Friday, November 13, 2009

Jabatan Haiwan

A stray cat got injured. Akibat pergaduhan, melepet kesakitan dibelakang tadika dalam keadaan cedera parah. My sis exaggerated. Perut hampir terburai seperti nak terkeluar isi perut....katanya. Since kucing jantan ni...park kat satu sudut bawah meja in our outdoor class area...agak susah nak melihat keadaan sebenar kucing tu. Kucing tu ada kat situ since yesterday.

Bau semakin busuk dan lalat mula terbang sana sini seakan-akan terhibur berparty kerana bau darah. Belum lagi mati tapi lalat mcm nak buat persediaan kenduri besar-besaran. Ada insan yg duk menghalau...shoh...shoh dengan harapan kucing tu akan lari pergi carik rumah sakit lain...LOL.



Gambar Hiasan...



Since SPCA tak ada kat Seremban nieh, so someone suggested us to call Jabatan Haiwan for help. Encik Noor Sham aka Brother In Law aka Safety Manager kat tadika, he was called by Puan Juli aka my sister aka Principal to handle the situation.

Noor Sham : Salam

Jabatan Haiwan : Wsalam

Noor Sham : Jabatan Haiwan ke ni?

Jabatan Haiwan : Bukan encik ...sekarang kami ni digelar Jabatan Veterinar. [ dengan nada marah sbb panggil dorang Jabatan Haiwan ]

[ wah kelas gituhhh....nama dah upgrade!! Service mesti melaTOP nieh ]

So, Encik Noor Sham menceritakan la hal kucing jalanan ini. Lepas conversation ended...I asked Abg Sham....and he told me...someone is going to be here to handle the injured cat.

Bravo !!! tepuk2...bagus la Jabatan Haiwan nieh...eh silap Jabatan Veterinar..

Baru memuji...kami mendapat panggilan semula. Katanya...Jabatan xde transport dan xde staff....boss kat Jabatan tu...mencadangkan...agar kucing yg nak separuh mati tu dipindahkan sendiri ke tempat lain. Meaning...pindahkan kucing tu ke tempat lain dan biarkan sajokk. Oh~ ! My PRADA !! What kind of suggestion tuh? Suggestion yg datang dari seorang ada kuasa di Jabatan Haiwan. Now...I know kenapa dia kerja kat situ....itu saja yg layak untuk dia.

Abg Sham offered to remove the cat and send the cat to Jabatan Haiwan for treatment there. The question is staff kat sana kan xde...so sape nak handle kucing tu kalo dihantar ke sana? perghhh!!!

Dari pengalaman Ray...kisah anjing liar sesat disiksa yg pernah ray tulis entrynya di blog ini menunjukkan dengan jelas sekali .... SPCA sebuah NGO lebih cekap mengendalikan masalah haiwan2 ini. Mungkin Jabatan Haiwan lebih khusus kepada binatang ternakan daripada memberita rawatan dan perlindungan kepada haiwan liar. Tapi ia bukan satu alasan utk memandang remeh hal2 lain yg berkaitan. Lebih2 lagi jika Malaysia ingin menjadi negara maju. Mentaliti harus berubah.


Dengan kuasa Allah dan berkat doa Pengetua, kakitangan dan si kecil @Tadika Rumah Si Kecil, ketika cuba mengalihkan kucing tersebut... Oh ~! My GUCCI.....tiba2 kucing tuhh lari seolah-olah tidak pernah cedera. Tapi can see laaa..the cat tu dalam kesakitan.

Cuba menangkapnya tapi hilang dari pandangan mata.

Yang penting ialah niat kita. Mungkin ada sesetengah yg beranggapan ...alahhh..knapa sebuk bebeno...it's just a cat...biarkan saja. Kita tidak layak digelar manusia kalau tidak ada rasa belas kasihan kerana sifat belas kasihan dan akal itulah yg membezakan antara manusia dan makhluk Allah yg lain.







....

9 mulut cakap2 belakang:

Anonymous said...

isk kesiannya kucing tu..agak2 apa jadi ya pada kucing tu...
mmg susah jadik haiwan kat mesia, sakit demam tak de org peduli pun.

dah upgrade nama jabatan tapi mentality orangnya masih tahap lama

i'm shin... i'm inesen said...

shin x berminat bela kucing.. but kat umah ni ada 2 eko kucing jantan yg asyik suka begado.

tiba la satu masa.. ada bau busuk kat umah ni.. mcm bau bangkai..

shin bilang kat my mak.. dia pun bilang la.. yg kucing tua tu luka... kat leher.. besar.. dah berulat luka tu..

aishhh...

mak shin bilang.. adik lelaki shin yg rajin besihkan ulat ulat tu..

shin xleh bayangkan la.. camne rupa kucing tu..

tiba la satu hari.. shin dok nak makan nasik.. tetiba shin bau busuk dekat ngan shin.. shin toleh jer.. kucing tu ada kat tepi.. ngan luka yg besar kat leher dia sampai nampak mcm ada tulang2..

mcm nak pitam wooo..

sedih tengok kucing tu.. walaupun shin sangat x minat ngan kucing..

shin belikan ubat luka... tp shin suh adik shin yg sapu.. besihkan luka2 dia.. tp adik shin x berani nak sapu pasai takut kucing tu pedih..

kat sini kampong.. xde jabatan2 haiwan ni semua..

yg bole shin buat.. bagi makan dan minum kat kucing tu.. x biarkan dia lapar atau kuar umah sesuka hati..

Alhamdulillah.. walaupun luka x pulih lagi.. tapi bau busuk tu dah xde...

hope kucing tu akan sihat sepenuhnya secepat yg mungkin..

silbi abigail said...

manusia je yg suka jd haiwan.. dan haiwan pula diajar mjadi manusia..
"sit..sit... gud dog...!"

is-me said...

kesian nye kucing tu...de jabatan haiwan is so weird...kalau takde staff den y did they even hav de jabatan might as well close it..haha..asl emotional ni??haha..

Dari Penaku...waty... said...

iskh...kesiannya..

walaupun hidung nie ya ampun alergic bulu kucing...tapi kat umah ada gak bela dua ekoq...

kekadang bondo sonang tu pun mak aiii...payah dibueknyo...napolah gitu pulak jadinye..baek ditutup yo jabatan tu...kang takdo kojo lak aiii...

[r][a][y] eusouff said...

hello people...
thnks for the comment.

jelas sekali anda jatuh dalam kategori penyanyang dan harus dipuji.

clap..clap..clap...

♥Syamelia♥ said...

gosh!!
u know, i akan mudah tersentuh when it comes 2 cat...
kesiannya la kuceng 2...
hope dia akan ok, n well soon...

farish H said...

suke kucing tp sian kucing2 terbiar kt flat:(

edzlin007 said...

pernah dah alami situasi sebegini. mmg jabatan veterinar/kerajaan ni pandang remeh hal2 sebegini. last2 SPCA gak yang tolong. patutnya mereka contohi NGO ni. atau kena langgan animal planet tgk animal police (tak ingat nama) kut