta. Make up utk perempuan plak..warna eyes shadow kena ada warna2 yg ada pada uniform. Begitu juga dengan pengilat kuku. Kalau letak warna pink, kat kuku kaki kena letak juga. Lipstick kena sentiasa ada. Pemerah pipi kena letak. Muka xleh pucat. Mascara, eye liner kena nampak jelas. No such thing as...I don't make up because I have natural beauty. Kalau nak kena carut...silalah jawab macam tu.

Panty hose kena warna kulit. Jangan berangan nak pakai warna hitam. ..kalo kulit ko tak itam legam. Ditangan hanya dibenarkan satu jam tangan - jam tangan sports tak dibenarkan , satu cincin dan satu gelang - cincin tak leh yg berbatu besar sebesar lubang hidung korang....gelang plak xleh yg tebal2 mcm anak mami pakai..... Barang kemas yg berbunyi2 diharamkan. Subang telinga xleh yg tergantung2 or yg bulat2 ala2 hoola hoop tu...only stud type yg dibenarkan with minimal design. Hiasan Kerawang2 yg boyfriend bagi sila simpan saja di rumah ya.




Antara masalah grooming yg pernah ray hadapi sepanjang 10 tahun ray bekerja ialah warna jaket yg sudah lusuh. Butang warna gold di pangkal lengan jaket dah menjadi silver. LOL. Kasut tak kilat. Sulaman songket di jacket servis yg sudah berbulu...terkeluar. Side-burn yg melebihi paras ditetapkan. Warna stoking yg ditetapkan ialah hitam...ray pakai kelabu. Bila ray pakai hitam, kantoi plak pasal logo sebab stoking xboleh ada logo yg besar atau terang. Haihhh !! banyak la.

Ada sekali tu masa security check in New York. Semua crew kena tanggal kasut...dan kasut kena Xray screen. Masa tanggal kasut kantoi dengan supervisor ray sebab stoking ray tu berlubang. LOL.

"Haihhh...gaji ribu2....xkan pakai stoking koyak !!!" perli supervisor tu bila tengok ibu jari kaki terkeluar. LOL.

Adehhh...dengan segera ray tukar. Bukannya apa, malas nak kotorkan yg lain...pakai je yg ado. Lagipun masih bersih dan tidak berbau. LOL. Bila dah tukar, dalam kapal dia tanya lagi.

"dah tukar dah?"

"Yes...!" I replied.

"Oh ! mampu plak beli stoking?" kena perli lagi. Adehh!!

Pernah kat dalam flight, jaket terkena air juice. Ray lap and gosok sikit jaket tu. Malas nak tukar. Guess what? kena perli lagi.

"Setau I, jaket kita ni mana ada corak2 peta!" sambil menunjuk kesan tompokan pada jaket ray tu. PANASSSS telinge dengar. LOL.

Grooming and your uniform is EVERYTHING !! I was considered lucky. Stewardess even worst. lebih details. Rambut disiputkan terkeluar sikit akan ditegur. "Go and check your hair !! You look like you has just given birth !!" by the way for guys...rambut xleh wet look ya.

Grooming juga termasuk bag. Bag tak leh letak benda2 yg bukan2 utk digantung. Hand bag utk perempuan xleh terlaly penuh. Mengelembung semacam. Cara berjalan tu part of grooming...jangan plak jalan terkangkang ya. Bila night stop di luar negara, out of uniform pun ada dress code. For example, jangan pakai bra coklat dan seluar dalam ketika mandi manda ditepi pantai. As for guys xleh pakai selekeh2 or tshirt yg ada logo carut mencarut or naked ladies...no seluar ketat2. Dress decently and appropriately.

How I wish to put photos of me in full uniform in this blog. Tapi I just can't. So, ray letak la satu yg tak berapa nak nampak uniformnya setelah diedit warnanya.




Itulah serba sedikit drpd banyak and banyak lagi rules, code of conduct abt grooming. Al maklum la kan...larat ke nak tulis semua yg ada dalam manual tu dalam blog ni. LOL


PS: Ada yg mungkin perasan, lately ray rajin bebeno update blog. Kenapa ya? Kerana excited melihat statistik minggu lepas, visitors yg mencecah hampir 500 sehari. Terima kasih diucapkan kepada pelawat2 dan pembaca setia blog ini. You guys makes me wanted to write more dan diharapkan ianya dapat diteruskan dimasa akan datang.


