Thursday, October 15, 2009

Yang Tak Sesuaiiiiiiiii

...


Sebelum ray mulakan sesi entry kali ni, apa kata sudi-sudikan menjamah cekodok yg tersedia. Ala... biasa2 je. Jangan segan2 ya. Ratah lah apa yg ada. Jangan habiskan ...ingat orang belakang.




Entry yg terdahulu ray pernah berbicara tentang fesyen statement. Kali ni ray nak sentuh pasal small2 thing yg kita tau tapi kadang kala berlaku dan kita pernah ternampak dan terjojol bijik mata bila melihatnya. Perkara2 yg tak sesuaiiiiii sgt2.

1- Shoulder Pad

Bagi menampakkan bahu yg tegap, shoulder pad dimasukkan ke bahagian bahu baju. Apa kata pegi tgk almari kakak ke, makcik sedara ke...cuba carik baju kurung dorang. Yang lelaki tengok saja ya...jangan korang try pakai plak.....hahaha. Rasanya mesti ada menda shoulder pad ni. Usually in pairs la kan. Takkan pakai sebelah je kut. Bahu ada dua, so pakai la dua. As for a gentleman, usually kat jacket dorang.




Nothing against shoulder pad. You will definitely look good wearing it. Masalahnya ada sesetengah minah yg bebaju transparent sehingga menampakkan shoulder pad tu. Can you image how ugly would that look? Shoulder pad suppose to be hidden and not to be revealed.

Any tukang jahit would tau all these la. Even makcik Jenab yg menjahit secara sambilan dirumah pun tau menda ni. Tak caya cuba la tanya mana2 tukang jahit yg korang kenal.

Revealing your shoulder pad, ialah ibarat pakai kain jarang and revealing your sanitary pad. Cantekk kah? Proud kah? Tak terjojol bijik mata Pak Latip tengok. LOL.


2. Undergarments.

Bermaksud kategori pakaian yg dipakai di dalam pakaian bukan di luar. Ini termasuklah seluar dalam, boxer, briefs, bra etc.

Introducing...g-string. Kiranya menda ni termasuk dalam kategori undergarments jugak la ni sbb dipakai next to skin or underneath your clothes. But lately, banyak beno...g-string yg protruding out. Especially bila duduk or menonggeng. "Hellooooo World !!! look at me Im wearing g-string !!!". Kata mukadimah to show off. [ mcm gambar yg ray jumpa kat tenet nieh ]




Pernah lepak kedai mamak, ada sorang minah ni duduk sambil menikmati roti nan. Berbaju senteng dan menampakkan g-stringnya. A girl friend of mine sitting next to me, making her statement..."Inilah pembantut seleraku".

Kelas ke tunjuk g-string di kedai mamak? Sambil makan roti nan plak tu. LOL



3. Matching colors.

Warna memainkan peranan dalam pemakaian. Warna baju atau corak banyak menentukan usia seseorang pemakai. Hijau tua . Dah nama pun TUA so, paham2 la kan. LOL. Si berkulit gelap bukan x sesuai pakai dark green but kalau boleh elakkan. Depends juga what type of dark green yg dipakai.




Warna juga kena sesuai dengan kulit. Dalam kes ni, sesiapa yg berkulit cerah sangat lah beruntung sbb kena dengan semua jenis warna. Si hitam kenalah lebih berhati2.




Pink selalu sangat jadi debat sama ada sesuai atau tidak dipakai lelaki. Tolak isu gender tu. Pink dengan si kulit gelap. Kenakah? Padankah? Ray pernah melihat seorang AFRICAN girl bergaun pink. Siap ada renda2 merah lagi. To be honest. Sakit mata ray tengok...kesian pun ada. That poor little girl. Ray akui ada yg berkulit gelap yg nampak kena pakai pink. Tapi bukan semua nya sesuai.....I guess depends pada yg berkulit gelap tu cantek ke x kut dan it's ok kalau perempuan. Lelaki berkulit gelap pada ray tak sesuai pakai pink.

