Monday, December 7, 2009

Mind Your Language : Manglish

Ray adalah one the jutaan (kut) blogger di Mesia ni yg menggunakan bahasa campur sebagai bahasa medium. Dahla bahasa campur, segala bentuk bahasa pasar keluar. Ada yg takde dalam kamus pun. Ejaan diubah sesuka-suki. Asal boley jer.

Tu dia...perenggan pertama sahaja dah menunjukkan bukti tentang apa yang Ray perkatakan. Kiralah berapa kesilapan yang ada. Kalo ada guru bahasa dah banyak bertanda bulat, bergaris dengan pen merah!

The truth is, Ray menulis mcm tu...by choice. Itulah gaya penyampaian Ray dalam blog ini. Kalo nak baca Ray menulis secara SKEMA...let me know. Ahaks. Tapi kadang2 terkeliru jugak.





Realitinya, ada yang menulis secara salah tanpa disedari. Maknanya..apa yang ditulis disangkakan betul. Lihatlah saja disekeliling kita. Ray akan berikan beberapa contoh.

Pertamanya, headlines (tajuk utama) di dada akhbar berbahasa Inggeris.

1- Iraqi's head seeks arms.

2- Labourers refuse to work after death.

3- Unemployed people cut in half.

And then, signage yang biasa kita lihat sana sini.

1- Dry Cleaner : Drop your trousers here for best results !

Tanggalkan seluar untuk hasil yang terbaik.

2- Tailor shop: Order your suits due to big festival rush. We will execute customers in strict rotation.

Execute? LOL. Hukuman apa?

3- Outside tailor shops : Ladies may have a fit upstairs.

Wanita boleh ada sawan ditingkat atas.

4- Hawkers centre : Do not split !

Apakah? LOL

Phrases like

1- Water face - jaga air muka "Don't drop my water face!!"

Air seri muka yg jatuh.


2- Loss of face - rasa terhina atau malu "Aiyakkk..loss face la like this!"

Mukaku hilang.

Ada ke "water face" atau "loss face" in english?

Kalau nak tau..inilah Manglish..Malaysian english. Hasil dari "direct translation". Sama dengan penggunaan Singlish di Singapore.



Disebabkan kita ni SATU MALAYSIA, we often heard words like these.

1- This food good or not?
Boss... I guarantee this makan is good lah.

2- How much is the fish?
Boss ahh...only RM3 saja. Banyak cheap.

3- Weii..pls ta pao one wan ton meelah. I am hungry la wehh.

4-Aiyahh! Alamak! I forgot to buy the book. Matilah...

5- Okay....I am very chin chai...no need to worry one.


Itu bahasa inggeris. Bahasa melayu jangan cakap la..sama je...banyak kesalahan sana sini.

Susah nak cakap la..kalau part sama ada it's 'right' or 'wrong' . Jelas sekali ia adalah salah dari penggunaan bahasa tapi keadaan seolah-olah membolehkan kita berbuat begitu. Blogging to me adalah sesuatu yang santai. Mungkin ada yg tak suka dengan cara Ray menulis tapi ada juga yg suka. So far takde plak yang carut kat Ray suruh Ray tulis dengan cara yg betul.


Suka hati la nak tulis apa kan. Blog masing2 kan? LOL


PS: Entry ini telah diperam sekian lama dan akhirnya dipublish hari ini.


...

7 mulut cakap2 belakang:

omgpetch said...

dah terbiasa. tabiat ni paling susah nk hapuskan

FaizalSulaiman said...

nice post:-).banyak malaysian tak sedar benda2 ni kan?

zanetti_be said...

ray..masalah bahasa nie sedar atau tidak dah mula timbul sejak tahun 90 an lagi tau dan mula menjadi serius sejak perkembangan internet nie.Aku yang mula belajar bahasa mula terasa dan setelah membaca pelbagai sumber serta pendapat dari orang pakar bahasa mengakui bahawa bahasa yang kita gunakan seharian seacara tidak langsung akan mengancam bahasa penulisan kita.Jadi mengenai salah atau tidak, itu semua bergantung kepada pilihan kita.Ada setengah mengatakan salah, ada pula mengatakan bahasa itu dinamik, ianya berkembang mengikut zaman dan penutur.

Judiene said...

yup, manglish skrg da jd cm bahasa yg btol plak
sampaikan akhbar2 pn ada tulis cm2
tp, kalo kt US cthnye, dowg pn xcakap guna grammar and word yg btol kan
i mean, dowg pn dah pndai memutarbelitkan bahasa dowg sndiri
hehehe

=)

is-me said...

haha..cool entry..singaporeans kalau bebual mesti ader 'lah','leh','lorh'..no offence okay...i myself a singaporean..

edzlin007 said...

kalau blog, saya suka je. kalau tak, mau ngantuk baca ayat skema. baik baca buku ilmiah :p

tapi dgn manglish inilah org kita nampak bersatu.

yg headlines tu mmg kelakar lah. :D

farish H said...

bhasa pasar smkinbleluasa;p