...

Monday, October 12, 2009

Makcik & Tong Gas

...


Photographer : Megat Eusofe
Lokasi : Sekitar Sungai Gabai, Selangor



Kalau tong gas rumah korang habis, apa yg korang akan lakukan?

A. Pergi kedai, bayar & mintak orang kedai hantar.
B. Call aje. Nanti abang GAS hantarkan.
C. Rumah saya tak pakai gas...pakai letrik
D. Pakai trolley bawak tong gas kosong tu ke kedai dan beli macam makcik dalam gambar.
E. Makbapak saya yg uruskan semuanya.
F. Tak masak, beli makanan kat luar aje.


Hari Sabtu lepas, berkesempatan ke Sungai Gabai bersama rakan-rakan. Sementara menanti yg lain sampai [ paham2 je la kan..janji Melayu & India ] perut yg lapar, perlu diisi. So, kami pun berhentilah di gerai tepi jalan utk bersarapan.

Sambil menikmati kueh cucur udang & teh tarik, terlihat seorang makcik menarik trolley berisi tong gas. Sempat dirakam lensa kamera Megat. Yang pasti, makcik itu menarik trolley dengan penuh gaya.

"ntah2 acik tu bekas peramugari kut....tah2 ray punya senior dulu" kata Capeq.

"hurmm..I love the simple life here !!...bestnyer !!" tambah Megat sambil menghirup udara segar.

Ray plak terFLASH BACK zaman tarik2 trolley bag masa jadi peramugara dulu.

Nasib baik makcik tu ada trolley tu. Kalau takde haruslah makcik tu angkut kat bahu mcm yg biasa kita lihat tu. If that happens, bukan saja amik gambar...ray akan temuramah makcik tu terus. Boleh?

Kalau lah ray nak buat iklan tong gas petronas, ray akan pilih makcik ni to be in it.

Selepas itu kami order Tauhu Goreng dan layan lagi teh tarik [ lebih sedap dari kedai mamak ] sambil menyaksikan gelagat orang kampung disekitar.


PS: Kereta ray apesal la kilat semacam? walhal dah dua minggu tak basuh. LOL


...

Sunday, October 11, 2009

Mencarut

...


Apakah perkataan carutan pertama anda?

Apa? Anda tak ingat? Ternyata anda terAMAT kuat mencarut sampai hilang ingatan. Atau anda tidak pernah mencarut langsung. Tahniah la ray ucapkan , kerana sekarang ni species yg tidak mencarut dah diperingkat endangered species dah . Syabas kerana berjaya mengelakkan dari perkataan busuk itu keluar dari mulut korang. Rasanya ramai yg tau apa itu mencarut walaupun tidak mengamalkannya. Sebabnya ramai beno tukang carut diluar sana.

Sebelum ray mencarut ehh silap! mengarut dengan lebih lanjut, marilah kita lihat dulu apa maksud mencarut.


Mencarut merujuk kepada perbuatan maki-memaki ataupun pengeluaran kata-kata kesat. Faedah mencarut biasanya hanyalah utk memuaskan hati atau melepaskan rasa geram. Ibarat lega meneguk air ketika haus. Ini bermakna perkataan SIAL, BABI, BODOH , MAMPUS jatuh dibawah kategori CARUT. Carut bukan hanya perkataan berkaitan alat kemaluan dan seks semata-mata. Dalam bahasa Inggerisnya, CURSING.

Sesetengah manusia menganggap mencarut sebagai perbuatan "COOL". Ia menjadi satu trend. Carutlah as much as you can and you will look so cool doing it. Walaupun ray ada masanya mencarut tapi I don't see it as a cool thing to do. Banyak filem2 luar sekarang yg mencarut lebih banyak dari menyebut "magic words" seperti please, thank you etc.

