Saturday, October 24, 2009

I'm Sick of being Sick

....


Dalam sehari berapa kali korang basuh tangan?

Apa pula yg tangan korang sentuh? pegang tombol pintu toilet, escalator, menyeluk tangan ke dalam bahagian dalam, dan bermacam2 lagi tempat2 yg hanya korang sendiri je maha mengetahui.

Berapa kali pulak tangan korang menyentuh muka, mengorek hidung, menyentuh makanan, jari masuk ke mulut? Inilah puncanya penyakit seperti selsema merebak. Kuman berada dimana2.

Dari kecik lagi ada beberapa penyakit yg paling menyiksakan bagi ray. Pertama, sakit gigi....bila sakit gigi apa kerja pun xleh buat...diikuti dengan sakit perut cirit birit....sakit ni melemahkan badan. Alhamdulillah sakit gigi dah xde lagi skrg cuma cirit birit sebulan sekali kot and on off selsema or sakit tekak.




Yesterday, rasa mcm ada tanda2 nak kena flu.... Then Ray ke shopping mall and tah kenapa duk memerhatikan where my tangan have been and how many times did I washed my hand. Bila dalam keadaan sedar, I was being very careful where I touched etc.

I went to the toilet...touched the door knob.....then basuh tangan...lap kering2 and then I used paper towel to open the toilet door knob bila keluar. Gitulahhh !!

Tah kenapa tetiba timbul plak kesedaran menjaga kebersihan tangan sendiri. Kerana rasa mcm nak sakit kot.

And today...I am not feeling well. Hidung tersumbat and ada fever sikit.

Kenapa bila dah nak sakit baru nak ada kesedaran?



...


7 mulut cakap2 belakang:

shajianee said...

biasa la tu..bak kata peribahasa "dah terhantuk baru nak terngadah"..ek..cm tu kot..

is-me said...

ish ish ish...kesian ray....get well soon & basuh lah tangan selalu...haha

*ayu the sun* said...

sila bawak hand sanitiser 24-7 with u k?

take care!

edzlin007 said...

biasala tu. kena bawa hand sanitizer sentiasa senang sikit.

get well soon.

Farazila said...

ray..get well soon yer...

minum air banyak2..air masak yea...
jgn lpe amek medicine okiess...

farish H said...

lawak la gmbo n i siap kai kaki tekan lif hehe.btw get well soon ray;)

armouris said...

info tentang hidung tersumbat kat sini - Hidung Tersumbat.

Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.