Thursday, November 26, 2009

My Suggestion.....

Ray : Jom lepak and have a good dinner! Any suggestion?

Kawan 1: I ikut je. Mana2 pun ok.

Ray : There's one restaurant ni kat Damansara...My suggestion is Restaurant ....bla bla bla bla

Kawan 1 : Jauhnya.......susah nak parking laaahh....

Kawan 2 : I ok...I heard the food kat situ SODAP ! jom !

Ray : Owh...jauh ek? Ada suggestion lain ke wahai kawan 1.

Kawan 1 : [ diam dan tak berikan langsung cadangan ]

Kawan 2 : Alahhhh pegi je kat tempat tadi tu. Tak kisah la jam ke apa ke.

Ray : wokehhh.






Akhirnya, we all went to that restaurant. Kawan 1...buat muka macam tahi. Hidung kembang semacam je ....mcm tahi ayam dah terpalit kat muka dia. Bila sampai....susah nak carik parking....sebaik saja jumpa di meeting point, kawan 1 mula menyalak...."I dah cakap dah !! DEGIL !!" "Never Learn la korang ni!!" Dia meneruskan riak wajah busuknya. Lepas makan...dia menyalak lagi...."Your suggestion lah ni!!! Sedap konon!"

Mari kita kaji perangai kawan 1 nieh. What is his/her problem? Mula2 katanya...I ikut aje...then bila bagi nama tempat....tak setuju. Ray takde masalah la kan kalau cadangan ray direject. Tapi bila ditanya alternatif, x plak bagi cadangan...hanya tau merungut saja. Lepas tu menyalak pulak. Kawan 1 juga harus diingatkan yg suara majoriti telah bersetuju as my other friends agreed. Tak nak ikut...jangan la ikut !!! yang lain x kesah jauh ke apa ke. Ada aku paksa ko suruh ikut?? For the record..kawan 1, seumur hidup berkawan dengan dia tak pernah bagi suggestion. Hanya tahu merungut saja.

Itu ray anggap sebagai satu penyakit. If you are in a group...bila nak decide on something...tak salah utk mengkritik atau memberi komen. Tapi penyakit jenis ni...hanya tau bagi komen...bila ditanya cadangan lain...tak pulak bersuara.




Please laa..sepatutnya....macam ni...

"Tempat tu jauh...susah nak parking....may i suggest utk kita pergi ke .............., dekat dan makanan pun sedap"

Barulah anda dilihat sebagai BIJAK dan MEMBANTU kerana anda mengkritik dan memberi alternatif. Kalau setakat nak mengkritik saja...sape2 boleh...tapi bila nak bagi cadangan atau idea...HARAM.

Malah penyakit sebegini ada dimana-mana saja. Berlaku juga di tempat kerja. Bila ditanya...ada cadangan...semua senyap...bila diberi cadangan....hanya tau mengkritik saja dan semuanya tak kena...tak boleh buat etc. So, kalau dah tak setuju sangat...come out la with an alternate suggestion ! So that we can work with brilliant ideas ko tu !!! tapi nan ado.


I always believe that .....orang yg berjaya mencari jalan/cadangan...orang yg gagal mencari alasan.


Jadilah manusia cerdik dengan memberikan pilihan lain utk dipertimbangkan. Bukan hanya tahu cakap NO saja. Apa ko ingat ko Whitney Houston..? LOL.


Any suggestion tempat makan best di area lembah klang yg menyajikan makanan asli N. Sembilan?
Jangan riasu ray xkan menyalak kat korang kalau tempat tu makanannya x sedap. LOL

.....

9 mulut cakap2 belakang:

zanetti_be said...

betul ray.kadang-kadang senyap pun jadi masalah jugak kan.tapi kadang-kadang bile dah ramai-ramai, n seme bagi cadangan, susah gak nak pilih yang mana satu.kemahiran interpersonal kene kuat lah kan.

I am Karl said...

hahahah

upin-ipin : betol.betol.betol

bab2 argumentative ni, ray mmg pandai!

[r][a][y] eusouff said...

Zanetti_be...

vote....and go with majority. sape nak makan kat restoren A...sila angkat tangan !! LOL


judge Karl...

mmg pandai...
boleh jadi lawyer kan?...muhahaha

solo molo said...

selalu terjadi kt saya...dahla penat jadi supir tak bergaji, lepas tue bile kite tnye nak lepak 0r makan kt mana, memasing diam jer...siap ckp lg "aku x kesah", "aku ikot jer"...

**telan panadol sbb migrain**

Farazila said...

sering berlaku..aiman x kisah apa nk jadi pun...

peduupp dgn org sebegini....

masakan negeri byk kat area gombak.....


datang r ke jajahan lilo nanti yea...

♥Syamelia♥ said...

got yr point.

selalu gak jadi 2 me, if tempat 2 x ok, or jalan yg i suggest 2 jem, ia akan kena balik, kaw2!!!
hello! i was just giving a suggestion jer, bukan i ada share dgn tempat 2 if pegi pun...

- so i tent 2 have the habit of saying, "sorry la if x ok"

btw, pg la mkn dekat nelayan 2... i da berapa kali mkn sana...
susah2 nk carik dkt kl :)

Adi Luqman said...

hahaha.. ade jugak kawan camni.

memang sakit hati.

bila kita dah tahu kita tak membantu, diam je la kan takyah merungut..ni asyik nak merungut..rimas kan?

hahahahaha. best entry ni..cam biaselah kan..sempoii! :)

NUke_Rude said...

problem dgn kbanyakkan org kita. Tak reti nk bg suggestion.. Tapi condemn or complain no 1.

:) Neslo jom.. kat kedai depan rumah! hahaha

edzlin007 said...

hehe mmg menyakitkan hati bila ada orang mcm ini. terutama sekali time group work.