Masa kecik dulu, melafazkan "BABI" akan dicili mulut. Inikan lagi menyebut alat kemaluan orang. Tak taulah apa bentuk hukuman yg my parents akan bagi kalau ray menyebutnya. Agaknya akan disuruh telan sepaket cili boh kut. Bila berkawan kita akan terikut-ikut. When I was 5 years old, a friend sebelah rumah melafazkan satu perkataan carut. Curious nak tau apa meaningnya, I asked my mom. My mom simply told me...it's a bad word and she will punish me if she heard that word ever again.



Memikirkan hukuman yg amat berat, mencarut di depan parents wajib dielakkan. Ray pernah menyaksikan seorang bapa mencarut didepan anaknya. Satu masa, bila anaknya mencarut [mencontohi bapanya] dilempangnya muka anaknya as if mencarut is ok for adults but not for children.


Seorang kanak-kanak bijak pernah bertanya ayahnya kenapa ayahnya mencarut. "Ayah !! kenapa ayah mencarut? Mencarut kan berdosa? Ayah juga kan yg pernah cakap mcm tu" tanya si anak. Si ayah yg dah malu menjawab "Buat apa yg apa yg ayah cakap & suruh tapi jangan buat apa yg yg ayah buat!!". Another ajaran sesat dari seorang ayah yg terlebih pandai.

Pernah beberapa kali ada kes di tadika tentang mencarut. Bila perkara tersebut dimaklumkan kepada ibubapa, ada yg memberi reaksi bijaksana. "Takpe anak saya kecik lagi !! Biarkan saja". Pulak dah. Di tadika kalau seorang kanak-kanak mencarut dan dibiarkan, ia ibarat penularan virus. Another 7 kids akan mencarut. Ini secara tidak langsung akan mengundang 7 lagi aduan dari ibubapa yg mengatakan anaknya belajar mencarut disekolah. Tadika ialah tempat belajar bukan tempat belajar mencarut. Kanak-kanak ini biasanya akan dinasihatkan, diberi amaran dan diasingkan sebagai hukuman. Kemudian ianya akan dimaklumkan kepada Ibubapa mereka. Sekiranya ianya berulang dengan kerap, pihak tadika akan memberhentikan kanak-kanak tersebut.

Dari kajian rambang mata Ray di Malaysia masa yg paling kuat manusia mencarut ialah bila memandu. Bertalu-talu carutan keluar dari mulut pemandu. Bila dah penat mencarut dan dah tak larat, keluar plak sign tangan yg femes. Walaupun tak keluar perkataan dari anak tekak, ia juga adalah sejenis carutan. Carutan dari hati ke tangan. Tak cukup tangan gunakan "Horn" pulak. Atau kesemua diatas.

Ada yg tak pandai berbahasa Inggeris. Tapi, kalau part mencarut, pandai pulak berbahasa Inggeris. Ada juga yg belajar banyak bahasa. Tamil, cantonese....tapi yg dorang tau hanyalah ayat-ayat carutan dalam pelbagai bahasa. Dalam erti kata lain, berkebolehan menyebut alat kemaluan orang dalam pelbagai bahasa. Katanya...ayat kotor/carut senang nak ingat.


Ada kalanya mencarut, juga berbentuk sumpahan. Mendoakan sesuatu yg tidak baik kepada seseorang. Adakah itu yg dikatakn COOL? Beberapa bulan lepas kita pernah dengar cerita ahli parlimen mencarut di parlimen. Ya, kita terkejut. Tetapi itulah realitinya. Kenapa perlu terkejut sedangkan kita sendiri mengamalkannya?

Entry ini bukanlah satu entry larangan atau nasihat. Ia adalah satu entry berbentuk realiti yg menyingkap sikap manusia yg tipikal. Kita tau yg mencarut tu salah dan kurang sopan but still buat jugak. Kenapa agaknya? Kepuasan diri ? atau sekadar ikutan tanpa berfikir sebelum mengucapkannya.



...

Friday, October 9, 2009

Perihal Kaki Ayam

...

Pop kuiz !!! kaki ayam ada berapa jari? Kaki ayam paling sedap dimasak dengan cara apa? Apa kelebihan makan kaki ayam? Kaki itik boleh makan jugak tak?

