Tuesday, October 6, 2009

More Than Just A Picture

...


Location : Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur

Hari ini sehari suntuk berada di lokasi. Untuk apa? Menjadi "ART DIRECTOR" for a photoshoot.

Ini hasilnya.





TETTTT !! False alarm. Apa kes gambar bercukur di toilet, lokasinya di Taman Tasik Titiwangsa...kan?? As if Akihiro Sato, supermodel terkenal dari Thailand ni sudi pose as a model for free kan? Cuba la kalau gambar yg bercukur tu Ray...korang ada hati nak tengok ke? LOL. My point is good looking model suruh buat apa pun, akan tetap menarik. Tapi sesebuah gambar bukan sekadar hanya perlu cantik utk dipandang. Beberapa aspek teknikal seperti pencahayaan, angle, kreativiti, kamera nyer lense, fokus dan beberapa kejadah lain. It's more than just a picture.

Sekumpulan pelajar-pelajar menjalani sesi praktikal mengambil gambar. Kursus ini adalah anjuran GIAT MARA untuk melatih mereka yg berminat menjadi photographer. Ray ni datang la sekadar membantu Capeq [ a friend of mine ] yang menjalani sesi praktikal itu. He is on the of the student.

Apa bentuk bantuan Ray? Membantu dari segi art direction utk penghasilan gambar yg menarik. Menyibuk, menyakat model juga supaya mood mereka sentiasa ceria. Menokok tambah lawak Megat. Mengipas model. Menyediakan tisu dan sponsor roti for model. Mencari lokasi sesuai. Mengangkat model ke atas pokok. Apa2 je la. Artistic sangat kan? LOl

The model is MIMI. What can I say about her? She is only 17 years old, masih bersekolah, sangat berminat bergambar. Raw talent yg datang membantu as a model selain beberapa orang model lain.


It's more than just a picture. Perhatikan betul2 gambar diatas. Pada yg rabun tu...klik kat gambar utk lihat dengan lebih jelas. Kat background diletakkan "flash", sebab tu seakan-akan bercahaya dari belakang. Juga flash ke 2 dari sebelah tepi. A light reflector disebelah tepi satu lagi. Rambut tu mcm terbang ditiup angin. Angin jadian. Hasil dari kipasan Ray sbb nak bagi effect terbang2 ni...LOL. Gambar tersebut adalah gambar raw yg tidak diedit.

Mimi is a natural. Sangat berbakat. Letak la budak ni atas pokok, celah longkang, celah bedah, celah gigi, dalam toilet, dalam semak...she can perform well. Bila ada model sebegini, kerja photographer dah jadi senang. Ia juga menangkap mood photographer utk mengambil gambar dengan gigih. Ya la kan, model tak menarik....alamat 1 jam shoot seakan-akan 24jam rasanya. Selain Mimi, model lain ialah Megat & Akim.

Besides Mimi, I am also impressed dengan pelajar2 merangkap bakal photographer ni. They are very committed and bersunguh2 belajar. Bagus betul usaha GIAT MARA mengadakan kursus free untuk mereka2 yg berminat. I was informed that kursus ini kali pertama diadakan dan akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Kursus fotografi is not cheap ok. It will cost you thousands just a for few days. But dorang yg bertuah ni for FREE and few months long!

It was fun to be part of it today. Masa berlalu begitu pantas. Sedar2 dah petang.

Untuk melihat hasil penuh shoot tersebut, silalah ke blog CAPEQ. [ tak tahu la bila dia nak update]. Tak lama lagi katanya, dia akan transform blog peribadi tu ke blog fotografi.


PS: Oh ya! Capeq ialah a friend of mine yg gambar dishootnya terpampang di muka depan STAR. Ray pernah ceritakan in my previous entry about Ambang Merdeka.


PS2 : Sesiapa rasa yg dirinya MAKAN GAMBAR sila angkat tangan !! Cuba ambil ambik gambar celah semak atau didepan timbunan sampah. Model yg MAKAN GAMBAR, setelah gambar diADOPE PHOTOSHOP tidak diambil kira. LOL


...

9 mulut cakap2 belakang:

silbi abigail said...

ray.. naper x jd model iklan je masa photo shoot tu.. leh wat profile tuk run away next year..

Adam Arjuna said...

err...

mungkin lebih tepat, Akihiro Sato kot...
model with parentage of Brazil-Japan blood.

Adi Luqman said...

I'm not Jay Manuel, jauh sekali nak jadi Tyra Banks kan

(berangan)

Mimi ade potential..but her face is empty..the mouth area is a bit stress ed looking and the eyes are plain empty....she does not look natural that's for sure.

BUT

I like the lighting, i like the wind in the hair kind of thing...

kiranya..

background lagi meleetop dari model.


BOLEH? :)

just my 2 kupang

[r][a][y] eusouff said...

silbi...
me modeling? model ubat batuk la kut.


adam..
yo are right..
will be corrected.


ady banks...hehehe
ada few pictures lagi for you to consider nanti..
maybe...maybe la kan
u change yur mind

nanti ray tanyakan

nanti ray tanyakan pendapat
ajami kidman, megat swift dan wenkt taylor. LOL

Adi Luqman said...

ok..bak mai ceq nak lihat...


hehehe...ady banks katanya...

nak jadi ady DICKinson bley? hiks!

edzlin007 said...

makan gambar? pelik terma itu.

abg ray, macam mana ye nak terlibat dengan kursus giat mara tu? percuma pula tu. untungnya students tu.

bagusla blog capeq tu nak transform, dah berbulan gitu aja

[r][a][y] eusouff said...

Edzlin...
nanti abg ray dapatkan info tu frm org2 GIAT MARA or maybe capeq can give us the answer.

queenlyana said...

makan gambar is like photogenik lah kot kan..

memang ada orang macam tu.
muka dia secara automatis nampak menarik dalam gambar walaupun dia sebenarnya tak menarik macam I.. (kah kah kah... datang-datang sini jew perasan) ... ahahhaha

farish H said...

dh lame x g photoshoot hehe btw mimi mmg talented