Friday, October 9, 2009

Perihal Kaki Ayam

...

Pop kuiz !!! kaki ayam ada berapa jari? Kaki ayam paling sedap dimasak dengan cara apa? Apa kelebihan makan kaki ayam? Kaki itik boleh makan jugak tak?

Ray tak makan kaki ayam. Why? Kaki ayam kan sodap, lomak and finger de licking good?

Dari kecik lagi, my aruah mak selalu berpesan supaya tak makan bahagian ayam tersebut. Sebagai anak yg baik, ray ikutkan saja pesanan itu. Tidak pulak ray bertanya kenapa tak boleh makan. Lagipun, kaki ayam never been in the menu for our family.

I often watch my mom mencabut bulu ayam, membuang isi dalam ayam dan memotong ayam into pieces. This is when she told me not to eat kaki ayam and other parts yg dia tunjukkan.


penangan kaki mak ayam


Sebentar tadi, my housemate Megat...meratah kaki ayam berkuah black pepper bersama roti. Dioffernya kaki ayam itu. Politely ray declined and told him I don't eat kaki ayam.

Then Megat keluar statement and starting to teased me...."Orang kaya je yg tak makan kaki ayam".

"Keluarga I orang miskin, adek beradek ramai....semua bahagian ayam is makanan to us. My dad amik bahagian leher, my mom & my sis amik peha.....my brother took the kepak and kaki ayam is for me" kata Megat sambil menikmati kaki ayam di pinggan dengan penuh selera.

Nothing against kaki ayam tapi I just simply don't eat it. My family is not rich either. Makan kaki ayam is like makan kaki itik to me. LOL. Euwwww !



sup kaki ayam layu di tasek madu


Pernah sekali tu, masa makan buffet...semasa menggodok sup dengan senduk...tiba2 timbul kaki ayam. Terkejut ray dan terus melupakan hasrat menikmati sup tersebut. LOL.

Kadang2 apa yg kita makan dianggap bukan pilihan oleh sesetengah orang. For example, ray enjoyed makan gulai siput sedut. Few of my friends membuntangkan mata melihat ray makan siput sedut dengan penuh kenikmatan.



I also heard that some people menghidangkan kaki ayam dalam masakan utk bayi. Kaki ayam dipercayai boleh menguatkan kaki bayi. Agar bayi bisa cepat berjalan ya. Dari kajian kaki ayam terdapat kulit, otot, tulang, dan kolagen. Kolagen adalah sejenis protein jaringan ikat yang liat . Kalau kena panas, kolagen akan mencair menjadi cairan. Nah, susunan utama pada kaki ayam adalah asid amino, yakni komponen dasar protein. Di dalam asid amino itu antara lain terdapat glisin-prolin, hidroksiprolin-agrinin-glisin. Kaki ayam juga mengandung zat kapur dan sejumlah mineral. Dengan begitu memang masuk akal juga pendapat sesetengah orang dimana kaki ayam boleh mengukuhkan bahagian kaki mereka.



kaki bapak ayam


Back to kaki ayam yg menjadi kegemaran sesetengah orang tapi bukan pilihan utk ray for lunch and dinner. Takde la sampai ketahap jijik tapi simply tiada selera. Kalau dah takde pilihan or darurat mungkin makan la kut. LOL

Apa agaknya rasa makan kaki ayam ya?


PS : Ray juga tak akan makan binatang yg disembelih depan mata. Ray cepat rasa kesian. I was informed berdosa makan kalau kita rasa kesian. So, I avoid seing one and eating one. LOL.





...

8 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

haha, sama lah. tak makan kaki ayam. dari kecik lagi. :|

n yeah, sometimes bukan kita saja2 tolak plawaan org lain tu, tapi ada la sebabnya kan.
:)

[r][a][y] eusouff said...

kenapa? kenapa? kenapa?

kenapa incik nuke tak makan kaki ayam? LOL

||| PöJìé PööH ||| said...

kaki ayam??
eiuuuwww!!
geli nk makan..
bukan kaki ayam jer, apa² jenis kaki mmg sy xmakan walaupun sy nih kaki makan!
hahah!
sbb apa?? sbb mind set ble tgok kaki depa akn pk yg depa xpenah basuh kaki apatah lagi pakai selipar o alas kaki..lol..

ajidraai said...

setiap orang selera lain2 kut.
ak pon tak mkn kaki ayam.
bende lain mcm perut lembu mkn pulak.
syiok woo. ;DD

queenlyana said...

i tak makan dah sekarang..
tapi dulu time kecik-kecik i pernah gak makan. Cuma selalunya, masa mak bersihkan ayam tu.. dia akan tanya adik beradik sume.. "ada siapa2 nak makan kaki ayam hari ni..? " kalau takde.. mak akan buang je kaki ayam tu.. tak masuk dlm menu teros ah kiranya..

as for me..
lain padang lain belalang..
lain orang lain kelakuan..
tak masuk gi orang yang obses dengan hidangan eksotik tu.. lagi i x leh tengok. huhuhu

farish H said...

emm dlu pernah la..tp skng x lg..die just rase cm bese jek.

silbi abigail said...

besh sgt2 wooo mam kaki ayam.. kena wat sup ke, msk kicap ke, kari ke.. pergh.. kaki ayam tu mmg la x de rasa yg spesifik.. tp bila mratah, mengunyah tulang tmulang jari kakinya, bru la rasa kick masakan trsebut.. goreng pun sodap..

edzlin007 said...

wah belajar sains pulak arini. huhu saya pun tak penah makan kaki ayam