Ray tak makan kaki ayam. Why? Kaki ayam kan sodap, lomak and finger de licking good?

Dari kecik lagi, my aruah mak selalu berpesan supaya tak makan bahagian ayam tersebut. Sebagai anak yg baik, ray ikutkan saja pesanan itu. Tidak pulak ray bertanya kenapa tak boleh makan. Lagipun, kaki ayam never been in the menu for our family.

I often watch my mom mencabut bulu ayam, membuang isi dalam ayam dan memotong ayam into pieces. This is when she told me not to eat kaki ayam and other parts yg dia tunjukkan.


penangan kaki mak ayam


Sebentar tadi, my housemate Megat...meratah kaki ayam berkuah black pepper bersama roti. Dioffernya kaki ayam itu. Politely ray declined and told him I don't eat kaki ayam.

Then Megat keluar statement and starting to teased me...."Orang kaya je yg tak makan kaki ayam".

"Keluarga I orang miskin, adek beradek ramai....semua bahagian ayam is makanan to us. My dad amik bahagian leher, my mom & my sis amik peha.....my brother took the kepak and kaki ayam is for me" kata Megat sambil menikmati kaki ayam di pinggan dengan penuh selera.

Nothing against kaki ayam tapi I just simply don't eat it. My family is not rich either. Makan kaki ayam is like makan kaki itik to me. LOL. Euwwww !



sup kaki ayam layu di tasek madu


Pernah sekali tu, masa makan buffet...semasa menggodok sup dengan senduk...tiba2 timbul kaki ayam. Terkejut ray dan terus melupakan hasrat menikmati sup tersebut. LOL.

Kadang2 apa yg kita makan dianggap bukan pilihan oleh sesetengah orang. For example, ray enjoyed makan gulai siput sedut. Few of my friends membuntangkan mata melihat ray makan siput sedut dengan penuh kenikmatan.



I also heard that some people menghidangkan kaki ayam dalam masakan utk bayi. Kaki ayam dipercayai boleh menguatkan kaki bayi. Agar bayi bisa cepat berjalan ya. Dari kajian kaki ayam terdapat kulit, otot, tulang, dan kolagen. Kolagen adalah sejenis protein jaringan ikat yang liat . Kalau kena panas, kolagen akan mencair menjadi cairan. Nah, susunan utama pada kaki ayam adalah asid amino, yakni komponen dasar protein. Di dalam asid amino itu antara lain terdapat glisin-prolin, hidroksiprolin-agrinin-glisin. Kaki ayam juga mengandung zat kapur dan sejumlah mineral. Dengan begitu memang masuk akal juga pendapat sesetengah orang dimana kaki ayam boleh mengukuhkan bahagian kaki mereka.



kaki bapak ayam


Back to kaki ayam yg menjadi kegemaran sesetengah orang tapi bukan pilihan utk ray for lunch and dinner. Takde la sampai ketahap jijik tapi simply tiada selera. Kalau dah takde pilihan or darurat mungkin makan la kut. LOL

Apa agaknya rasa makan kaki ayam ya?


PS : Ray juga tak akan makan binatang yg disembelih depan mata. Ray cepat rasa kesian. I was informed berdosa makan kalau kita rasa kesian. So, I avoid seing one and eating one. LOL.





...

Tuesday, October 6, 2009

More Than Just A Picture

...


Location : Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur

Hari ini sehari suntuk berada di lokasi. Untuk apa? Menjadi "ART DIRECTOR" for a photoshoot.

Ini hasilnya.





TETTTT !! False alarm. Apa kes gambar bercukur di toilet, lokasinya di Taman Tasik Titiwangsa...kan?? As if Akihiro Sato, supermodel terkenal dari Thailand ni sudi pose as a model for free kan? Cuba la kalau gambar yg bercukur tu Ray...korang ada hati nak tengok ke? LOL. My point is good looking model suruh buat apa pun, akan tetap menarik. Tapi sesebuah gambar bukan sekadar hanya perlu cantik utk dipandang. Beberapa aspek teknikal seperti pencahayaan, angle, kreativiti, kamera nyer lense, fokus dan beberapa kejadah lain. It's more than just a picture.

