Saturday, January 9, 2010

Magika - filem muzikal merepek?

Beberapa bulan yg lepas, ray ada mendengar statement salah seorang staff KRU yg agak rapat ngn ray yg berkata "MAGIKA memang ada kelas - M.Nasir bertukar jadi NAGA !!". Dah nama pun staff KRU, mestilah memuji produk sendiri kan? Tapi insan yg Ray kenali ni, tidak pernah buat statement mcm tu dengan filem-filem terbitan KRU yang terdahulu. Mungkin kah filem ini sehebat yang diperkatakan?



Puteri Gunung Ledang berambut blonde??


Nak tengok Mawi jadi badang? Ning Baizura jadi Puteri Gunung Ledang yg overweight? Aznil jadi Pak Pandir dan Ziana Zain jadi nenek kebayan? Ramai muka2 yg femes dalam filem MAGIKA ini termasuklah Diana Danielle, Syarifah Aleya & Amani, Nabil, Apek dan ramai lagi. All star cast lah al kesahnya.






Dari penyataan diatas, jelas sekali ia adalah sebuah filem komedi. Watak2 cerita klasik dongeng melayu tersebut diketengahkan dan digabungkan dalam satu cerita yang bentuk komedi dan muzikal. Ala2 "Alice in Wonderland" la kowt. Yang pasti ianya merepek dan sengal lawak jenakanya. Don't expect it to be LOGIC.....otherwise namanya filemnya perlu ditukar ke "LOGIKA" instead of "MAGIKA". LOL.





Melihat dari trailernya saje dah membuatkan ray ketawa kecil. Yang pasti ray akan menontonnya kerana jarang bebeno kita dihidangkan dengan genre filem sebegini. Rasa nak tengok itu TETAP ada... sebab "curious" dengan apa bakal dihidangkan oleh pengarahnya Edry (KRU) first time mengarah ni. Magika akan ditayangkan sekitar bulan Mac mengikut sumber2 tertentu.





Setelah kejayaan PGL, sebuah lagi filem epik melayu "Merong Mahawangsa" terbitan KRU telah tamat pengambarannya. Ray excited jugak nak tengok filem ini. Adakah lebih hebat dari PGL? Tah2 lepas ni ada plak pementasan "Merong Mahawangsa" the musical pulokk kan?



PS: harap2 mendapat jemputan pra tonton filem tersebut.


5 mulut cakap2 belakang:

FaizalSulaiman said...

Menanti juga Merong Mahawangsa. Dgr kabar 70% in English 30% in melayu klasik dan dah ada distributor luar nak pasarkan citer ni.hebat2;)

edzlin007 said...

setakat ini ramai betul yang puji magika. tak sabar nak tengok. trailer pun dah nampak kelakarnya. magika ni kalau jadi pementasan muzikal pun best kut.

merong mahawangsa berdasarkan trailer nampak menarik jg. harapnya hasilnya bagus.

♥Syamelia♥ said...

thx 4 sharing...
nak tgk.. nk tgk...
very amusing la...

hafizzuan said...

thanks for sharing.. :P

aak said...

dah lama xde cerita2 epik melayu..ok jugak sekali sekala tukar selera...
thanx for sharing... :)