Thursday, December 24, 2009

Mengadu pasal Betrayal

A parents once told me, that their son told them everything...what happen in school, what the teachers said (the exact words).....Ini membuatkan rasa cuak jugak....terus ray memberi peringatan kepada guru-guru to watch their language dan cara percakapan. Langkah berjaga-jaga la katakan.





but dorang lupa....dalam memberikan sindiran kepada kami, anak dorang juga bercerita lantas mengadu apa yg berlaku di rumah pada cikgu-cikgu di sekolah. About leteren si ibu.....hingga dilempang....dan sebijik-sebijik ayat carutan mereka ketika bertengkar. About how the father betrayed the mother with his new girlfriend. It's not something that we dig for . The kids dengan relanya reveal kelakuan their parents....




"teacher...curang tu apa?" tanya si kecil.

"huh? Kenapa tanya?" balas si guru.

"mak saya kata ayah saya curang!" balas si kecil.



Kisah dalam kain orang keluar . Apa warnanya, apa saiznya, apa coraknya. Semuanya diketahui. Kita bukannya nak sangat tau. The kids talk so we listen. Then, we try to talk it over... to deal with it...sort of like a damage control. But...what excuses yg boleh kita bagi pada budak2 kalau parents sendiri cakap dan react mcm2. No point blaming the children for telling. Blame yourself for the damage that has been done.




Tanpa disedari anak-anak dorang betrayed dorang dengan memberitahu kisah dalam kelambu kat kitaorang. LOL

What do we do? We call the parents and tell them everything. Can you imagine telling something that is none of your business. But, it is your business sbb ia melibatkan budak2 yang dibawah jagaan you..kan? It's hard but you have to do it? right?

Imagine, children as young as 4 years old know something about betrayal. They learned fast. Belajar dari apa yg berlaku disekeliling dorang.


lesson to be learned : both parties have to take note.

Watch youtube bawah ni about cat yg curangggg...take note the language yg digunakan. Your child might pick it up while listening to your argument. language enrichment ke? Apa yg cikgu nak jawab kalau budak2 ni tanya makna semua tu...LOL

Caution : Watch out bunyi nyaring. Mute kalo tak tahan.






....

8 mulut cakap2 belakang:

edzlin007 said...

huhu susah juga. parents kalo nak gaduh pun janganlah depan anak-anak. kesian drg.

p/s: lawak vid tu. hanya sesuai tontonan dewasa je

is-me said...

oooh..susah nyer nak jad cikgu skg... parents nwadays sungguh lah free asyik dok complain ajer...haha...
btw...very funny vid..

omgpetch said...

ini mesti kisah benar kan ray. ehee boleh rasa sgt

omgpetch said...

emm u know "what i mean"

NUke_Rude said...

perrgh.

sampai jadi camtu skali ke bro? huhuhu. mmg stuju la dgn apa u kata, dpn budak2, pcakapan, pbuatan kta tu kna bjaga2 skit. huhu.

♥Syamelia♥ said...

whatever it is, kuceng 2 mmg cute lah....
aiyooo.... kuceng pun ada wed gown bagai ker? lol

farish H said...

xmo curang eheh

mrazahar85 said...

rs mcm bengong jer tgk kucing buduh..