Sekumpulan pelajar-pelajar menjalani sesi praktikal mengambil gambar. Kursus ini adalah anjuran GIAT MARA untuk melatih mereka yg berminat menjadi photographer. Ray ni datang la sekadar membantu Capeq [ a friend of mine ] yang menjalani sesi praktikal itu. He is on the of the student.

Apa bentuk bantuan Ray? Membantu dari segi art direction utk penghasilan gambar yg menarik. Menyibuk, menyakat model juga supaya mood mereka sentiasa ceria. Menokok tambah lawak Megat. Mengipas model. Menyediakan tisu dan sponsor roti for model. Mencari lokasi sesuai. Mengangkat model ke atas pokok. Apa2 je la. Artistic sangat kan? LOl

The model is MIMI. What can I say about her? She is only 17 years old, masih bersekolah, sangat berminat bergambar. Raw talent yg datang membantu as a model selain beberapa orang model lain.


It's more than just a picture. Perhatikan betul2 gambar diatas. Pada yg rabun tu...klik kat gambar utk lihat dengan lebih jelas. Kat background diletakkan "flash", sebab tu seakan-akan bercahaya dari belakang. Juga flash ke 2 dari sebelah tepi. A light reflector disebelah tepi satu lagi. Rambut tu mcm terbang ditiup angin. Angin jadian. Hasil dari kipasan Ray sbb nak bagi effect terbang2 ni...LOL. Gambar tersebut adalah gambar raw yg tidak diedit.

Mimi is a natural. Sangat berbakat. Letak la budak ni atas pokok, celah longkang, celah bedah, celah gigi, dalam toilet, dalam semak...she can perform well. Bila ada model sebegini, kerja photographer dah jadi senang. Ia juga menangkap mood photographer utk mengambil gambar dengan gigih. Ya la kan, model tak menarik....alamat 1 jam shoot seakan-akan 24jam rasanya. Selain Mimi, model lain ialah Megat & Akim.

Besides Mimi, I am also impressed dengan pelajar2 merangkap bakal photographer ni. They are very committed and bersunguh2 belajar. Bagus betul usaha GIAT MARA mengadakan kursus free untuk mereka2 yg berminat. I was informed that kursus ini kali pertama diadakan dan akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Kursus fotografi is not cheap ok. It will cost you thousands just a for few days. But dorang yg bertuah ni for FREE and few months long!

It was fun to be part of it today. Masa berlalu begitu pantas. Sedar2 dah petang.

Untuk melihat hasil penuh shoot tersebut, silalah ke blog CAPEQ. [ tak tahu la bila dia nak update]. Tak lama lagi katanya, dia akan transform blog peribadi tu ke blog fotografi.


PS: Oh ya! Capeq ialah a friend of mine yg gambar dishootnya terpampang di muka depan STAR. Ray pernah ceritakan in my previous entry about Ambang Merdeka.


PS2 : Sesiapa rasa yg dirinya MAKAN GAMBAR sila angkat tangan !! Cuba ambil ambik gambar celah semak atau didepan timbunan sampah. Model yg MAKAN GAMBAR, setelah gambar diADOPE PHOTOSHOP tidak diambil kira. LOL


...

Thursday, October 1, 2009

Kisah Tilam Kekabu Terbang

...


Bayangkan sebuah rumah sempit didiami oleh enam ahli keluarga. Rumah yg hanya ada dua bilik tidur, satu bilik air berserta jamban cangkung dan kolam air. Ya, kolam air...bukan kolam renang atau kolam ikan. Jauh lagi sebuah bath tub. Dalam erti kata lain sebuah kolah menakung air untuk upacara bersiram harian.




Master bedroom yg sama saiznya dengan bilik yg lagi satu. King size bed for each room. In the ruang tamu, sofa set rotan bertaraf tiga bintang dan tv 20 inci berjenama SINGER. Ruang makan terletak bersebelahan ruang tamu. Di ruang makan terletak satu meja utk enam orang yg beralaskan kain dan plastik pelindung yg ditukar setahun dua kali iaitu hanya ketika musim perayaan.

