Monday, December 21, 2009

AVATAR



Filem yang dilaporkan menelan belanja antara termahal setakat ni. Berapa hengget ? Not hengget but US230 million ya. Filem yang mahal dan mengambil masa 2 tahun utk disiapkan.





I am a big fan of director, James Cameron. No ! he is not frm Cameron Highlands. He is the genius behind "Titanic" yang korang tengok berkali-kali kat wayang tu. Yang hingga meNETESkan ayaq mata bila part Jack Dawson tenggelam tu. Haaa...yang tu. James juga yg mengarahkan filem Terminator yg bagai nak rak ray suka...(pada masa tu)




Selepas menonton, I have a weird feeling. Like I am watching Star Wars, Apocalypse Now, Jurassic Park, Minority Report, Apocalypto .... all in ONE. LOL. So, to some people who say that AVATAR is unlike anything you've ever seen before is so NOT TRUE. You have seen it but it's better.





What I like the most ? I like the way all the characters develops. I also like the jungle-planet environment yg astonishingly very the detail: every leaf, every droplet of water, every scale and hair on every bizarre creature is manufactured to order. I like the CGi la...senang cerita. It's a fiction, so expecting logic or facts is a dumb thing to do. Be a kid once in the while and enjoy the happily ever after fairy tale without being so the NENEK questioning the LOGIC.

Masa menonton tu, I was surprised to see kids as small as 3 years old pun diheret oleh mak bapak dorang walhal filem ni boleh dikatakan agak ganas and rated PG13. Then Megat told me, they might mistakenly think that AVATAR ini ialah sebuah filem animasi kanak-kanak yg ditayangkan kat Nicklodeon tu. Aha...maybe.




How can you expect budak2, duduk 3 jam dalam panggung and sit tight? So, my concerntration agak terganggu sikit dengan kerenah tangisan budak2 tu sepanjang filem tu ditayangkan. What a TURN OFF !

Sejak ianya ditayangkan Khamis lalu, berebut2 org nak tengok. Basically , susah nak dapat tiket la ...lebih2 lagi pada hujung minggu. I sort of know a place yg tak ramai org sangat. No problem nak parking. No problem nak dapatkan tiket. Walaupun beraturnya panjang tapi sangat cepat ya. Less than 5 minutes je...giliran den sampai.

It has a huge hall and can occupy many people. Tempat duduk pun selesa. Kat mana? It's at THE SUMMIT USJ. Keselesaan penting ya....sebab nak duduk 3 jam. Kalau hanya seats depan je ado....tangguhkan la dulu hasrat tu. Buat pening kepala je tengok mendongak tu. LOL

Yang pasti...nak nengok lagi. Nak tgk 3D plak lepas ni. Oh dear ! 3D hanya di selected cinemas dan tempatnya mmg terkenal dengan kepayahan nak parking. Advantage is...tengok during weekdays masa semua orang sebuk bekerja. Aha...

My verdict? Must watch. James Cameron has created a cinematic journey once again for all of us to exeperience.


...

10 mulut cakap2 belakang:

zanetti_be said...

wah.leh try gi tgk kat alamanda minggu dpn nie.harap tak ramai dah la minggu dpn.James Cameron mmg otai bab fiksyen nie

FaizalSulaiman said...

sumpah best!

zoe saldana dlm citer ni sgt biru dan sy betol tak cam muka beliau!

Farazila said...

best..

3D..err better tgk kat pav or times square..x rmai org..

:)

INDRA QIRANA said...

aku pon ingat cerita filem animasi avatar tu

Abir Abhar said...

RAY TAK AJAK!

ain said...

mcm kartun smurf je

akan tengok next week!

farish H said...

mmg berbaloi baloi tgok cte ni hehe

edzlin007 said...

memang best filem ini. walaupun macam dicedok sana sini, tapi ia nampak mcm perfect pun ya. hutan nya paling best. lepas tgk 3D otak saya rasa mcm duduk dalam pandora pulak. pening dan terkhayal dunia itu. kira filem ni mmg berbaloi ditonton sebab boleh melekat dalam kepala.

ex-banker said...

Yang bawak anak kecik2 tu memang tak patut...setuju sangat2! Kekadang tu bila i tengok they all masuk dgn baby...dlam kepala dok pikir...so selfish!

f said...

watched it twice (2nd time in 3D)

BRILLIANT!

;)