Ada few colors lagi yg tak sesuai dengan sikulit gelap.




4. Bertudung dan berlengan pendek.

Ni yg ray paling tak paham. Tangan pun aurat tapi kepala saja yg ditutup. Ibarat bertudung tetapi sleeveless atau berskirt pendek. Sesetengah orang menganggap ia adalah fesyen tak cukup kain. Kesian. Ada yg pakai kat umah so...kira ok lah kut but merewang kat shopping complex...sesuaiii ke dek?

Malah bukan lengan je pendek, semuanya nak pendek. Sampai nampak pusat. Kalau rasa2 nak wajib tayang pusat, ray suggest pakai je sari terus.

Im sure ramai yg telah menyaksikan perkara ni. It's kind of common thingy kan?

Cukup la empat tu dulu...hahaha. banyak sgt karang meluat plak korang nak baca.

Oh ya ! nak sentuh sikit pasal kain belah. Normally, fesyen kain terbelah ni ialah pada baju kebaya. Ada pernah korang nampak, baju kurung kain belah? LOL. Ray x pernah nampak lagi. hehehe. Baju kebaya kenalah mengikut bentuk badan. Termasuk kainnya.
Selain baju kebaya, skirt pendek atau panjang pun ada belah juga. Belahan biasanya adalah utk memudahkan kaki berjalan atau pergerakkan. Bahagian tepi atau belakang biasanya menjadi pilihan.

Ada juga kain belah baju kebaya dibahagian depan. Juga utk fungsi yg sama. Bagi memudahkan pergerakkan. Tapi tahukah anda...belahan kain bahagian depan juga secara automatiknya mencantikan lagi gaya berjalan si pemakai. Langkah akan lebih teratur ala2 cat walk. Ada juga yg menyembur wangian dibahagian belahan tersebut agar setiap langkah mengeluarkan bau yg sedap pd orang disekeliling.

Ada yg kata nak berfesyen kerana ada keberanian. Ada orang yg berani nak pakai itu, nak pakai ini. Keberanian pun kena ada batasnya. Bila tak elok, jarang ada yg nak cakap straight to our face kan? Biasanya dorang akan mengutuk belakang2. so, SMI. Sendiri Mau Ingat.

Sekian saja entry ray pada kali ini. Pada yg tersentap, terpulanglah la ya. Maaf ku mohon. Manusia bukan mudah nak menerima teguran. Kalau tak setuju tidak mengapa. Sekadar satu entry utk hiburan saja.


PS : Seronok bercakap, lupa plak nak hidangkan air soya bean. LOL.



...

7 mulut cakap2 belakang:

silbi abigail said...

blkg sya je ada 18 yg menunggu.. sempat ke cekodok tu tuk org len? hahaha...

mell aziz said...

erk.. abg ray, entry yg best sambil mkn cekodok..~huhu

iamsabahgirl said...

gelinya tgk gambar minah tudung pki
g-string..kalu tau sapa bdk tu, mmg kena belasah dia tu..

farish H said...

hahha.yg part g string xthn tuh:p lolz!

[r][a][y] eusouff said...

silbi & mell...

cekodok jugak yg menjadi tarikan & tumpuan...LOL


iamsabahgirl...& farish....

shocking kan?
but ramai ray nampak pakai g-string trkeluar mcm dlm gambar tu.

edzlin007 said...

ntah, tercekik mkn cekodok je...hehe

hmm, saya mungkin kolot sket, pd yg pakai g-string tu kan...mmg le supaya sesuai dgn seluar low cut. tp saya jadi mual bila selalu nampak lurah bawah tu. lol. patutnya nak pakai camtu, sedar2la sikit camne nak duduk, tinggung ke, ape.

Dari Penaku...waty... said...

umang aiii..dari tak lapo jadi lapo lak dah..tengok cekodok ray tu...awat sikit sangat hai...nie ramai tetamu nak singgah nie...