Enam orang ahli keluarga ini membahagi-bahagikan kawasan masing-masing. Bilik tidur 1 utk the parents, bilik tidur 2 utk kakak yg sulung dan yg tengah. Yang selebihnya, menumpang barangan di bilik the parents.

Ruang tamu converted to a sleeping area sekitar jam 10 malam. Sebuah tilam kekabu bersaiz Queen akan dibentang. Tilam kekabu ini mudah digulung utk disimpan disiang hari. Agak berat la jugak tilam tu...almaklum kekabu isinya kan? Yang bongsu dan si ayah lah yang akan tidur diruang converted ini disebelah malam.

Pada satu malam, tilam dibentang lebih awal iaitu pada jam 9 malam. Terbaring seluruh ahli keluarga diruang tersebut sambil menonton rancangan hebat di RTM 1. Ketika ahli keluarga ini, bersantai...terdengar bunyi tetamu memberi salam.

"ASSALAMUALAIKUM !!!"

Maka, terperanjatlah ahli keluarga tersebut kerana mereka tidak sama sekali menyangka utk menerima tetamu ketika dalam keadaan santai sebegitu.




Dalam beberapa saat sahaja, ruang tamu yang mengambil masa kira-kira 10 minit utk diubah menjadi ruang tidur terpaksa diubah ke keadaan asalnya. Si ayah dengan gagahnya...LOL menggulung tilam yg berat dan mencampak tilam tersebut ke dalam bilik 1. Tilam kekabu yang berat itu seakan-akan terbang ke bilik itu. Yang lain-lain tanpa berlengah mengubah kedudukan sofa ke tempat asal. Ibarat, kekecohan semasa gempa bumi. Semuanya dilakukan dengan 'silent mode' dan masing-masing tahu apa yg harus dilakukan ketika kecemasan.

Si Emak, si kakak kemudiannya berlari ke bilik masing-masing. Tugas utama si ayah ialah menjawab salam dan membuka pintu.

Pintu dibuka seperti tiada apa yg berlaku sebelumnya. Tetamu disambut dengan penuh mesra. Dijemput tetamu itu masuk. Si Ibu setelah menukar kain batiknya terus ke dapur membuat minuman panas. Si kakak terus bersembunyi di bilik. Ya la kan...anak DARA.

Setelah duduk, tetamu bersuara "Maaflah mengganggu malam-malam ni...tak tidur lagi kan?"

Dijawab dengan palsu oleh sibapa "Ehhh tak lagiiii....baru pukul 9.30malam...tak mengganggu pown". Dalam hati si anak bongsu..."You have no idea what all of us gone through few minutes ago !!!". Gitulah kata hati anak bongsu setelah ditranslate dalam bahasa inggeris...LOL

Sejam kemudian tetamu balik.

Ruang tamu di transform menjadi ruang tidur. Semua ahli keluarga keluar semula melepet dihadapan tv. Maka berlakulah sesi post mortem. Seluruh ahli keluarga dengan spontannya ketawa tak henggat mengenangkan apa yg telah terjadi tadi.

"Tengok la tadi...cara bapak kamu campak dan gulung tilam tu!!!" kata si ibu. "Belum sempat, tetamu beri salam utk kali kedua ...semua dah settle!!" tambah si kakak.

"Huhuhu...bapak memang hebat...cover dengan cemerlang !!" balas si bongsu.

Seluruh ahli keluarga ketawa sepanjang malam. Selepas malam bersejarah itu, semua ahli keluarga seakan-akan fobia. Terasa seakan-akan ada tetamu yg hendak datang setiap malam. Namun, jika ianya berlaku sekali lagi, no hal la kan...sebab masing2 dah tahu tugas masing-masing.

Begitulah kisah satu keluarga yg menyambut tetamu pada satu malam pada pertengahan tahun 1985. One moment in time dimana keluarga tersebut pernah ketawa bersama.

Pada akhir tahun, pada bulan November...si ibu meninggal kerana penyakit leukimia. Si kakak melanjutkan pelajaran ke luar negara. Si bongsu pula ke sekolah berasrama.


Ini adalah kisah benar. Kisah "tilam kekabu terbang" yang akan sentiasa diingati.

...